Με ζωή…2.650 ετών ήταν το παλαιότερο νόμισμα της Ευρώπης. Στήριξε την ίδρυση και άνθιση πόλεων. Άντεξε σε πολέμους, αναταραχές και επιθέσεις. Και τελικά αποχαιρέτησε τις διεθνείς αγορές, για να επιτρέψει την είσοδο ενός νέου νομίσματος στη ζωή μας.

Το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2000, όταν η Δραχμή διαπραγματεύτηκε για τελευταία φορά στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Και τούτο γιατί η Ελλάδα είχε αποφασίσει την ένταξη στην Ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου 2001 – έναν χρόνο πριν πάρουμε στα χέρια μας το ευρώ σε φυσική μορφή και δύο χρόνια αφότου εντάχθηκαν οι πρώτες χώρες στη νομισματική ένωση.

Η απόφαση για τον χρόνο ένταξης είχε ληφθεί από το 1997 σε σύσκεψη του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο.

Η υποτίμηση του 1998

Στις 14 Μαρτίου 1998 ο Κ. Σημίτης ανακοίνωσε την υποτίμηση της δραχμής κατά 14% προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη: H νέα ισοτιμία της δραχμής με το ECU καθορίστηκε τότε στις 357 δραχμές.

Στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική της περιόδου 1998 – 99, διαβάζουμε ότι η κεντρική τράπεζα ακολούθησε πολιτική βραδείας μείωσης των βασικών της επιτοκίων, με αποτέλεσμα τα πραγματικά επιτόκια να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και η δραχμή να ανατιμηθεί εντός του ΜΣΙ. Το διάστημα Μαΐου – Δεκεμβρίου 1999 η δραχμή ήταν ανατιμημένη κατά 4% έως 9% σε σχέση με την κεντρική της ισοτιμία έναντι του ECU.

Ο πληθωρισμός εκείνο το διάστημα υποχώρησε αισθητά, ενώ η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 10,7% στα τέλη του 1997 σε 6,9% στα τέλη του 1998. 

Όταν έφτασε η ώρα η Δραχμή να δώσει τη θέση της στο ευρώ, η ισοτιμία ορίστηκε στις 340,75 δραχμές ανά ευρώ.

Ας δούμε ποια είναι η ιστορία της Δραχμής και πώς προέκυψε το όνομά της – το οποίο μάλιστα ενέπνευσε και τα ονόματα άλλων νομισμάτων που χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

 https://www.bankofgreece.gr/Publications/NomPol1998-1999.pdf