Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Σπάνιο στα χρονικά

Σπάνιο στα χρονικά: Το Βέλγιο τερματίζει τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha IIIC - Τι συνέβη

Σπάνιο στα χρονικά: Το Βέλγιο τερματίζει τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha IIIC - Τι συνέβη

Τα τελευταία 5 χρόνια, το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανέστειλε τη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha IIIC 8x8 για τρίτη φορά
Είναι αρκετά σπάνιο οι επίγειες δυνάμεις να παροπλίσουν οχήματα λόγω ελαττωμάτων στο σχεδιασμό τους. Αυτή η πρακτική είναι συνήθως τυπική για οχήματα μάχης. Ωστόσο, τα τελευταία 5 χρόνια, το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανέστειλε τη χρήση των τεθωρακισμένων οχημάτων Piranha IIIC 8x8 για τρίτη φορά.
Αιτία αυτής της απόφασης ήταν η ανακάλυψη ρωγμών στο σασί μιας σειράς μονάδων σε υπηρεσία με διάφορες μονάδες.
Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας και δεν θέλουμε να αναλαμβάνουμε περιττούς κινδύνους μέχρι να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης, δήλωσαν οι ειδικοί.
Όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε υπηρεσία υπόκεινται σε επιθεώρηση. Άρχισαν να προμηθεύονται στον βελγικό στρατό το 2008.
Συνολικά, παραλήφθηκαν τουλάχιστον 127 Piranha IIIC, που παράγονται σε διάφορες εκδόσεις (πεζικό, μηχανικό, διοίκηση, ιατρικής κ.λπ.).
Το πιο συνηθισμένο μοντέλο, το Fuselier, είναι οπλισμένο με πολυβόλο των 12,7 mm και μπορεί να μεταφέρει 10 μηχανοκίνητους τυφεκιοφόρους.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αντικατάστασή τους με βαριά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών χρήσεων γαλλικής σχεδίασης Griffon.

Όπως αναφέρεται στον δυτικό Τύπο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτό το πρόβλημα είναι μοναδικό στον βελγικό στρατό ή αν αφορά άλλες ένοπλες δυνάμεις, καθώς το Piranha IIIC βρίσκεται επίσης σε υπηρεσία με χώρες όπως η Δανία, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ελβετία.
Επιπλέον, το αμερικανικό Stryker APC δημιουργήθηκε με βάση αυτό το θωρακισμένο όχημα.

Το 2019, το Υπουργείο Άμυνας του Βελγίου ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του 40% των Piranha IIIC και Pandur APC μετά την ανακάλυψη βλάβης στο αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης.
Την ίδια χρονιά, μια παρόμοια απόφαση λήφθηκε σχετικά με ορισμένα από τα ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα τακτικής πολλαπλών ρόλων VTLM Lynx, πάλι λόγω ρωγμών στο πλαίσιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.