«Η νεολαία που καινοτομεί»
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) Πανεπιστημίο
|
Αύριο στις 6:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
|
Υγεία : Η διατροφή κάτω από το βλέμμα της επιστήμης
21.02.2019, 18.30΄
Αμφιθέατρο Μουσείου Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών
Το 2019 ο κύκλος «Η νεολαία που καινοτομεί» σας προτείνει μια επισκόπηση των καινοτομιών που βελτιώνουν την ευεξία, θεμελιώδη συνιστώσα της ανάπτυξης των κοινωνιών μας.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος φέρνει φέτος στο προσκήνιο τις καινοτομίες εκτός των τειχών της πρωτεύουσας.
Έτσι η πρώτη εκδήλωση της «Νεολαίας που καινοτομεί» μεταφέρεται στην Πελοπόννησο, στην Πάτρα, μια από τις δυναμικές εστίες καινοτομίας στην Ελλάδα. Συγκεντρώνοντας το τέταρτο στις διεθνείς κατατάξεις ελληνικό πανεπιστήμιο και ένα από τα πιο δραστήρια επιστημονικά πάρκα της χώρας, η «πρωτεύουσα» της Πελοποννήσου περιλαμβάνεται εύλογα στο αποκεντρωμένο πρόγραμμα του Ινστιτούτου.
Η πρώτη μας εκδήλωση επανεξετάζει μια κεντρική πτυχή της ευεξίας, την υγεία. Έτσι σας προτείνουμε να σκεφτούμε μαζί πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας με απλούς τρόπους χάρη σε μια καλύτερη διατροφή.
Οι τρεις προσκεκλημένες μας, διακεκριμένες στη Γαλλία και την Ελλάδα στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας στη διατροφολογία, θα εξηγήσουν τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό.
Γνωρίζουμε όλοι τα αξιώματα της διατροφής, τις προτροπές «νους υγιής εν σώματι υγιεί», «να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με μια τακτική αθλητική δραστηριότητα» ή και «να τρώμε 5 φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα»…
Όμως έχουμε ιδέα ποιοι μηχανισμοί λειτουργούν μέσα στο σώμα μας και δικαιολογούν αυτές τις πρακτικές και, ακόμα πιο σημαντικό, καταφέρνουμε να βρούμε διατροφικές συνήθειες που μας ταιριάζουν ή να πείσουμε τους οικείους μας να ακούνε τις συμβουλές των διατροφολόγων;
Χάρη στην ευγενική παραχώρηση του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, αναγνωρισμένου χώρου της επιστημονικής γνώσης στην Πάτρα, η βραδιά θα διοργανωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου.
Τρεις επιστήμονες θα προσεγγίσουν διαδοχικά ουσιαστικές διαστάσεις της σχέσης μας με τα τρόφιμα:
«Είναι η κοιλιά ο δεύτερος εγκέφαλός μας; Τι είναι αυτά τα βακτήρια που ζουν μέσα μας;»
Η Sophie Yvon, ερευνήτρια του μικροβιώματος, πτυχιούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας (INRA), μας προτείνει ένα ταξίδι στην καρδιά των σπλάχνων μας, στο οχυρό των σωθικών μας, για να συναντήσουμε το εντερικό μικροβίωμα και να μάθουμε πώς να το φροντίζουμε έτσι ώστε να διαφυλάσσουμε την ισορροπία του.
«Πώς μας βοηθά η διατροφή στην πρόληψη και την καταπολέμηση των ασθενειών;»
Η Φωτεινή Λάμαρη, ερευνήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα πάρει τη σκυτάλη παρουσιάζοντάς μας τον αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία. Με βάση τις έρευνές της θα εξηγήσει πώς η κατανάλωση ορισμένων προϊόντων επηρεάζει την υγεία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
«Τι είναι οι βιοδείκτες και πώς μας βοηθούν να παρακολουθούμε τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας;»
Η Αίγλη Κορφιάτη, συνιδρύτρια της startup InSyBio, ειδικός στην πληροφορική και στους αλγορίθμους, θα παρουσιάσει την τεχνολογία των βιοδεικτών που έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία της με αφετηρία έρευνες πάνω στο ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA).
