Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Συμβουλές για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή της ώρας

Συμβουλές για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή της ώρας

 EUROKINISSI

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τα μοτίβα του ύπνου αλλά και της αφύπνισης μας για 5 έως 7 ημέρες μετά

Συμβουλές για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή της ώρας

Για τους περισσότερους από εμάς, η αλλαγή της ώρας δεν επηρεάζει την υγεία μας. Μερικοί άνθρωποι μόλις που αντιλαμβάνονται την προσαρμογή του σώματός τους στην αλλαγή και μπορεί απλά να αισθάνονται λίγο κουρασμένοι και ευερέθιστοι.

Αλλά για άλλους ανθρώπους μπορεί να είναι σημαντική και να τους δυσκολεύει ιδιαίτερα.

Πόσο καιρό χρειάζεται το σώμα σας για να προσαρμοστεί;

Η «χρονομηχανή» του σώματός μας ρυθμίζει τον ύπνο και τον μεταβολισμό μας. Έτσι, η αλλαγή ώρας διαταράσσει τον ύπνο και τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να μεταβούμε ξανά στους σωστούς ρυθμούς.

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να επηρεάσει τα μοτίβα του ύπνου αλλά και της αφύπνισης μας για 5 έως 7 ημέρες μετά.

Με αφορμή την αλλαγή της ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής, ακολουθούν κάποιες συμβουλές για την πιο ομαλή και εύκολη μετάβαση.

1. Να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες

Να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες την ημέρα. Το να μένετε ξύπνιοι αργότερα ή να αλλάζετε τις συνήθειες ύπνου σας μπορεί να είναι δελεαστικό αλλά είναι καλύτερο να τις διατηρείτε σταθερές

Αν δυσκολεύεστε πραγματικά τις δύο φορές το χρόνο που αλλάζουν τα ρολόγια, φτιάξτε ένα πρόγραμμα από πριν.

Λίγες μέρες πριν την αλλαγή, προσαρμόστε σιγά σιγά τις συνήθειες ύπνου σας 15 με 20 λεπτά πριν ή μετά (ανάλογα την ώρα). Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να κάνει τις αλλαγές αυτές σταδιακά και να προσαρμόζεται πιο αργά.

2. Υιοθετήστε καλές συνήθειες πριν από τον ύπνο

Τις ημέρες μετά την αλλαγή ώρας, μην πίνετε ποτά που περιέχουν καφεΐνη για 4 έως 6 ώρες πριν πέστε για ύπνο. Αποφύγετε το αλκοόλ το βράδυ. Αν ασκείστε, αποφύγετε τις προπονήσεις εντός 4 ωρών πριν από την ώρα του ύπνου, επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός σας μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Αποφεύγετε επίσης τις ηλεκτρονικές συσκευές κοντά στην ώρα του ύπνου, τουλάχιστον για λίγες ημέρες μετά. Το υψηλής έντασης φως των ηλεκτρονικών συσκευών εμποδίζει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που προκαλεί υπνηλία. Το φως διεγείρει τον εγκέφαλό σας και δυσκολεύει τον ύπνο με τον ίδιο τρόπο που κάνει το φως του ήλιου. Επίσης, κλείστε την τηλεόραση και διαβάστε ένα βιβλίο. Κάντε ένα ζεστό -όχι καυτό- ντους. Χαμηλώστε τα φώτα και χαλαρώστε.

3. Περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερους υδατάνθρακες

Τις ημέρες γύρω από την αλλαγή της ώρας, φάτε την ίδια ώρα ή φάτε και λίγο νωρίτερα.

Ο κύκλος του ύπνου μας και οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν η μία την άλλη. Μην τρώτε υπερβολικά. Επίσης, αν αισθάνεστε ότι θέλετε να τσιμπήσετε κάτι, φάτε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αντί για υδατάνθρακες.

Δοκιμάστε φρούτα με φυστικοβούτυρο ή τυρί με κράκερς. Αγοράστε ψάρια, ξηρούς καρπούς και άλλες πηγές πρωτεΐνης για το δείπνο αυτής της εβδομάδας. Αποφύγετε τα ζυμαρικά και τα σνακ με υδατάνθρακες.

4. Περισσότερο φως

Βγείτε έξω και εκτεθείτε στο πρωινό φως του ήλιου την Κυριακή μετά την αλλαγή της ώρας για να ρυθμίστε το εσωτερικό σας ρολόι. Το να έχουμε μικρότερες μέρες επηρεάζει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, μειώνοντας τη σεροτονίνη. Βρείτε χρόνο για να κάνετε μια πρωινή ή νωρίς το απόγευμα βόλτα έξω όταν ο ήλιος ακόμη λάμπει.

Το φθινόπωρο και το χειμώνα, είναι σκοτεινά μετά τη δουλειά. Προσπαθήστε οποιαδήποτε φυσική άσκηση κάνετε το απόγευμα, να την κάνετε το πρωί με το φυσικό φως του Ηλίου.

5. Σύντομος υπνάκος

Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν, αλλά αν έχετε αρχίσει να «μαζεύετε» ώρες που μένετε ξύπνιοι, είναι πιο ασφαλές και πιο υγιεινό για τον οργανισμό σας να ενδώσετε σε έναν σύντομο υπνάκο παρά να συνεχίσετε χωρίς ύπνο. Κοιμηθείτε, όχι περισσότερο από 20 λεπτά, για να αποκαταστήσετε τις χαμένες ώρες ύπνου. Αποφύγετε να κοιμηθείτε περισσότερο.

https://www.newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.