Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Περιοδεία στην κλειστή δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα

 
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΩΡΩΠΟΥ

Περιοδεία στην κλειστή δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα (ΦΩΤΟ)

Την κλειστή δομή για ξεριζωμένους επισκέφτηκε σήμερα το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ωρωπού, Μιχάλη Χασιώτη. Τα μέλη του κλιμακίου συναντήθηκαν με τον διοικητή της δομής Χάρη Χρήστου, περιόδευσαν στον χώρο και μίλησαν με πρόσφυγες και εργαζόμενους.

Μιλώντας με πρόσφυγες, ο Μ. Χασιώτης ανέφερε πως η κυβέρνηση έφερε και φέρνει νέα άδικα μέτρα σε βάρος τους όπως το κλείσιμο του προγράμματος «Εστία» (σ.σ. ενοικιαζόμενα διαμερίσματα). Πρόσθεσε δε πως οι πανηγυρισμοί της για τη λεγόμενη αποσυμφόρηση των νησιών και τη μείωση του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα κρύβουν την πρακτική των επαναπροωθήσεων, ενώ χιλιάδες κατατρεγμένοι έχουν μείνει χωρίς καμιά προστασία, άστεγοι, άνεργοι, ακόμα και χωρίς τα αναγκαία έγγραφα. Τόνισε πως χρειάζονται μέτρα για την ένταξη των προσφύγων σε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, με πρόσβαση σε αξιοπρεπή, εργασία και στέγαση με κρατική ευθύνη.

Στη δομή σήμερα μένουν 805 άνθρωποι, με χωρητικότητα της δομής τα 1.900 άτομα σε 334 κοντέινερ. Οι 300 είναι ανήλικοι που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής. Στον συνολικό αριθμό ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν μείνει 2-3 χρόνια. Οι διαμένοντες είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και 45-50 από το Ιράν. Από τον συνολικό πληθυσμό οι 400 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που σημαίνει ότι πρέπει να μεταβούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., να υποβάλουν αίτηση για διαβατήριο και άδεια διαμονής. Στη συνέχεια να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να συνεχίσουν μια δύσκολη ζωή έξω από τη δομή (σ.σ. πρέπει να αποχωρήσουν σε σύντομο χρόνο από αυτήν), αφού με ελάχιστες γνώσεις ελληνικών πολλοί από αυτούς, με τις οικογένειές τους, «συναντιούνται» με την ανεργία και την αστεγία. Οι πιο τυχεροί θα βρουν μια χειρωνακτική απασχόληση. Άλλοι ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ όπου λόγω της Συνθήκης του Δουβλίνου μπορούν να μείνουν για τρεις μήνες, αλλά αρκετοί θα παρατείνουν την παραμονή τους ζώντας σε μια γκρίζα ζώνη αφού είναι παράνομοι για τις αρχές. Στα μέσα του Ιούλη θα ξεκινήσουν, πάλι, τα σχετικά ραντεβού στο «Αλλοδαπών» και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Οκτώβρη. Στη δομή κατοικούν και 45-50 άτομα που έχουν πάρει απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου έχοντας κάνει αίτημα για μεταγενέστερη εξέταση.

Πιο πάνω στη Ν. Μαλακάσα η δομή (σ.σ. χωρητικότητας 1.500 ατόμων με 250 κοντέινερς) που είχε ανοίξει για την καταγραφή ξεριζωμένων που έρχονταν στη χώρα μας από τον Μάρτη του 2020 έχει κλείσει από τις 15/11/2021. Εκεί εκτελούνται εργασίες διαμόρφωσης όπου θα γίνει δομή καταγραφής ξεριζωμένων οι οποίοι έρχονται στην ενδοχώρα, όπως και μεταναστών χωρίς χαρτιά. Σε αυτό θα γίνεται διαδικασία καταγραφής όπως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ).

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Μετανάστευσης - Ασύλου στη δομή είναι σχεδόν όλοι συμβασιούχοι - είκοσι άτομα, η εταιρεία φύλαξης απασχολεί 12-15 άτομα στη βάρδια, 30-35 άτομα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 52 άτομα στην καθαριότητα, υγειονομική ομάδα 12 ατόμων, τεχνικό κλιμάκιο 5 ατόμων, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ. Σε σχετική συζήτηση με εργαζόμενους ο Μ. Χασιώτης υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων όσοι εργάζονται σε προσφυγικές δομές και να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες.

 https://www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.