Αυτή η βιολογική μέτρηση μας δίνει όντως τη δυνατότητα να παρακολουθούμε πολύ στενά τον αντίκτυπο της διατροφής στο σώμα μας σε χρόνο ρεκόρ..
***
Έπειτα από αυτό το πανόραμα καινοτομίας στον τομέα της διατροφoλογίας, για να βοηθήσουμε τους φορείς της καινοτομίας και τους εκκολαπτόμενους ερευνητές, θα θελήσουμε να μάθουμε πώς καταστρώνεται ένα ερευνητικό σχέδιο ή πώς φτιάχνεται μια startup με βάση μια ιδέα από τον χώρο της ιατρικής.
Ποια η πορεία και ποια η καθημερινότητα αυτών των ερευνητών;
Πώς γίνεται η μετάβαση από την ακαδημαϊκή έρευνα στη δημιουργία μιας startup;
Οι προσκεκλημένες μας, επιστήμονες της καινοτομίας, θα σας μιλήσουν για τη διαδρομή τους και θα δώσουν συμβουλές σε όσους και όσες θέλουν να ριχτούν στην περιπέτεια της έρευνας και της καινοτομίας στον ιατρικό τομέα.
***
Στο τέλος της βραδιάς ο δρ. Παναγιώτης Πλώτας, από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάλυσης διαλόγων από κινούμενα σχέδια και την ικανότητά τους να μεταφέρουν μηνύματα για τη διατροφή. Η παρουσίαση αυτή θα γίνει η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τον αντίκτυπο αυτών των κινουμένων σχεδίων, με τη συμμετοχή της ψυχοθεραπεύτριας Φλωρεντίας Μπακομήτρου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
18.30 – 19.00: Εισαγωγή
19.00 – 19.45: Επισκόπηση των προόδων της διατροφολογίας
18.45 – 20.15: Παρουσίαση της εμπειρίας των ερευνητών και ιδρυτών startup: Ποιες διαδρομές υπάρχουν για την καινοτομία;
20.15 – 20.30: Παρουσίαση ενός καινοτόμου σχεδίου ανάλυσης του αντίκτυπου που έχουν οι διάλογοι των κινουμένων σχεδίων στη συνείδηση των παιδιών
20.30 – 21.00: Απολογισμός της βραδιάς και δεξίωση
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ
--> Sophie Yvon – Δρ. Νευρο-γαστροεντερολογίας:
H Sophie Yvon, δρ. Νευρο-γαστροεντερολογίας και Διατροφολογίας (INRA Toxalim – INP Purpan), μελετά το μικροβίωμα των εντέρων και τις αλληλεπιδράσεις του με την κοιλιά και τον εγκέφαλο σε περιπτώσεις παθήσεων του πεπτικού συστήματος.
Παθιασμένη με τις επιστήμες, ασχολείται ενεργά με τη μετάδοση της γνώσης, μεταξύ άλλων ως συνδιευθύντρια του φεστιβάλ «Pint of Science» στην Τουλούζη ή ως συγγραφέας και ερμηνεύτρια στον θίασο επιστημονικού θεάτρου «Science Comedy Show».
Σήμερα η Sophie Yvon συνεργάζεται με τη France Agro3 ως διαμεσολαβητής επιστημονικής έρευνας.
--> Φωτεινή Λάμαρη – Δρ. Φαρμακογνωσίας:
Η δρ. Φωτεινή Λάμαρη είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με εξειδίκευση στη Φαρμακογνωσία .
Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1996, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 2000. Το 2003 άρχισε να διδάσκει στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει συνυπογράψει 76 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες άλλες επιστημονικές εργασίες. Έχει λάβει υποτροφίες, μεταξύ άλλων και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Το 2011 τιμήθηκε με το ελληνικό βραβείο L'Oréal-Unesco για την έρευνά της στις βιοεπιστήμες. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πεπτιδίων και της Εταιρείας Έρευνας Φαρμακευτικών Φυτών. Είναι η διευθύντρια του κόμβου καινοτομίας Aroma Hub.
