Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

ΕΦΚΑ

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης@def-ix.delphiforum.gr/ 

ΕΦΚΑ: Προς διαγραφή παλαιά χρέη, ύψους έως 30 δισ. ευρώ

 
Σε διαγραφή των οφειλόμενων ποσών τα οποία έχουν καταστεί ανείσπρακτα θα προχωρήσει άμεσα ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να έχει μια καθαρή εικόνα των χρεών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, ώστε να «τρέξουν» τα μέτρα για την είσπραξή τους.

Από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Ανείσπρακτων Οφειλών) υπολογίζεται ότι τα χρέη με τις προσαυξήσεις που υπερβαίνουν την 20ετία είναι από 20 έως 30 δισ. ευρώ μαζί με τα τέλη, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, καθώς τα οφειλόμενα έχουν φτάσει τα 48 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024.

Την περίοδο αυτήν, σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, το χρέος έφτασε σε αστρονομικά επίπεδα, αγγίζοντας τα 48 δισ., από 47.88 δισ. που ήταν το α’ τρίμηνο, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 112 εκατ. ευρώ, ενώ συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, που το χρέος ανερχόταν σε  46,54 δισ. ευρώ, προκύπτει αύξηση 1,46 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η συγκεκριμένη αυξητική τάση συντηρείται κυρίως εξαιτίας των προσαυξήσεων και των προστίμων, αφού οι εισπράξεις των αρμόδιων υπηρεσιών του ΚΕΑΟ βελτιώνονται συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 1/3 του χρέους που έχει συγκεντρωθεί στον ΕΦΚΑ, δηλαδή περίπου 16 δισ. ευρώ, προέρχεται από πρόστιμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παλαιών χρεών, που δεν συνδέονται με την οικονομική κρίση, αφού δημιουργήθηκαν πριν από το 2009, θα έπρεπε να έχει  χαρακτηριστεί «ανείσπρακτο», καθώς αφορά επιχειρήσεις κλειστές εδώ και 30 χρόνια. Ειδικότερα, από το σύνολο των 48 δισ. ευρώ περισσότερα από 31 δισ. ευρώ (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) έχουν προκύψει πριν από το 2009.

Θετική είναι η πορεία των εσόδων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς την περίοδο αυτήν εισπράχθηκαν 490 εκατ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι αποδίδουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και οι πιο στοχευμένοι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ανάλογη είναι η πορεία και στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, όταν εισπράχθηκαν περίπου 345 εκατ. ευρώ. Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος του 2024 για έσοδα 1.65 δισ. Ωστόσο, οι περισσότεροι οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τις έχουν απολέσει. Συγκεκριμένα, από τα 26,09 δισ. ευρώ που έχουν ενταχθεί σε κάποια από τις παλιότερες ή τις τρέχουσες ρυθμίσεις, το 70,14% ή 18,3 δισ. ευρώ βρίσκονται πια εκτός διαδικασίας, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωποι με τα αναγκαστικά μέτρα καταβολής μηνιαίων εισφορών.

https://www.powergame.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.