Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Meteo: Βράζουν οι ελληνικές θάλασσες

 Meteo: Βράζουν οι ελληνικές θάλασσες – Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε περισσότερο η θερμοκρασία

Meteo: Βράζουν οι ελληνικές θάλασσες – Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε περισσότερο η θερμοκρασία

Δείτε τον χάρτη με τη θερμοκρασία της θάλασσας που δημοσίευσε το meteo

Αύξηση στη θερμοκρασία παρουσίασαν οι ελληνικές θάλασσες, κατά τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει σε έρευνα που διεξήγαγε το meteo.gr/ Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Μάλιστα, η μέση θερμοκρασία στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει αυξηθεί πάνω από 1.5 °C κατά την περίοδο 1991 με 2020. Θέμα της έρευνας οι τάσεις βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα.

Η μελέτη αφορούσε ειδικότερα τις τάσεις της μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας στη χώρα την τελευταία τριακονταετία. Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

Όπως αναφέρει το meteo, στο σύνολο των ελληνικών θαλασσών η τάση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας της θάλασσας είναι αυξητική.

Κατά μέσο όρο και για το σύνολο των θαλασσών, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1.5 °C κατά την περίοδο 1991 με 2020.

Ωστόσο, η αύξηση παρουσιάζει γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Ειδικότερα, σε πολλές περιοχές κυρίως στο Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο, στη νότια Κρήτη και τη Ρόδο, η τάση της φτάνει, αλλά και ξεπερνά 2 °C μέσα στα τελευταία 30 χρόνια.

Αντιθέτως, σε περιοχές του Κεντρικού και του Νοτίου Αιγαίου, η τάση είναι σαφώς μικρότερη.

Υπενθυμίζεται, πως ακόμα και η κλιματική κρίση και η ζέστη έχουν «χτυπήσει» τη Μεσόγειο. Έχει σπάσει ρεκόρ φέτος, αφού καταγράφηκε η υψηλότερη γνωστή της ημερήσια θερμοκρασία.

https://www.tovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.