--> Αίγλη Κορφιάτη – Μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνιδρύτρια της InSyBio:
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών όπου εξειδικεύεται στις μεθόδους υπολογισμού για την ανάλυση δεδομένων του μεταγραφώματος .
Έμπειρη προγραμματίστρια στη Βιοπληροφορική, έχει εργαστεί ως ερευνήτρια, ως προγραμματίστρια σε περιβάλλον Web καθώς και σε τρία ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης. Από το 2011 έχει επικεντρωθεί στις εφαρμογές της Βιοπληροφορικής, για τις οποίες έχει γράψει δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Δύο από τα άρθρα της έχουν τιμηθεί με βραβείο καλύτερου φοιτητικού άρθρου και με έπαινο αξίας.Το 2013 έγινε συνιδρύτρια της InSyBio, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας και βιοπληροφορικής που ασχολείται με την ανάλυση και την ανακάλυψη βιολογικών δεδομένων και βιοδεικτών. Αυτή η εταιρεία έχει βραβευτεί στους διαγωνισμούς Hellenic Startup (2013) και MITEF Greece Startup Competition (2016) .
--> Cristina Pascual – Εμπειρογνώμονας του ελληνικού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συντονίστρια του EIT Health:
Η Cristina Pascual Ramos σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και είναι διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Από τον Μάρτιο του 2005 εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ως επιστημονικός και τεχνολογικός εμπειρογνώμονας στους τομείς της βιοτεχνολογίας και της υγείας, λειτουργώντας ως εθνικός εκπρόσωπος σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα (Sante, ERC και MSCA) και σε πολλά ευρωπαϊκά project όπως Health-NCP-Net και Enterprise Europe Network, όπου είναι αντιπρόεδρος στην ομάδα του τομέα υγείας.
Είναι επίσης εθνικός εκπρόσωπος στην ευρωπαϊκή κοινότητα της καινοτομίας στον χώρο της ιατρικής (EIT Health).
--> Γιώργος Μέγας – Εμπειρογνώμονας του ελληνικού Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συντονιστής του EIT Health:
Ο Γιώργος Μέγας εργάζεται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ως σύμβουλος για τα προγράμματα του Ορίζοντα 2020, σαν εθνικό σημείο επαφής στον τομέα των ΤΠΕ και των Future Emerging Technologies, αλλά και ως μέλος του Enterprise Europe Network Hellas του Ευρωπαϊκού δικτύου για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας με περισσότερους από 600 εταίρους σε 64 χώρες.
Είναι κάτοχος διαπανεπιστημιακού μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς στην Βιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογία, με ειδίκευση την Ενέργεια και το Περιβάλλον και πτυχίο BSc από το ΓΠΑ στην Γεωργική Μηχανική με ειδίκευση τα GIS.
Έχει εργαστεί για 3 χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων με ειδίκευση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξης και τα LEADER και ο Αναπτυξιακός Νόμος.
Ακόμα είναι επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας αλλά και επιστημονικός συνεργάτης σε προγράμματα όπως το LIFE. Στο παρελθόν εργάστηκε σας υπάλληλος/επιστημονικό προσωπικό στο ΥΠΑΑΤ, Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών και έρευνας.
--> Παναγιώτης Πλώτας – Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Πατρών:
Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο δρ. Παναγιώτης Πλώτας είναι επίσης πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Πατρών. Παθολόγος και ερευνητής, είναι γνωστός για την επιστημονική του εμπειρία στη θεραπευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση στην υγεία. Στα πλαίσια αυτά έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς υγείας όπως η Οφθαλμολογική Κλινική Πατρών, το Ιατρικό Εργαστήριο Πατρών, η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μελέτες πάνω στον διαβήτη.
