Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ανακύκλωση συσκευών

Ανακύκλωση συσκευών: Φινάλε με 885000 αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Ανακύκλωση συσκευών: Φινάλε με 885.000 αιτήσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι

Μαρίνα Ξυπνητού

09/07/2022

Ανοιχτό… παραμένει το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», δεδομένου ότι χθες, τελευταία ημέρα που ήταν στον «αέρα», είχαν κατατεθεί μέχρι το μεσημέρι 885.000 αιτήσεις. Χαρακτηριστικό της τεράστιας συμμετοχής είναι ότι μόλις σε 5 ώρες υποβλήθηκαν 10.000 αιτήσεις!

Σύμφωνα με πηγές του Ελεύθερου Τύπου και εξαιτίας της μεγάλης ανταπόκρισης των πολιτών, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το σενάριο να αυξηθεί ο προϋπολογισμός ώστε να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να θεωρείται μέχρι στιγμής σίγουρο. Η υποβολή αιτήσεων, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεν θα παραταθεί και αυτό γιατί ήδη έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αρχικός στόχος συμμετοχής.

Το ποσό της επιδότησης από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» για την αγορά κλιματιστικών, ψυγείων, καταψυκτών κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ.

Το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% της αγοράς της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευής.

Οσοι δικαιούνται την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα πρέπει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές, ενώ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου,
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη.

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως 1 κλιματιστικό ορίζεται μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν από την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν από την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης. Να σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι δεν θα λάβουν χρήματα στα χέρια τους, αλλά ψηφιακό κουπόνι.

Αν η αίτηση εγκριθεί, ο δικαιούχος θα λάβει SMS στο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει και στη συνέχεια θα μπορεί να απευθυνθεί για την αγορά της συσκευής στους εμπόρους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αφού επιλέξει προμηθευτή, ο τελευταίος δεσμεύει το κουπόνι για διάστημα μέχρι 30 ημέρες εντός του οποίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση και παράδοση της παλαιάς συσκευής. Αν εντός αυτού του διαστήματος δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε το κουπόνι είναι πάλι διαθέσιμο στον δικαιούχο, ώστε να απευθυνθεί σε άλλον προμηθευτή.

https://eleftherostypos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.