Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Η μελέτη για τον καρκίνο από τα κινητά

Η μελέτη για τον καρκίνο από τα κινητά είναι «θανάσιμα ελαττωματική»

Prime News

20/06/2022 

Δεκαετίες έρευνας έχει καθορίσει ότι η έκθεση σε ακτινοβολία από κινητά τηλέφωνα καθώς και άλλες ασύρματες συσκευές και υποδομές που εκπέμπουν ακτινοβολία είναι βιολογικά επιβλαβείς. Μάλιστα, ορισμένες κρατικές υπηρεσίες προειδοποιούν ήδη τους κατοίκους για αυτό. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν επιστήμονες που συνεχίζουν να απορρίπτουν τους κινδύνους έκθεσης. Ευτυχώς υπάρχουν και επιστήμονες που συνεχίζουν να διαψεύδουν τις ανοησίες τους

Το περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου δημοσιεύει επιστολή εμπειρογνωμόνων που αμφισβητεί την έκθεση της Οξφόρδης για τον καρκίνο του εγκεφάλου από κινητά τηλέφωνα.

Κορυφαίος γιατρός του Yale, ο πρώην διευθυντής του NIEHS και οι ειδικοί στην περιβαλλοντική υγεία προειδοποιούν ότι η μελέτη για τον καρκίνο των κινητών τηλεφώνων σε «εκατομμύρια γυναίκες» είναι εσφαλμένη. προτείνουμε τη μείωση της έκθεσης στο κινητό τηλέφωνο.

Η Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου δημοσίευσε μια επιστολή από διακεκριμένους ειδικούς που αμφισβητούν τη μελέτη για «εκατομμύρια γυναίκες» της Οξφόρδης, η οποία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου. Η νέα επιστολή διευκρινίζει γιατί η έκθεση της Οξφόρδης ήταν βαθιά εσφαλμένη.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι σημαντική αξιόπιστη έρευνα συνδέει την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων των κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο και οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της έκθεσης σε ευθυγράμμιση με πολλές κυβερνήσεις.

Η επιστολή του Journal of the National Cancer Institute καταλήγει:

«Η πλειονότητα των μελετών σε ζώα και κύτταρα έχουν βρει ότι η μη ιονιζόμενη RFR μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες – Βασικό χαρακτηριστικό των ανθρώπινων καρκινογόνων ουσιών και ένας τρόπος με τον οποίο το RFR μπορεί να ξεκινήσει ή να προάγει την ανάπτυξη όγκου καθώς και να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη άλλων ασθενειών.

Πρόσφατες πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η RFR προκαλεί επίσης καρκίνους του θυρεοειδούς και του μαστού. Η βλάβη του DNA και ο καρκίνος σε αυτές τις μελέτες τελευταίας τεχνολογίας σηματοδοτούν την ανάγκη για το κοινό να μειώσει τις εκθέσεις σε RFR τώρα».

Οι ειδικοί περιλαμβάνουν: την πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Linda Birnbaum, Ph.D., την Hugh Taylor, M.D., επικεφαλής μαιευτικής και γυναικολογίας, Νοσοκομείο Yale-New Haven, τον Paul Ben-Ishai, Ph.D. Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Ariel και την Devra Davis, Ph.D., MPH, επιδημιολόγος και τοξικολόγος που έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ασύρματης ακτινοβολίας. Η Davis είναι επίσης πρόεδρος του Environmental Health Trust, μιας επιστημονικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που κέρδισε μια μεγάλη δικαστική υπόθεση κατά του FCC των Η.Π.Α.  σχετικά με τα όρια ασφάλειας ασύρματης ακτινοβολίας της χώρας.

Ο Δρ. Birnbaum και άλλοι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μελέτη της Οξφόρδης για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση παρέχει ψευδείς διαβεβαιώσεις ασφάλειας και «είναι θανατηφόρα ελαττωματικές και σχεδιασμένες με τρόπο που δεν μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο καρκίνου από τα κινητά τηλέφωνα. Σημειώνουν επίσης ότι πολυάριθμες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν βρει σημαντικά στοιχεία που συνδέουν την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων με τον καρκίνο. Ως εκ τούτου, συστήνουν στο κοινό να μειώσει την έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου και ασύρματης επικοινωνίας, ειδικά για τα παιδιά.