Έχει συγγράψει 20 διεθνώς αναγνωρισμένες μελέτες, συμμετέχει τακτικά σε διεθνή συνέδρια με εξέχοντες επιστήμονες και διοργανώνει εθνικά συνέδρια υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο δρ. Πλώτας είναι ενεργό μέλος σε διάφορες νοσηλευτικές μονάδες στην Ελλάδα. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ιατρικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου. Προσφέρει επίσης τις υπηρεσίες του στους Γιατρούς του Κόσμου.
--> Βασίλης Αναστασόπουλος – Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών:
Διδάκτωρ Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Βασίλης Αναστασόπουλος έχει διατελέσει πάνω από 10 έτη καθηγητής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου και έχει διδάξει Ηλεκτρονικά, Επεξεργασία Εικόνας, Πληροφορική και Προγραμματισμό εδώ και 30 έτη.
Έχει εργαστεί ως σύμβουλος εθνικών φορέων (Τμήμα Επικοινωνιών και Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας) και διεθνών φορέων (Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Ευρωπαϊκό Kέντρο Πυρηνικής Έρευνας, Ëcole normale supérieure του Παρισιού). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και 4 πανεπιστημιακά εγχειρίδια διδασκαλίας.
O δρ. Αναστασόπουλος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Πατρών αφού πρώτα θήτευσε ως αντιπρύτανης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το Πάρκο αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα τεχνολογικά πάρκα της Ελλάδας. Επικεντρώνεται στην επώαση τεχνολογικών project και στην υποστήριξη καινοτόμων πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς όπως οι τεχνολογίες της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, η βιοτεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
--> Φλωρεντία Μπακομήτρου – Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια:
Η Φλωρεντία Μπακομήτρου είναι κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Είναι διδακτορική ερευνήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (διατριβή με θέμα τις διατροφικές διαταραχές). Έχει εξειδίκευση στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στην Οικογενειακή Θεραπεία, την οποία εξασκεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Έχει διδάξει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρώτου κύκλου Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 εργάζεται ως κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών με ειδικές ανάγκες.
--> Zωή Γλυκιά (Σύλλογος ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη):
Ο σύλλογος ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πάτρας «Ζωή γλυκιά» ιδρύθηκε στην Πάτρα στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. Από την ίδρυσή του έχει ως στόχο να παρέχει ορθή πληροφόρηση σε διαβητικούς, σε γονείς και στο ευρύ κοινό σχετικά με τον διαβήτη, τα δικαιώματα των ασθενών, τη νομοθεσία και την εκπαίδευσή τους.
Μέλη μπορούν να γίνουν όλα τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη όλων των τύπων (τύπου Ι & ΙΙ) καθώς και οι γονείς ή οι κηδεμόνες ανήλικων παιδιών.
Είσοδος ελεύθερη, ταυτόχρονη μετάφραση
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης
Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Πάτρα
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Cycle Jeunesse innovante :
Santé : l’alimentation à l’épreuve de la science
21.02.2019, 18h30 | Amphithéâtre du musée des sciences de l’université de Patras
En 2019, le cycle Jeunesse Innovante vous propose un tour d’horizon des innovations qui améliorent le bien-être, composante essentielle du développement de nos sociétés.
Cette année, l’IFG met un coup de projecteur sur des innovations hors des murs de la capitale. Ainsi la première soirée Jeunesse Innovante se déplace dans le Péloponnèse, dans l’un des cœurs vibrants de l’innovation en Grèce, Patras. Concentrant la quatrième université de Grèce dans les classements internationaux et l’un des parcs scientifiques les plus actifs du pays, la « capitale » du Péloponnèse s’inscrit tout naturellement dans le programme décentralisé de l’IFG.
Notre première soirée revisite un aspect central du bien-être, celui de la santé. Nous vous proposons ainsi de réfléchir ensemble à comment améliorer notre santé de manière simple, grâce à une meilleure alimentation. Nos invitées, trois figures françaises et grecques de la recherche et innovation en matière de nutrition, expliqueront les récentes avancées scientifiques en ce domaine.
