Όταν περιμένεις μια διάγνωση και δεν γνωρίζεις τι συμβαίνει στο σώμα σου, είναι φυσικό η αναμονή να σου προκαλεί αγωνία ή αλλιώς «scanxiety». Ένα άγχος που κάποιες φορές μπορεί να σε συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια μιας θεραπείας, ακόμα και αφού έχεις κάποια αποτελέσματα στα χέρια σου. Η αναμονή ενδέχεται επίσης να σε οδηγήσει και σε αδράνεια αφού νιώθεις πως δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις τη ζωή σου μέχρι να μάθεις τα νέα από τον γιατρό σου. 

Ο επιπολασμός του άγχους μπορεί να φτάσει το 83% σε ασθενείς με καρκίνο που περιμένουν οποιαδήποτε αποτελέσματα σχετίζονται με την πορεία της ασθένειας, σύμφωνα με επισκόπηση 15 μελετών. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς ανέφεραν ότι φοβούνταν ότι η θεραπεία τους δεν θα είχε αποτέλεσμα, ότι ο καρκίνος θα εξαπλωνόταν ή θα επέστρεφε.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης του «scanxiety» και αυτός είναι η ανθεκτικότητα, η ικανότητα δηλαδή να προσαρμοζόμαστε με ευελιξία στις προκλήσεις που έρχονται στον δρόμο μας.

Αναπτύσσοντας τις δεξιότητες αντιμετώπισης του «scanxiety»

Ενώ όλοι μας είμαστε μοναδικοί και ως εκ τούτου βιώνουμε διαφορετικά επίπεδα άγχους λόγω της προσωπικότητάς μας και των ιδιαίτερων συνθηκών της ζωής μας, η ανθεκτικότητα είναι μια ικανότητα που μπορεί να αναπτύξει ο κάθε ένας από εμάς όταν αντιμετωπίζει κάθε είδους αντιξοότητα. Η ανθεκτικότητα είναι σαν ένας μυς που μπορούμε να «χτίσουμε», παρά ένα εγγενές χαρακτηριστικό.

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε στεναχώρια και στρες όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα υγείας και η αναγνώριση ότι αυτά τα συναισθήματα είναι εντάξει, είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη μιας ανθεκτικής απόκρισης.

 https://www.vita.gr