Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Αγία Βαρβάρα: Διήγηση του υπερφυούς θαύματος στο Πολυδένδρι Αττικής


Αγία Βαρβάρα: Διήγηση του υπερφυούς θαύματος στο Πολυδένδρι Αττικής (15 Ιουλίου 1917)

Διαβάζουμε στο Μαρτύριο της Αγίας ότι μετά τά φρικτά βάσανα πού υπέστη και λίγο πρό του θανάτου της, προσευχήθηκε στον Θεό και μεταξύ άλλων τον παρακάλεσε μ’αυτά τα λόγια: «Κύριέ μου, σε παρακαλώ εκ βάθους καρδίας, όποιος μνημονεύσει το μαρτύριό μου εις δόξαν του Αγίου σου ονόματος, αξίωσέ τον να μην εγγίσει ουδέποτε το σπίτι του ούτε λοιμώδης νόσος ούτε λώβη, ούτε καμμιά άλλη θανατηφόρος ασθένεια για να βλάψει αυτόν ή την οικογένειά του, γιατί εσύ γνωρίζεις την αδυναμία των ανθρώπων» κι ενώ έτσι προσευχόταν ακούσθηκε ξαφνικά μια φωνή απ’ τον ουρανό, η οποία την προσκαλούσε στην αιώνια αγαλλίαση και της υποσχόταν ότι θα πραγματοποιηθούν όσα ζήτησε στην προσευχή της.

Αυτή ή υπόσχεση του Θεού εκπληρώθηκε στο παρελθόν και εκπληρώνεται μέχρι σήμερα. Πολλές φορές η Αγία Βαρβάρα έσωσε από λοιμώδεις αρρώστειες ανθρώπους, αλλά και πόλεις ολόκληρες, όταν την επικαλέστηκαν με θέρμη. Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η λύτρωση από την ευλογιά της νήσου Κιμώλου το 1915 και του Πολυδενδρίου Αττικής το 1917 από την ίδια αρρώστεια.
Γι’ αυτό το θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων του Πολυδενδρίου, τις οποίες συνέλεξε το 1986 ο εφημέριος του χωριού, στα 1917 έπεσε επιδημία ευλογιάς στο χωριό. Πολλοί αρρώστησαν κι οχτώ απ’ αυτούς πέθαναν ενώ ήσαν κι άλλοι ετοιμοθάνατοι. Δύο από τους νεκρούς ήσαν απ’ το Γραμματικό γι’αυτό όλοι υποθέσανε ότι η αρρώστεια ήρθε από κει. Όλοι πανικοβλήθηκαν. Πολλοί πήραν τά βουνά. Η χωροφυλακή απέκλεισε τά σπίτια στα οποία υπήρχαν άρρωστοι, καθώς και τους γύρω δρόμους, για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Άλλοι έπιασαν το πηγάδι της πλατείας και τις βρύσες του χωριού για να εμποδίσουν τους αρρώστους να μολύνουν το νερό. Οι δυστυχείς άρρωστοι πήγαιναν στη δεξαμενή έξω από το χωριό για να πάρουν νερό. Τους νεκρούς δεν τους διάβαζαν στην Εκκλησία. Ο εφημέριος του χωριού ο παπα-Γιάννης ο Τσάκας κρυφά διάβασε μερικούς. Κάποιος γέροντας διηγείται: «Κάποιον από τους νεκρούς τον πήγα εγώ σέρνοντας από το σπίτι στην Εκκλησία, νύχτα και τον θάψαμε. Μετά εγώ πήρα την κάπα του και κοιμήθηκα αλλά δεν κόλλησα την αρρώστεια». Πάνω στα μνήματα ρίχνανε ασβέστη για να μη μεταδοθεί η επιδημία.

Μέσα σ’αυτή την κατάσταση της απελπισίας και του πανικού, όπως διηγήθηκε η Άννα Βασιλάκου, ένα μικρό παιδί, ίσαμε 10 χρονών, ο Παναγιώτης Σπυρ. Σωτήρχος είδε σε όραμα στο εικονοστάσι την Αγία Βαρβάρα, η οποία του είπε: «Να έρθετε να με πάρετε για να διώξω την αρρώστεια». Τότε ο παπα-Γιάννης με τους επιτρόπους της εκκλησίας πήγαν στο Αιγάλεω, στο ναό της Αγίας Βαρβάρας κι από κει με αυτοκίνητο έφεραν την θαυματουργή εικόνα της μέχρι τη διασταύρωση του χωριού.