Nous connaissons tous les axiomes de la nutrition, les rituels
« mens sana in corpore sano », « privilégier une alimentation équilibrée avec une activité sportive régulière », ou encore
« manger 5 fruits et légumes par jour » … Mais avons-nous idée des mécanismes à l’œuvre à l’intérieur de notre corps qui justifient de telles façons de faire, et plus encore, arrivons-nous à trouver des habitudes alimentaires qui nous correspondent ou encore à convaincre nos proches d’écouter les conseils de diététique ?
Grâce au prêt courtois du Musée de la Science et la Technologie l’Université de Patras, lieu consacré de l’érudition scientifique à Patras, la soirée se déroulera au sein de l’auditorium du Musée.
Trois scientifiques aborderont chacune à son tour des dimensions essentielles de notre rapport aux assiettes :
« Le ventre est-il notre deuxième cerveau ? Qui sont ces bactéries qui vivent en nous ? »
Sophie Yvon, chercheuse sur le microbiote diplômée de l’INRA, elle vous propose un voyage au cœur de nos tripes, au fort de nos entrailles, pour rencontrer le microbiote intestinal et apprendre à en prendre soin pour préserver son équilibre.
« Comment la nutrition nous aide-t-elle à prévenir et combattre les maladies ? »
Fotini Lamari, chercheuse à la Faculté de Pharmacie l’Université de Patras poursuivra cette étude de l’impact de la nutrition sur la santé. Forte de ses recherches, elle expliquera comment la consommation de certains produits affecte l’état de santé et réduit le risque d’avoir des maladies.
« Qu’est-ce que les bio-marqueurs et comment aident-ils à suivre l’impact de la nutrition sur le corps ? »
Aigli Korfiati, cofondatrice de la startup InSyBio, experte en informatique et en algorithmes, évoquera la technologie des biomarqueurs développée par sa société à partir des recherches menées sur l’acide ribonucléique (RNA). Cette mesure biologique permet en effet de suivre de très près l’impact de l’alimentation sur le corps en un temps record.
***
À la suite de ce panorama d’innovations en matière de nutrition, pour aider innovateurs et chercheurs en herbe, nous nous poserons la question de savoir comment élaborer un projet de recherche ou construire une startup sur la base d’une idée médicale.
Quel parcours et quel quotidien pour les chercheurs ?
Comment passer de la recherche académique à la naissance d’une startup ?
Nos invités innovatrices et chercheuses vous parleront de leur itinéraire et donneront des conseils pour celles et ceux qui voudraient se lancer dans l’aventure de la recherche et innovation dans le domaine médical.
***
Enfin pour finir cette soirée, Dr. Panagiotis Plotas, du département de médecine de l’université de Patras, présentera un projet d’analyse des dialogues de dessins animés et leur capacité à porter des messages sur la nutrition. Cette présentation donnera lieu à un débat sur l’impact d ces dessins-animés avec la participation de la psychothérapeute Floredia Bakomitrou,
PROGRAMME DE LA SOIRÉE
18h30 – 19h00 : Introduction de la soirée
19h00 – 19h45 : Tour d’horizon des progrès de la nutrition
18h45 – 20h15 : Retour d’expérience des chercheurs et startuppers, quels chemins pour l’innovation ?
20h15 – 20h30 : Présentation d'un projet d'innovation qui vise à analyser l'impact des dialogues d'un dessin animé sur la conscience des enfants
20h30 – 21h00 : Conclusion de la soirée et cocktail
PRÉSENTATION DES INTERVENANTS
--> Sophie Yvon – Docteur en Neuro-gastoentérologie :
Docteure en Neuro-Gastroentérologie et Nutrition (INRA Toxalim – INP Purpan), Sophie Yvon étudie le microbiote intestinal et ses interactions avec le ventre et le cerveau dans le cas de pathologies digestives.
Passionnée de Sciences, elle est aussi très impliquée dans le partage du savoir, notamment par ses fonctions de co-manager du Festival « Pint of Science » à Toulouse ou de auteur-interprète dans la troupe de théâtre scientifique « Science Comedy Show ».
