Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Πόσες ημέρες άδειας σας αναλογούν

Πόσες ημέρες άδειας σας αναλογούν – Το ποσό του επιδόματος αδείας


Πόσες ημέρες άδειας σας αναλογούν – Το ποσό του επιδόματος αδείας


Πόσες ημέρες άδειας σας αναλογούν – Το ποσό του επιδόματος αδείας

Κάθε εργαζόμενος έχει υπογράψει μια σύμβαση εργασίας η οποία καθορίζει τον αριθμό των ημερών αδείας που του αναλογούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάθε εργαζόμενος έχει υπογράψει μια σύμβαση εργασίας η οποία καθορίζει τον αριθμό των ημερών αδείας που του αναλογούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κάθε εργαζόμενος αποκτά δικαίωμα σε άδεια από τον πρώτο μήνα εργασίας του στην ίδια εταιρεία. Οι ημέρες άδειας που δικαιούται υπολογίζονται ως εξής:

Α) Για την πρώτη δωδεκάμηνη περίοδο απασχόλησης, ο εργαζόμενος δικαιούται ένα ποσοστό της ετήσιας άδειας με αποδοχές, ανάλογα με τη διάρκεια που έχει εργαστεί. Η αναλογία υπολογίζεται σε 24 ημέρες για εξαήμερη και 20 ημέρες για πενθήμερη εργασία (2 ή 1,6667 ημέρες ανά μήνα αντίστοιχα).

Β) Μετά την πρώτη δωδεκάμηνη περίοδο και έως το τέλος του δεύτερου έτους, οι ημέρες άδειας είναι 25 για εξαήμερη και 21 για πενθήμερη εργασία.

Γ) Από τη συμπλήρωση δύο ετών και μετά για κάθε επόμενο έτος, οι ημέρες άδειας είναι 26 για εξαήμερη και 22 για πενθήμερη εργασία.

Δ) Μετά τα 10 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ή 12 χρόνια συνολικής εργασιακής πείρας, οι ημέρες άδειας αυξάνονται στις 30 για εξαήμερη και στις 25 για πενθήμερη εργασία.

Ε) Μετά τα 25 χρόνια υπηρεσίας ή προϋπηρεσίας, η άδεια προσαυξάνεται κατά μία ημέρα, φτάνοντας συνολικά τις 31 για εξαήμερη και 26 για πενθήμερη εργασία.

Εκτός από τις συνηθισμένες αποδοχές, ο μισθωτός δικαιούται και επίδομα αδείας, το οποίο αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των αποδοχών της αδείας, όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές 15 ημερών για όσους λαμβάνουν μηνιαίο μισθό και 13 ημερών για τους ημερομίσθιους.

Πόσες ημέρες άδειας σας αναλογούν – Το ποσό του επιδόματος αδείας

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας άδειας αναψυχής, απαγορεύεται η απόλυση του εργαζόμενου. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, οι τηλεργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα να μην επικοινωνούν ή να ανταποκρίνονται σε κλήσεις, email ή άλλες ψηφιακές επικοινωνίες.

Χρόνος Χορήγησης: Η χορήγηση της ετήσιας άδειας του εργαζόμενου πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη και πρέπει να γίνει εντός δύο μηνών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να λάβουν την άδειά τους από την 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Εργοδότες με εργαζόμενους που έχουν παιδιά έως 16 ετών ή άνω των 16 ετών με αναπηρία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες αυτών των εργαζομένων κατά τον προγραμματισμό της χορήγησης των ετήσιων αδειών.

Η βασική αρχή για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι η συνεχόμενη παροχή για το σύνολο των ημερών που δικαιούται ο εργαζόμενος, ανάλογα με την προϋπηρεσία του. Σε περίπτωση που υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι (π.χ., από συλλογική συμβάση, κανονισμός εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) για την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας, αυτοί υπερισχύουν.

Καταχώρηση Στοιχείων: Οι πληροφορίες για την ετήσια άδεια των εργαζομένων πρέπει να καταχωρούνται από τον εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ μέσω της υποβολής του Εντύπου Ε11.

Άδεια σε Δόσεις: Επιτρέπεται, υπό εξαιρετικές συνθήκες, η κατάτμηση της άδειας σε δύο ή περισσότερες περιόδους εντός του ίδιου έτους, με την πρώτη περίοδο να περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι εργάσιμες ημέρες για εξαήμερη και πέντε για πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, ή δώδεκα εργάσιμες ημέρες για ανήλικους.

Επίδομα Άδειας: Το επίδομα άδειας, το οποίο είναι ισοδύναμο με τις συνήθεις αποδοχές για τη διάρκεια της άδειας, υπολογίζεται και χορηγείται με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζονται οι αποδοχές άδειας. Η μέγιστη δυνατή διάρκεια για το επίδομα είναι 15 ημέρες για μισθωτούς με μηνιαίο μισθό και 13 ημέρες για τους ημερομίσθιους. Το επίδομα καταβάλλεται μαζί με τις αποδοχές της άδειας κατά τη διάρκεια της άδειας αναψυχής.

Οι ισχύουσες ειδικές ή γενικές διατάξεις που καθορίζουν ευνοϊκότερους τρόπους υπολογισμού, καταβολής και γενικά παροχής του επιδόματος άδειας, υπερισχύουν. Αν ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους, υποχρεούται να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

ergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.