Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Από τα χωράφια γύρω από την Κάρλα προέρχονται τα νεκρά ψάρια

 

Οικολογικά στρεσαρισμένος βάσει μετρήσεων του Πανεπιστημίου ο Παγασητικός

Δημ. Κλαουδάτος στο Ράδιο ΕΝΑ: Από τα χωράφια γύρω από την Κάρλα προέρχονται τα νεκρά ψάρια

Από τα πλημμυρισμένα χωράφια γύρω από την Κάρλα προέρχονται τα νεκρά ψάρια που κατακλύζουν κατά δεκάδες χιλιάδες τόνους τον Παγασητικό Κόλπο, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν περιβαλλοντικό κίνδυνο σε περίπτωση που δεν μαζευτούν, την ώρα που ο Παγασητικός θεωρείται οικολογικά στρεσαρισμένος Κόλπος, ακόμη και πριν από τις δύο κακοκαιρίες.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κλαουδάτος  μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, τόνισε πως δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην πόλη, στον τουριστικό και αλιευτικό κλάδο, καθώς τα νεκρά ψάρια προέρχονται από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Κάρλας, έκτασης περίπου 200 χιλιάδων στρεμμάτων.

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής τα νερά που βγαίνουν στον Παγασητικό, μέσω της σήραγγας, δεν προέρχονται από τον ταμιευτήρα της Κάρλας, αλλά από τις πλημμυρισμένες περιοχές  γύρω από τη λίμνη. Ειδικότερα ποτάμια και κανάλια ανακατεύθυναν τα ψάρια εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο καθηγητής, μέσω συνεργατών που βρίσκονται στο σημείο. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι δεν ζητήθηκε ποτέ βοήθεια από το Τμήμα Ιχθυολογίας του Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι ως αρμόδιο διαθέτει την ανάλογη τεχνογνωσία, ενώ ως τμήμα, δηλώνουν άγνοια για τις βιομάζες, την αφθονία και τη βιοποικιλότητα των ψαριών που υπάρχουν στην Κάρλα τώρα.

Εξηγώντας τις αιτίες για τον θάνατο των ψαριών, υπογράμμισε ότι είναι δύο, με την πρώτη να έχει να κάνει με το γεγονός πως όταν ένα ψάρι του γλυκού νερού εισέλθει στο θαλασσινό, λόγω της διαφοράς αλατότητας, αλλάζει η ισορροπία και τα ψάρια πεθαίνουν από αφυδάτωση. Παράλληλα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της κατανάλωσης οξυγόνου στις πλημμυρισμένες περιοχές έκτασης 25.000 στρεμμάτων από τις 200.000 στρέμματα κάμπου γεμάτου με νερό που ήταν αρχικά, πολλά ψάρια πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου και τις υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι ένα μέρος τους είναι πολύ αδύναμο και πεθαίνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το θυρόφραγμα στον Παγασητικό και ένα μέρος είναι ήδη ψόφιο από εκεί.

Ο κ. Κλαουδάτος προειδοποιεί πως επειδή τα ψάρια είναι οργανική ύλη, τα πεθαμένα θα πρέπει να μαζευτούν γιατί μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι από την αποσύνθεσή τους, όμως, βάσει πληροφοριών κάτι τέτοιο υλοποιείται.  Μίλησε για τα πέντε μέτρα που λαμβάνει η Περιφέρεια για να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς να γνωρίζει εάν θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα. Απαντώντας σε ερώτηση εάν αποτελούν περιβαλλοντικό κίνδυνο, ο κ. Κλαουδάτος, εξήγησε ότι σε περίπτωση που παραμείνουν μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο, αλλά εάν μαζευτούν έγκαιρα όχι.

Εξήγησε επιπλέον ότι το Τμήμα πραγματοποιεί μετρήσεις και ελέγχους σε ετήσια βάση, αναφορικά με την ποιότητα των νερών, των αλιευμάτων , την οικολογική κατάσταση του Παγασητικού, στα ιζήματα. Στο πλαίσιο της πειραματικής αλιείας μέχρι τον Ιούνιο είχαν προβεί σε μετρήσεις στον Παγασητικό, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενοικίαση του αλιευτικού σκάφους που πραγματοποιεί το ψάρεμα. «Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να διαπιστώσει ποια είναι η κατάσταση τώρα και ποια ήταν λίγο μετά τις πλημμύρες. Φαίνεται στο γεγονός ότι το νερό είναι θολό, γιατί πέσανε μεγάλες ποσότητες ιζήματος. Εμείς διαπιστώσαμε ένα πολύ στρεσαρισμένο σύστημα οικολογικά και στην πορεία βάσει των μετρήσεων που πραγματοποιήσαμε, είδαμε ότι το σύστημα επιστρέφει στην πρότερη κατάσταση με μεγάλη ταχύτητα.

Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν η κατάσταση των αλιευμάτων, και διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα ούτε με τα νερά της κολύμβησης ούτε με τα ψάρια του Παγασητικού. Όμως να τονιστεί ότι το σύστημα ακόμη δεν έχει επανέλθει» σημείωσε ο κ. Κλαουδάτος, προσθέτοντας πως βάσει μιας πρόσφατης μελέτης του Τμήματος, οικολογικά ο Παγασητικός και πριν από την έλευση του Daniel και του Elias ήταν στρεσαρισμένος.

Το γεγονός αυτό εκτιμήθηκε στηριζόμενο στις ψαριές του προγράμματος της πειραματικής αλιείας και όχι στην ποιότητα των νερών. Εξηγώντας στο τι οφείλεται, αρχικά είπε ο Παγασητικός αποτελεί ένα ημίκλειστο σύστημα, με περιορισμένο βάθος και η ανανέωση του νερού διαρκεί περίπου 3 μήνες. Επήλθε η διαταραχή λόγω των πλημμυρών, ενώ και τα νερά που πέφτουν από το θυρόφραγμα παρά το γεγονός ότι είναι λίγα σε όγκο, τον επηρεάζουν. Ο καθηγητής τόνισε ότι από το 2021 παρατηρείται επιβάρυνση του Παγασητικού, κάτι που δεν ίσχυε στο παρελθόν, ενώ μέχρι και πριν 15 χρόνια οι αλιείς έβγαζαν μεγάλες ποσότητες από τις λεγόμενες αστακοκαραβίδες, ωστόσο, πλέον αυτές έχουν εξαφανιστεί, λόγω της υπεραλίευσης και της επιβάρυνσης του Κόλπου.

Κάτι ανάλογο πάει να γίνει και με τα ολοθούρια, τα οποία επειδή έχουν μεγάλη αξία στις αγορές τις Ασίας, η υπεραλίευση πάει να τα οδηγήσει σε εξαφάνιση. Για τον λόγο αυτό το Τμήμα έχει προχωρήσει στην υποβολή ορισμένων προτάσεων στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο και συνίσταται η λήψη μέτρων.

 https://magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.