Sophie Yvon travaille aujourd’hui avec France Agro3, en tant que médiatrice de la recherche scientifique.
--> Fotini Lamari – Docteur en pharmacognosie :
Dr. Fotini Lamari est professeur-associé au département de pharmacie de l’université de Patras et possède une expertise en pharmacognosie.
Elle est diplômée en chimie de l’université de Patras en 1996 et a obtenu son doctorat en 2000. En 2003, elle a été nommée chargée de cours au département de pharmacie de l'université de Patras. Elle a co-écrit 76 publications dans des revues scientifiques internationales et a contribué à de nombreux autres travaux. Elle a notamment reçu des bourses de la Hellenic State Scholarships Foundation.
En 2011, elle a remporté le prix national L'Oréal-Unesco pour son parcours en biosciences. Elle est membre actif de l'Association des chimistes grecs, de la Société hellénique de biochimie et de biologie moléculaire, de la Société européenne des peptides et de la Société de recherche sur les plantes médicinales (GA). Elle est la directrice du pôle d'innovation Aroma Hub.
--> Aigli Korfiati –Ingénieure en informatique, cofondatrice d’InSyBio :
Diplômée d’une maitrise en sciences et génie informatique de l'université de Patras. Elle est candidate au doctorat à la faculté de médecine de l'université de Patras, où elle se spécialise dans les méthodes de calcul pour l'analyse de données transcriptomiques.
Développeuse expérimentée en bioinformatique, elle a travaillé comme chercheuse, programmatrice Web et sur trois projets nationaux européens et grecs de développement et de recherche et développement. Depuis 2011, elle s'est concentrée sur des applications bio-informatiques, pour lesquelles elle a publié dans des revues scientifiques internationales et a déposé un brevet. L'un de ses articles a reçu le prix du meilleur article étudiant et un autre certificat de mérite.
En 2013, elle cofonde InSyBio., une société de biotechnologie et de bio-informatique qui permet l'analyse et la découverte de données biologiques et de biomarqueurs. Cette société a été primée lors des compétitions Hellenic Startup (2013) et MITEF Greece Startup (2016).
--> Cristina Pascual – Experte du Centre de la documentation nationale hellénique et coordinateur de EIT Health :
Cristina Pascual Ramos est docteur en médecine vétérinaire de l'université Complutense de Madrid en Espagne, et doctorante de l'université de Reading au Royaume-Uni. Depuis mars 2005, elle travaille au sein du Centre de la documentation nationale hellénique en tant qu’experte scientifique et technologique dans les domaines de la biotechnologie et de la santé, agissant en tant que point de contact national de divers projets et de nombreux projets européens tels que SMES Go LifeSciences, PME pour la santé, Fit for Health, Fit for Health 2.0, Health-NCP-Net, Hellenic Innovation Relay Center et Enterprise Europe Network actuellement vice-président du groupe du secteur de la santé.
Elle est également le point de contact national pour la communauté de l’innovation européenne en matière d’innovation médicale, EIT Health.
--> George Megas– Expert du Centre de la documentation nationale hellénique et coordinateur de EIT Health :
Conseiller au Centre national de la documentation hellénique pour les programmes Horizon 2020, agissant comme point de contact national dans les domaines de la technologie, de l’informatique et de la communication aussi bien que dans celui des technologies émergentes du futur, mais aussi en tant que membre de l’Enterprise Europe Network Hellas, du réseau européen pour le soutien de l’entreprenariat et de l’innovation avec plus de 600 partenaires dans 64 pays.
Titulaire d’un master interdisciplinaire de l’École polytechnique d’Athènes et de l’université du Pirée en administration et technologie industrielle, spécialisé dans le secteur de l’énergie et de l’environnement, il est aussi diplômé de l’université d’agriculture d’Athènes en génie agricole, spécialisé en GIS.
Il a travaillé pendant 3 ans comme consultant en affaires, spécialisé aux programmes cofinancés comme CRSN, le Programme de développement agricole, LEADER et la Loi du développement. Il est également contrôleur de systèmes de gestion de la qualité ainsi qu’assistant scientifique dans le cadre des programmes comme LIFE. Dans le passé, il a été membre du personnel scientifique au ministère du Développement rural et de l’alimentation, à la Direction des applications agricoles et de la recherche.