«Μελέτες που βασίζονται σε ξεπερασμένα δεδομένα είναι επικίνδυνες καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα σήμερα. Πολλοί από τους σημερινούς χρήστες χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα καθημερινά και αυτό που αποκαλείται «βαριά χρήση» το 2011 είναι χαμηλή χρήση σήμερα», δήλωσε η Davis. «Όταν ξεκίνησε αρχικά αυτή η μελέτη, κάποιοι εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν αναδιπλούμενα τηλέφωνα».

«Λάθος ηλικίες, λάθος ερωτήσεις, λάθος πληροφορίες έκθεσης. Ο συνδυασμός των αριθμών των καρκίνων του εγκεφάλου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που αναφέρουν καθημερινή χρήση και σπάνια χρήση τηλεφώνων μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να βρούμε ένα πραγματικό αποτέλεσμα και δεν μας λέει τίποτα για τους νεότερους που παραμένουν οι μεγαλύτεροι χρήστες αυτών των συσκευών», εξήγησε η Davis.

Η μελέτη της Οξφόρδης σχεδιάστηκε αρχικά για να αξιολογήσει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και όχι την ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου. Οι επιστήμονες έθεσαν μόνο δύο ερωτήσεις σε μια περίοδο μιας δεκαετίας κατά τα μέσα έτη 2001 και 2011 – όπου μια γυναίκα ανέφερε «ποτέ», «κάπου κάπου» ή «καθημερινή» χρήση κινητού τηλεφώνου.

«Ελαττωματική» η μελέτη, ή απάτη;

Όταν παρακολουθήθηκαν από τις βάσεις δεδομένων των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο μία φορά την ημέρα συγκεντρώθηκαν μαζί με εκείνες που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο για ώρες την ημέρα. Όταν αυτή η ομάδα «χρηστών» κινητών τηλεφώνων συγκρίθηκε με αυτούς που ανέφεραν ότι δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τηλέφωνο, δεν εντοπίστηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της αναφερόμενης χρήσης τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η ελαττωματική μελέτη της Οξφόρδης αφορούσε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιούν τηλέφωνα κάτω των 30 λεπτών την εβδομάδα και, επομένως, μικρή σημασία για την αξιολόγηση των κινδύνων για τους εφήβους και τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα όλη την ημέρα.

Μία από τις ερευνήτριες της μελέτης, η Kirstin Pirie, επιβεβαίωσε ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε τον κίνδυνο από υψηλότερες εκθέσεις δηλώνοντας «…Μόνο το 18% των χρηστών τηλεφώνου ανέφερε ότι μιλούσε σε κινητό τηλέφωνο για 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα. Ως εκ τούτου, δεν μπορέσαμε να αξιολογήσουμε τους κινδύνους που σχετίζονται με σημαντικά μεγαλύτερα επίπεδα έκθεσης».

Η Birnbaum πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε ως διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας είναι ο πρόσφατος αποδέκτης του διάσημου μετάλλου Winslow της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale. Είναι επίσης πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Τοξικολογίας. Η Birnbaum δήλωσε:

«Προληπτικά ελεγχόμενες πειραματικές μελέτες τρωκτικών από πειράματα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας των Η.Π.Α. παρέχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα τρέχοντα επίπεδα ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA και στην καρδιάκαθώς και καρκίνο. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε αυτά τα ευρήματα υπό το φως της συνεχιζόμενης επέκτασης των εκθέσεων στην ασύρματη ακτινοβολία από τηλέφωνα και άλλες συσκευές σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

«Αυτή η μελέτη δεν είναι απόδειξη ασφάλειας», είπε η Birnbaum. «Υπάρχει αρκετή δημοσιευμένη έρευνα για την υποστήριξη ισχυρότερων κανονισμών. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν πρέπει να βρίσκονται κοντά στο κεφάλι και το σώμα. Οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να εκδίδουν σαφείς συστάσεις στο κοινό σχετικά με τον τρόπο ελαχιστοποίησης της καθημερινής έκθεσης από τα κινητά τηλέφωνα, ασύρματες συσκευές και “έξυπνα” πράγματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.