Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Γιατί οι ζάπλουτοι του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαταλείπουν την χώρα

 


Φωτογραφία: Shutterstock

Μονακό, Ιταλία, Ελβετία, Ντουμπάι, Ελλάδα. Είναι μόνο μερικοί από τους προορισμούς που προσπαθούν να παρασύρουν τους πλούσιους του Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς της χώρας.

Γιατί οι ζάπλουτοι του Ηνωμένου Βασιλείου εγκαταλείπουν την χώρα -Η Ελλάδα ανάμεσα στις επόμενες επιλογές τους

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΤΣΑΣ

25 Σεπ 2024

 Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει τα σχέδια για την κατάργηση της φορολογικής παραχώρησης της αποικιακής εποχής, ενώ το 67% δήλωσε ότι δεν θα είχε μεταναστευσει αρχικά στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics, η οποία αξιολογεί τις επιπτώσεις των σχεδίων της κυβέρνησης.

Αλλάζει φορολογικός κανόνας 200 ετών

Το καθεστώς μη οικιακής χρήσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ένας φορολογικός κανόνας 200 ετών, ο οποίος επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Η.Β. αλλά που έχουν εισοδήματα και αλλού, να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κερδών κεφαλαίου από το εξωτερικό για έως και 15 χρόνια. Το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς, από 68.900 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το CNBC.

Οι Εργατικοί τον περασμένο μήνα παρουσίασαν σχέδια για την κατάργηση του καθεστώτος, επεκτείνοντας τη δέσμευση που ορίζεται στο προεκλογικό τους μανιφέστο, ενισχύοντας τις προηγούμενες προτάσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος με την πάροδο του χρόνου.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer έχει δεσμευτεί να βελτιώσει τη δικαιοσύνη και να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά, με περαιτέρω ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος και κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής δήλωσης προϋπολογισμού της 30ης Οκτωβρίου.

Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι η κατάργηση του προγράμματος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισεκατομμύρια λίρες (3,45 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης. Ωστόσο, η έρευνα της Oxford Economics, η οποία εκπονήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνεργασία με την ομάδα λόμπι Foreign Investors for Britain, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα κοστίσουν στους φορολογούμενους 1 δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029-30.

Το CNBC απευθύνθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών για σχόλια και δεν έλαβε αμέσως απάντηση.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε στο CNBC τηλεφωνικά ο Macleod-Miller, Διευθύνων Σύμβουλος της Foreign Investors για τη Βρετανία. «Αν η κυβέρνηση δεν ακούσει, θα θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα για γενιές».

Σύμφωνα με τις προτάσεις, η έννοια της «έδρας» θα εξαλειφθεί και θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα που θα βασίζεται σε κατοίκους, ενώ ο αριθμός των ετών κατά τα οποία τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό παραμένουν αφορολόγητα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από 15 σε τέσσερα.

Τα άτομα θα πρέπει επίσης να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς μετά από 10 χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμείνουν υπόχρεοι για 10 χρόνια μετά την έξοδο από τη χώρα. Επίσης, θα τους αποτραπεί η αποφυγή του φόρου κληρονομιάς σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται σε καταπίστευμα.
 Ωστόσο, ο Macleod-Miller, ένας επαγγελματίας επενδυτής περιουσίας που ίδρυσε την ομάδα λόμπι ως απάντηση στις προτάσεις, είπε ότι οι αλλαγές θα εμπόδιζαν τη δημιουργία πλούτου και αντ' αυτού ζητά ένα κλιμακωτό φορολογικό καθεστώς.

Το 98% δηλώνει ότι θα μεταναστεύσει

Σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics, η οποία συμμετείχε σε 72 μη οικιακούς και 42 φορολογικούς συμβούλους που αντιπροσώπευαν άλλους 952 μη οικιακούς πελάτες, σχεδόν όλοι (98%) δήλωσαν ότι θα μεταναστεύσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Οι 72 μη κάτοικοι που συμμετείχαν στην έρευνα λέγεται ότι επένδυσαν 118 εκατομμύρια λίρες ο καθένας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πλειονότητα (83%) ανέφερε τον φόρο κληρονομιάς στα περιουσιακά τους στοιχεία παγκοσμίως ως βασικό κίνητρο για την αποχώρηση, ενώ το 65% ανέφερε επίσης αλλαγές στο φόρο εισοδήματος και κεφαλαιουχικών κερδών.

Η Ελλάδα ανάμεσα στους ελκυστικούς προορισμούς για τους πλούσιους του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ελβετία, το Μονακό, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, το Ντουμπάι και οι Μπαχάμες, είναι μεταξύ των διαφόρων προορισμών που αποδεικνύονται πιο ελκυστικοί για τους πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου με τους οποίους μίλησε το CNBC.

«Οι πλούσιοι επενδυτές έχουν πολλές επιλογές τώρα και πολλές χώρες αγωνίζονται για αυτές», δήλωσε στο CNBC η Helena Moyas de Forton, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής της EMEA και της APAC στο Christie's International Real Estate.

Ο Μόγιας ντε Φόρτον, η ομάδα του οποίου συμβουλεύει πελάτες για τη διεθνή μετεγκατάσταση, είπε ότι τα σχέδια των Εργατικών έχουν κλονίσει τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ασφαλούς καταφυγίου τα τελευταία χρόνια.

Ένας αριθμός ρεκόρ εκατομμυριούχων αναμένεται να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Ιουνίου από την εταιρεία συμβούλων για τη μετανάστευση Henley & Partners. Υπολογίζεται ότι η Βρετανία θα καταγράψει καθαρή απώλεια 9.500 ατόμων υψηλής καθαρής αξίας το 2024, υπερδιπλάσια από 4.200 πέρυσι.

«Είναι σίγουρα ένας κίνδυνος. Οι αγορές είναι τόσο ανταλλάξιμες στις μέρες μας. Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να μετακομίσουν σε άλλη χώρα. Είναι εύκολο για τους ανθρώπους να μετακινήσουν τις επιχειρήσεις τους», είπε ο Marcus Meijer, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων ακινήτων Mark, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Μεταξύ των εναλλακτικών προορισμών που είναι διαθέσιμες στους εξαιρετικά πλούσιους είναι οι απεριόριστες απαλλαγές φόρου κληρονομιάς στο Μονακό, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ και η απουσία εισοδήματος, κεφαλαιουχικών κερδών και φόρου κληρονομιάς στο Ντουμπάι.

Στην Ιταλία και την Ελλάδα, τα καθεστώτα ενιαίας φορολογίας επιτρέπουν στους πλούσιους να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο επί των παγκόσμιων περιουσιακών τους στοιχείων έναντι ετήσιας αμοιβής 100.000 ευρώ για έως και 15 χρόνια.

Η Ιταλία τον περασμένο μήνα διπλασίασε το τέλος της για τις νέες αφίξεις σε 200.000 ευρώ (223.283 δολάρια) σε μια κίνηση που όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, είχε σχεδιαστεί για να αποφύγει τις «δημοσιονομικές χάρες» για τους πλούσιους. Ωστόσο, ο Macleod-Miller είπε ότι το καθεστώς πιθανότατα θα παραμείνει ελκυστικό για το κορυφαίο 1% ακόμη και με ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό. 

https://www.economistas.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.