Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος

 

Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

Ελαιόλαδο: Σε τι τιμές θα κινηθεί φέτος – Η εκτίμηση για το τελικό προϊόν

«Η τιμή της χονδρικής έχει υποχωρήσει κατά 10-15%» – Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

Αγωνία επικρατεί για την νέα παραγωγή ελαιολάδου και την πορεία των τιμών του φετινού λαδιού. Οι ελαιοπαραγωγοί επισημαίνουν πως η φετινή χρονιά είναι καλύτερη.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων, Γιάννης Ηλιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την τιμή του ελαιολάδου.

«Το λάδι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω και της καλύτερης παραγωγής που έχουμε, παρά και την περίοδο της μεγάλης ξηρασίας κα του καύσωνα που είχαμε την άνοιξη και το καλοκαίρι, έχουμε μια καλύτερη παραγωγή. Η τιμή έχει υποχωρήσει λίγο στην χονδρική. Θεωρώ ότι θα είναι 10-15% πιο κάτω η τιμή φεύγοντας από τον παραγωγό, οπότε ανάλογα με το δίκτυο της διακίνησης θα είναι και πιο οικονομικά στον καταναλωτή.

«Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αυτή την στιγμή είναι περίπου στα 7 ευρώ. Να δούμε πόση θα είναι η καινούρια παραγωγή και θα εξαρτηθεί εκ νέου η τιμή του. Καλό θα είναι η όποια μείωση υπάρχει στον παραγωγό να υπάρχει και στο τελικό προϊόν. 

 

Το μεγάλο «στοίχημα» για νέα χρονιά

Ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας για την τιμή του ελαιολάδου αναμένεται να αποδειχθεί η κατανάλωση. Τις δύο τελευταίες εμπορικές περιόδους η εκτόξευση των τιμών των ελαιολάδων οδήγησε ένα σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης, μεταξύ 30 και 40%, να στραφεί σε σπορέλαια ή και να περιορίσει την κατανάλωση ελαιολάδου.

Η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2024/25 μπορεί να αγγίξει σε παγκόσμια κλίμακα τους 3.000 ή ακόμα 3.200 (ποσότητες σε χιλιάδες τόνους) σημαντικά μεγαλύτερη από το 2023/24 που δεν ξεπέρασε τους 2.500.

Στο μεταξύ, ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας έχει να κάνει με την παραγωγή.

Τον φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι με τη χώρα μας να καταγράφει μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους. Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους.

https://www.ot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.