Παρόλο που η προεδρική κούρσα μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις είναι στήθος με στήθος, η Washington Post αποφάσισε να μην υποστηρίξει υποψήφιο πρόεδρο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος.

«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας να μην υποστηρίζουμε προεδρικούς υποψηφίους», έγραψε ο Γουίλ Λιούις σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας. Αναφέρθηκε στην πολιτική της εφημερίδας τις δεκαετίες πριν από το 1976, όταν, μετά το σκάνδαλο Watergate που αποκάλυψε η Post , υποστήριξε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζίμι Κάρτερ. Η τελευταία φορά που η Post δεν υποστήριξε προεδρικό υποψήφιο στις γενικές εκλογές ήταν το 1988, σύμφωνα με μια έρευνα στα αρχεία της.

Οι συντάκτες έμαθαν τα νέα από τον αρχισυντάκτη της σελίδας, Ντέιβιντ Σίπλεϊ, σε μια τεταμένη συνάντηση λίγο πριν την ανακοίνωση του Λιούις. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από κάποιον με άμεση γνώση των συζητήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσει για εσωτερικά θέματα.

Ο Σίπλεϊ είπε ότι την Πέμπτη ενημερώθηκε από τη διοίκηση σε άλλους επικεφαλής της συντακτικής ομάδας ότι δεν θα υπάρξει έγκριση, παρότι το γνώριζε εδώ και εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή του «ανήκει». Ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν η δημιουργία «ανεξάρτητου χώρου» όπου η εφημερίδα δεν θα λέει στους ανθρώπους για το ποιον να ψηφίσουν.

O Ντόναλντ Τραμπ έχει στηρίξει την υποψηφιότητά του στην προσέλκυση ατόμων μειονοτικής καταγωγής, κάτι που αποτελούσε το ισχυρό όπλο των Δημοκρατικών. Όμως η αντρική φιγούρα είναι πιο δυνατή σε αυτές τις κοινότητες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο μιντιακός κόσμος των ΗΠΑ δεν οδηγείται στην αντικειμενικότητα, αλλά στην λογοκρισία

Οι δημοσιογράφοι δήλωσαν «σοκαρισμένοι» και ομοιόμορφα αρνητικοί. Ο πρώην εκτελεστικός συντάκτης της Washington Post Μάρτιν Μπάρον, ο οποίος οδήγησε την αίθουσα σύνταξης σε αναγνώριση της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, κατήγγειλε έντονα την απόφαση.

«Πρόκειται για δειλία, μια στιγμή σκοταδιού που θα αφήσει τη δημοκρατία ως θύμα», ανέφερε ο Μπάρον σε δήλωσή του στο NPR. «Ο Ντόναλντ Τραμπ θα το γιορτάσει αυτό ως πρόσκληση για να εκφοβίσει περαιτέρω τον ιδιοκτήτη της The Post, Τζεφ Μπέζος. Η ιστορία θα σηματοδοτήσει ένα ανησυχητικό κεφάλαιο ασπόνδυλης συμπεριφοράς σε έναν θεσμό που φημίζεται για το θάρρος του».

Μια παρόμοια απόφαση του ιδιοκτήτητων Los Angeles Times , Πάτρικ Σουν-Σιόνγκ, οδήγησε αυτή την εβδομάδα στις παραιτήσεις του αρχισυντάκτη της εφημερίδας και δύο μελών της συντακτικής ομάδας.

Ο Σουν-Σιόνγκ δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τη συντακτική επιτροπή να συντάξει μια «τεκμηριωμένη ανάλυση» των πολιτικών και των σχεδίων του Τραμπ και της Χάρις. Στην επιστολή παραίτησής της, η αρχισυντάκτρια Μαριέλ Γκάρζα δήλωσε ότι η απόφαση έκανε την εφημερίδα να φανεί «δειλή και υποκριτική», δεδομένων των προηγούμενων ρεπορτάζ και άρθρων της για τον Τραμπ.

H Washington Post ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν να παραιτηθεί.

Η Washington Post αναδείκνυε τα fake news του Ντόναλντ Τραμπ για μήνες

Η ερευνητική ομάδα της The Post‘s έχει συστηματικά αναφερθεί σε παραβάσεις και ισχυρισμούς για παρανομίες από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, και τους συνεργάτες του.Η συντακτική επιτροπή, η οποία λειτουργεί χωριστά από την αίθουσα σύνταξης, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πράξεις του Τραμπ στο αξίωμα και η ρητορική του ως υποψηφίου τον έχουν καταστήσει ακατάλληλο για το αξίωμα.

Έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε όσα έκανε τον Ιανουάριο του 2021 για να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές του να αρνηθούν την επίσημη πιστοποίηση της εκλογής του προέδρου Μπάιντεν. Αργότερα πρωτοστάτησαν υπέρτης παραίτησης του Τζο Μπάιντεν υπέρ της Κάμαλα Χάρις και μετά την παραίτηση του έπλεξαν το εγκώμιο ως «έναν από τους καλύτερους προέδρους» που «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποχωρήσει» κ.α.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, η πιθανή έλλειψη ενός κύριου άρθρου προκάλεσε την ανησυχία των δημοσιογράφων εντός της Post, οι οποίοι τη θεωρούν ως μια μεγάλη αμερικανική έκδοση που πρέπει να αναφερθεί στο πιο πιεστικό ζήτημα της ημέρας.

Ο Τζεφ Μπέζος δεν ρισκάρει να χάσει τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ αν εκλεγεί ο Τραμπ, λέει ο πρώην εκτελεστικός συντάκτης της Washington Post Μάρτιν Μπάρον.

Πώς ο Μπέζος έχτισε την νέα Washington Post

Ο ιδιοκτήτης της Post Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει σημαντικά συμβόλαια με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε άλλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, με επιπτώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων που επηρεάζουν τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις της Amazon και τις υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, καθώς και τη διαστημική εταιρεία Blue Origin.

Έφερε τον Λιούις, ο οποίος έχει σημαντικά συντηρητικά προσόντα, στην θέση του εκδότη και διευθύνοντα συμβούλου τον Ιανουάριο.

Ο Λιούις κατείχε τον ίδιο ρόλο στην Wall Street Journal του Ρούπερτ Μέρντοχ, διετέλεσε εκδότης της εφημερίδας Telegraph με έδρα το Λονδίνο , η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το κόμμα των Συντηρητικών λαϊκιστικές τάσεις που πάντα έδινε βήμα στην ακροδεξιά και ήταν σύμβουλος του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εξώφυλλο με το οποίο η New York Post στηρίζει τον Τραμπ, κόβοντας μια και καλή την εναντίον του ρητορική.

H New York Post αντίθετα στηρίζει Τραμπ

Στην…κυβίσθηση της ημέρας η λαϊκίστικη ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, κάλεσε σήμερα τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα αποκάλεσε το πρόγραμμα της Χάρις «ριζοσπαστικό» (σ.σ. Radical), κάτι που στο πολιτικό λεξιλόγιο της Αμερικής μεταφράζεται ως «Κομμουνίστρια» στην καλύτερη των περιπτώσεων και χρησιμοποιείται μονάχα αρνητικά.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η σωστή επιλογή» γράφει στο κεντρικό της άρθρο η εφημερίδα, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Ρεπουμπλικάνου για το μέλλον των ΗΠΑ: «ασφαλή σύνορα», «ασφαλείς πόλεις», «μια ακμάζουσα οικονομία για όλους βασισμένη σε χαμηλή φορολογία και ρυθμίσεις», καθώς και μια Αμερική «σεβαστή στη διεθνή σκηνή».

Οι μισές ειδήσεις είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για πλημμελή ενημέρωση

«Ο Τραμπ αντιμετώπισε το Ιράν ως τον χορηγό της τρομοκρατίας που είναι – αποχωρώντας από την εικονική πυρηνική συμφωνία, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και εξουδετερώνοντας τον κορυφαίο διοικητή Κασέμ Σολειμάνι. Εν τω μεταξύ, οι Μπάιντεν-Χάρις έχουν κατευνάσει τους αγιατολάχ ξανά και ξανά, ενώ έχουν γονατίσει το Ισραήλ, ενθαρρύνοντας την Τεχεράνη και τους πληρεξουσίους της» γράφει χαρακτηριστικά η ταμπλόιντ εφημερίδα που είναι γνωστή για την άνευ όρων στήριξη στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ταυτόχρονα παρουσίασε τον Τραμπ ως «περιστέρι της ειρήνης» βάζοντας … μισές δηλώσεις Πούτιν. «Αυτό που είπε πρόσφατα ο κ. Τραμπ, είναι ότι μίλησε για την επιθυμία του να κάνει τα πάντα για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. Μου φαίνεται ότι το είπε με ειλικρίνεια.

Σίγουρα καλωσορίζουμε δηλώσεις αυτού του είδους, ανεξάρτητα από το ποιος τις κάνει», έγραψαν. Νωρίτερα ο πρόεδρος Πούτιν έβγαλε ψεύτη τον Τραμπ λέγοντας πως «είναι άσκοπο να απειλεί κανείς τη Ρωσία, διότι αυτό απλώς μας αναζωογονεί. Αλλά δεν θυμάμαι μια τέτοια συζήτηση με τον κ. Τραμπ», κάτι που η New York Post…ξέχασε να δημοσιεύσει στο ίδιο θέμα.

https://www.in.gr