Eμπορεύματα: η νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Eμπορεύματα: η νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία
Οι τιμές του χρυσού, του καλαμποκιού και του κασσίτερου εκτινάχθηκαν
χθες σε νέο ιστορικό ρεκόρ, η τιμή του αργύρου ενισχύθηκε σε νέο ρεκόρ
των 31 τελευταίων ετών, και του πετρελαίου διατηρείτο σε υψηλά επίπεδα.
"Η" 12/4
Της Ναταλίας Δαφνή
«Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάκαμψη επικεντρώνονται τώρα στις τιμές των εμπορευμάτων». Αυτό ανέφερε ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook (WEO), με τις εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων να τον δικαιώνουν. Οι τιμές του χρυσού, του καλαμποκιού και του κασσίτερου εκτινάχθηκαν χθες σε νέο ιστορικό ρεκόρ, η τιμή του αργύρου ενισχύθηκε σε νέο ρεκόρ των 31 τελευταίων ετών, και του πετρελαίου διατηρείτο σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία του πληθωρισμού και αναζητούν καταφύγιο στα εμπορεύματα. Το δε ασθενέστερο δολάριο στηρίζει τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, πόσο μάλλον επειδή το σενάριο για εκρηκτική ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας παραμένει αμετάβλητο, παρά τις επιτοκιακές αυξήσεις στην Κίνα.Οι αναλυτές του ΔΝΤ εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και την άνιση ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, αποκλείοντας παράλληλα το χειρότερο σενάριο, περί κινδύνου διπλής ύφεσης στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις για το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι αμετάβλητες, στο 4,4% φέτος και 4,5% το 2012, για την οικονομία των ΗΠΑ έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά σε 2,8% από 3% αρχικά για το 2011 και ανοδικά (σε 2,9% από 2,7%) για το 2012, ενώ για την Ευρωζώνη επισημαίνεται η ανάπτυξη δύο ταχυτήτων, με το γερμανικό και γαλλικό ΑΕΠ να έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω.
Αγορά εργασίας
Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα το ΔΝΤ όσον αφορά τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας είναι η ακόμη εξασθενημένη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, με την ανεργία να πλήττει την κατανάλωση, καθώς και το πρόβλημα χρέους. Η έκθεση κρούει το «καμπανάκι» πως το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 10,75% του ΑΕΠ και θα είναι το υψηλότερο μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών, εμποδίζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τη δέσμευσή της για περιορισμό του ελλείμματος στο ήμισυ το 2010 - 2013 -μια δέσμευση που ανέλαβε στο πλαίσιο της G20, και αναμένεται να συζητηθεί και πάλι στην προγραμματισμένη σύνοδο της G20 στα τέλη της εβδομάδας.
Τις ίδιες ανησυχίες έχει, εξάλλου, επανειλημμένως εκφράσει ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκε, με την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ να φαίνεται διατεθειμένη να διατηρήσει τα επιτόκια σε μηδενικό επίπεδο για να τονώσει την ανάκαμψη.
Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ στηρίζει ουσιαστικά τη Fed, η οποία τελευταία είχε δεχθεί πυρά από κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων κρατών με το σκεπτικό πως η πολιτική της προκαλεί στις οικονομίες τους εισροές καυτού χρήματος και συνεπακόλουθες φούσκες. Η WEO αναφέρει πως «δεν είναι ξεκάθαρο εάν μία κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προσαρμόσει με τέτοιον τρόπο τη νομισματική της πολιτική ώστε να αποφεύγει τυχόν στρεβλώσεις στις οικονομίες των εμπορικών της εταίρων».
Ανάκαμψη
Το θετικό της έκθεσης είναι η γενικότερη διαπίστωση ότι «η ανάκαμψη είναι τώρα περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη απ' ό,τι προηγουμένως, η απειλή για ύφεση διπλού πάτου στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει απομακρυνθεί και η οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως έχει και πάλι επιταχυνθεί».
Το γενικότερο κλίμα είναι το ίδιο με τη διαπίστωση του ΟΟΣΑ πως «οι προοπτικές ανάπτυξης των μεγαλύτερων βιομηχανικών οικονομιών βελτιώνονται, με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να ηγούνται της ανάκαμψης». Ο σχετικός δείκτης Composite Leading Indicator (CLI) για τις οικονομίες του ΟΟΣΑ ενισχύθηκε στις 103,2 μονάδες το Φεβρουάριο από 103 τον Ιανουάριο, πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=108823167
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.