Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Εκλογές ΗΠΑ

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν εξαλείψει το μακροχρόνιο πλεονέκτημα των Δημοκρατικών μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, καθώς υπολείπεται της Χάρις μόλις κατά 2 μονάδες, όταν η διαφορά υπέρ του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020 ήταν 21 μονάδες (59%-38%).

Όμως η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, αντισταθμίζει αυτές τις απώλειες αφού έχει καταφέρει να ψαλιδίσει κατά μεγάλο μέρος τη διαφορά υπέρ του πρώην προέδρου μεταξύ των λευκών γυναικών. Στις προηγούμενες εκλογές, ο Τραμπ προηγούνταν σε αυτή την πληθυσμιακή ομάδα με 12 μονάδες, ενώ τώρα με μόλις 3 (46% – 43%).

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ότι αυτή η πληθυσμιακή ομάδα αποτελούσε περίπου το 40% των ψηφοφόρων το 2020, ποσοστό διπλάσιο από το σύνολο μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

Οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας εξαιρετικά σκληρής κούρσας, με την Χάρις να προηγείται σε εθνικό επίπεδο εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους – 46% έναντι 43%του αντιπάλου της  – σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos πριν λίγες ημέρες.

Εκλογές ΗΠΑ: Άνοδος Τραμπ στους ισπανόφωνους άνδρες και Χάρις στις λευκές γυναίκες – Τεχνική ισοπαλία δείχνουν τα γκάλοπ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Matt Slocum)

Αυτές οι αλλαγές αποτελούν μέρος των ευρύτερων μεταστροφών που έχουν συντελεστεί στις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες το τελευταίο διάστημα, με τον Τραμπ να ενισχύει το πλεονέκτημά του στους ισπανόφωνους και τους μαύρους ψηφοφόρους -ιδιαίτερα άνδρες-, ενώ ο Χάρις έχει αντιστρέψει το μακροχρόνιο προβάδισμα των Ρεπουμπλικάνων στους λευκούς ψηφοφόρους, κερδίζοντας έδαφος κυρίως μεταξύ των γυναικών.

Οι Ισπανόφωνοι ψηφοφόροι, που εκτός των άλλων αποτελούν και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ, παραδοσιακά έκλιναν περισσότερο προς τους Δημοκρατικούς, όμως ο Τραμπ πλέον έχει κάνει σημαντικές προόδους.

Ο Ρεπουμπλικάνος είναι επίσης σε καλό δρόμο για να μειώσει τη δύναμη των Δημοκρατικών στο μαύρο εκλογικό σώμα. Περίπου το 18% των μαύρων ανδρών τον επέλεξε στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις των Reuters/Ipsos – από 14% πριν από τέσσερα χρόνια – όπως και το 8% των μαύρων γυναικών, από 4% το 2020.

Εκλογές ΗΠΑ: Άνοδος Τραμπ στους ισπανόφωνους άνδρες και Χάρις στις λευκές γυναίκες – Τεχνική ισοπαλία δείχνουν τα γκάλοπ
Φώτο Αρχείου (AP Photo/John Minchillo, File)

Η υπεύθυνη της προεκλογικής εκστρατείας των Ρεπουμπλικάνων, Κριστίν Ντέιβισον, δήλωσε ότι ο Τραμπ προσελκύει τους μαύρους ψηφοφόρους πείθοντάς τους ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πολύ ακραίο σε ορισμένα κοινωνικά ζητήματα.

Στην αντιπέρα όχθη, η επικεφαλής επικοινωνίας της καμπάνιας των Δημοκρατικών, Μέγκαν Χέις, θεωρεί ότι οι γυναίκες αξιολογούν ιδιαίτερα την έντονη αντίθεση μεταξύ του χαρακτήρα της αντιπροέδρου και του Τραμπ, όμως τονίζει ότι η Χάρις «πρέπει να διευρύνει το προβάδισμά της μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων για να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα του Τραμπ με τους μαύρους και τους Λατίνους άνδρες, καθώς αυτές οι εκλογές θα κερδηθούν με την ελάχιστη διαφορά».

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.