--> Panagiotis Plotas – Président de l’Institut de santé publique de Patras :
Professeur associé du département de médecine de l’université de Patras, Dr. Panagiotis Plotas est également le président de l’Institut de santé publique de Patras. Médecin généraliste et chercheur, il est reconnu pour son expertise scientifique en matière de soins thérapeutiques et l’éducation à la santé.
Dans ce cadre, il a coopéré avec de divers organismes de santé tels que la clinique d’ophtalmologie, le laboratoire médical de Patras, la société grecque d’athérosclérose, et l’université nationale d’Athènes pour des travaux sur le diabète. Il est l’auteur de 20 ouvrages de renommée internationale, participe régulièrement à des conférences internationales avec des scientifiques primés et organise des conférences nationales sous l’égide du ministère de l’Education et du ministère de la Culture.
Dr. Plotas est actif dans diverses unités de soins infirmiers au niveau de la Grèce. Il est membre régulier de la Société grecque du diabète, de l'Association hellénique d'athérosclérose, de la Société médicale grecque de l'obésité et de la Société médicale de la Grèce occidentale et du Péloponnèse. Il offre également ses services à Médecins du Monde.
--> Vassilis Anastassopoulos – Président de Patras Science Park:
Docteur en électronique de l’université de Patras, Vassilis Anastassopoulos est professeur titulaire du laboratoire d’électronique de l’université depuis plus de 10 ans et a enseigné l’électronique, le traitement des images, l’informatique et la programmation depuis 30 ans.
Il a travaillé auprès d’acteurs nationaux (le département de communication et d’information de l’Etat-major général de défense grec) et internationaux (université de Toronto et université de Québec, Centre européen de la recherche nucléaire, Ecole normale supérieure de Paris). Il a publié plus de 100 articles dans des journaux scientifiques et 4 ouvrages d’enseignement universitaire.
Vassilis Anastassopoulos est enfin le président et directeur général du parc scientifique et technologique de Patras après avoir été vice-recteur à la planification et au développement de la recherche stratégique de l’université de Patras. Ce parc est l’un des plus importants parcs technologiques de Grèce, voué à être un incubateur de projet technologiques et un soutien des initiatives innovantes dans des secteurs aussi différents que les technologies de l’information et la communication, les biotechnologies, ainsi que les énergies renouvelables.
--> Florentia Bakomitrou – Psychologue / psychothérapeute :
Florentia Bakomitrou est psychologue clinicienne- psychothérapeute. Elle est doctorante en psychologie clinique à l'université d'Athènes (sujet : troubles de la nutrition). Elle s’est spécialisée en psychothérapie cognitivo-comportementale à l'Institut de recherche et de thérapie comportementale de l’université d’Athènes ainsi qu'en thérapie familiale, expertise qu’elle exerce auprès de l’hôpital psychiatrique d’Athènes.
Elle a enseigné au programme postdoctoral de premier cycle de psychologie de l'université d'Athènes. Depuis 2003, elle travaille en tant que psychologue clinicienne - psychothérapeute à l'hôpital général du Pirée "St. Panteleimon" et travaille avec le laboratoire responsable d’étudiants handicapés.
--> Zωι Γλυκια (Association d’aide aux personnes diabétique Zoi Glikia) :
L'Association des personnes atteintes de diabète sucré Patras «Zoi Glykia» a été créée à Patras le 14 septembre 2013. Depuis sa création, son rôle vise à informer correctement les personnes, les parents et le grand public sur le diabète, les droits des personnes qui souffrent, leur législation et leur éducation.
Toutes les personnes atteintes de diabète sucré de tous types (types I et II), ainsi que les parents ou tuteurs des enfants mineurs y sont les bienvenus.
Entrée libre, traduction simultanée
Attestation de présence délivrée
Εn partenariat avec l’annexe de l’IFG à Patras
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.