Εκεί οι χριστιανοί την υποδέχθηκαν με ευλάβεια, συγκίνηση και κλάμματα, ενώ όλος ο δρόμος ήταν στρωμένος με δάφνες. Πέφτανε στην εικόνα και φώναζαν: «Βοήθησέ μας Αγία Βαρβάρα! Διώξε την αρρώστεια.» Έπειτα λιτάνευσαν την εικόνα γύρω απ’ το χωριό κι αμέσως-Θαύμα φοβερό!-η επιδημία έπαυσε. Όχι μόνο δεν αρρώστησαν άλλοι, αλλά και όλοι οι άρρωστοι έγιναν καλά.

Από τότε, αυθόρμητα κι από ευγνωμοσύνη καθιερώθηκε στο Πολυδένδρι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας σαν αργία. Έφτιαξαν εικόνα της Αγίας και οι κάτοικοι του Πολυδενδρίου πανηγυρίζουν με λαμπρότητα το θαύμα αυτό στις 15 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή που κατέφθασε στο χωριό τους η εικόνα της Αγίας, σαν απεσταλμένη του Σωτήρος Χριστού.

Ταις της αθληφόρου Βαρβάρας πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς. Αμήν.

 https://www.vimaorthodoxias.gr

 

Αγια βαρβαρα

Η Αγία Βαρβάρα η μεγαλομάρτυς αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος μετά το πέρας του αποκεφαλισμού της έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του θανάτου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός. Άλλοι λένε πως μαρτύρησε στη Νικομήδεια της Βιθυνίας το 210, άλλοι στην Ηλιούπολη (σημερινή Baalbek) της Αιγύπτου το 360 και άλλοι (εκδοχή καθολικών) σε κάποια πόλη της Τοσκάνης.

Προστάτης: 
Του πυροβολικού., Δράμας, Αργυρούπολης, Ρεθύμνου (Πόλη), Αγία Βαρβάρα (Αττική)

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Ο βίος της Αγία Βαρβάραςαναφέρει ότι ήταν μια καλλονή που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασίαόταν αυτοκράτορας ήταν ο Αυτοκράτορας Μαξιμιανός. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ήταν φανατικός ειδωλολάτρης και πατέρας της. Την είχε φυλακίσει σε ένα πύργο γιατί φοβόταν τους μνηστήρες. Άγνωστο πως, έγινε Χριστανή.Ο πατέρας της, για να μην χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά και βγαίνει έξω από το πύργο της φυλάκισής της, διέταξε να χτίσουν λουτρά στον πύργο που διέμενε. Το σχέδιο εκεί είχε δύο παράθυρα αλλά η Αγία Βαρβάρα, τιμώντας την Αγία Τριάδα, είπε να χτιστούν τρία παράθυρα. Ο πατέρα της κατάλαβε έτσι ότι ήταν Χριστανή και όρμηξε στο πύργο κυνηγώντας την να τη σφάξει.

Η Αγία έφυγε και γλύτωσε καταφεύγοντας στα βουνά. Αλλά συνελήφθει και οδηγήθηκε στον Ρωμαίο Έπαρχ. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της έκανε ότι μπορούσε για να την μεταπείσει, αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη. Την υπέβαλε λοιπόν σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να σκοτωθεί. Τελικά ο έπαρχος αποφάσισε τον αποκεφαλισμό της, και μάλιστα την ποινή θα εκτελούσε ο ίδιος ο πατέρας της , μιά και αυτό επιθυμούσε και ο ίδιος. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, "πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται". Την στιγμή όμως που τελείωνε το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό.

Ιερά Λείψανα: 

Κατά τον 9ο αιώνα έγινε ανακομιδή των λειψάνων της και η μεταφορά τους από την Βιθυνία στην Κωνσταντινούπολη. Κατά δε το 991 ο Αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ δώρησε μέρος αυτών στους Βενετούς οι οποίοι και τα απόθεσαν στον Ναό του Αγίου Μάρκου.
Κατά το 12ο αιώνα, μέρος υπολοίπων λειψάνων της Αγίας μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στο Μοναστήρι του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους στο Κίεβο, όπου παρέμειναν ως το 1930, όταν μεταφέρθηκαν εκ νέου στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Βλαδίμηρου στην ίδια πόλη.

http://agiosbios.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.