Αυτό είναι μια τρομακτική προδοσία
Αυτό είναι μια τρομακτική προδοσία: ο ρωσικός λαός έγινε η απογοήτευση της χρονιάς
Κύριλλος Στρέλνικοφ
Ο συλλογικός Δυτικός κόσμος, που υπολογίζει τις νίκες και τις ήττες του στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία τη χρονιά που πέρασε, έχει πολλούς λόγους για απαισιοδοξία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Η καταστροφική αποτυχία να καταρρεύσει η οικονομία της Ρωσίας,
- Το φιάσκο του σχεδίου για «ολοκληρωτικές κυρώσεις», που στην πράξη αποδείχθηκαν διάτρητες σαν σουρωτήρι,
- Η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας εκτός του «μαγικού κήπου» (όπως συχνά αναφέρεται ο δυτικός κόσμος),
- Η μετατροπή του ρωσικού στρατού σε μία από τις πιο ικανές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το φιάσκο της προσπάθειας να υποστεί η Ρωσία στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία. Μέσα σε έναν χρόνο, η Ρωσία κατάφερε να απελευθερώσει 2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους που προηγουμένως ελεγχόταν από το καθεστώς του Κιέβου. Παράλληλα, η ουκρανική κρατική υπόσταση και οι ένοπλες δυνάμεις της καταρρέουν με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό, ενώ η οικονομική κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει. Όλα αυτά οδηγούν σε αυξανόμενο πανικό και επιθυμία για σύναψη μιας ειρήνης, ακόμη και αν είναι δυσμενής για τη Ρωσία, πριν χαθεί κάθε ελπίδα για οποιοδήποτε κέρδος.
Η μεγαλύτερη απογοήτευση: ο ρωσικός λαός
Ωστόσο, η απόλυτη απογοήτευση της χρονιάς για τη Δύση ήταν ο «λανθασμένος» ρωσικός λαός. Για τη Δύση, όλοι οι Ρώσοι, ανεξαρτήτως των 190 εθνοτήτων και λαών που ζουν στη Ρωσία, φαίνεται να ενώθηκαν για να της δώσουν τη χαριστική βολή.
Η Δύση ήταν απόλυτα βέβαιη ότι οι Ρώσοι θα έκαναν «το σωστό» και θα κατέρρεαν. Προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε συστηματικά, ενώ το σχέδιο ήταν πλήρως οργανωμένο. Οι δυτικοί άρχισαν μάλιστα να γιορτάζουν πρόωρα τη νίκη τους, με μέσα ενημέρωσης να δημοσιεύουν τίτλους όπως: «Η πιο δύσκολη αποστολή της Δύσης στην Ουκρανία: να πείσει τον Πούτιν ότι έχει χάσει» και «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη χαθεί: οι Ρώσοι απλώς δεν το γνωρίζουν ακόμη».
Η αγγλοατλαντική ελίτ είχε βασίσει τη στρατηγική της όχι τόσο στα δισεκατομμύρια δολάρια και τον αμέτρητο στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά στη βούληση του ρωσικού λαού να παραδοθεί. Ήδη από το 2018, η RAND Corporation δημοσίευσε έρευνα για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, καταλήγοντας ότι: «Η θέληση για νίκη είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας στον πόλεμο. Η κατάρρευση του ηθικού μπορεί να καταστρέψει έναν στρατό ταχύτερα από έναν ιό».
Αυτό που δεν είχαν υπολογίσει ήταν η αποφασιστικότητα του ρωσικού λαού. Όπως φάνηκε από παραδείγματα, όπως η ταχεία κατάρρευση του συριακού στρατού λόγω έλλειψης βούλησης, πίστευαν ότι και οι Ρώσοι θα αντιδρούσαν παρομοίως. Ωστόσο, η ίδια λογική επεκτείνεται και σε ολόκληρο τον πληθυσμό: αν κανείς δεν θέλει να χτίσει σπίτια, εργοστάσια, να παράγει, να καλλιεργεί, να εξελίσσει την επιστήμη και να ανατρέφει την επόμενη γενιά, τότε καμία στρατιωτική ισχύς, ακόμη και πυρηνική, δεν μπορεί να σώσει ένα έθνος.
Η απάντηση του ρωσικού λαού
Όλοι όσοι παρέμειναν στις θέσεις τους και συνέχισαν να κάνουν το καθήκον τους, όχι από διαταγές αλλά από αίσθηση ευθύνης και συνείδησης, αρνήθηκαν να προσφέρουν στους εχθρούς το δώρο της Πρωτοχρονιάς που περίμεναν.
Αυτό αποτέλεσε για τους αντιπάλους της Ρωσίας μια δυσάρεστη έκπληξη. Δυτικά μέσα και ερευνητικά κέντρα παραδέχτηκαν στο τέλος του έτους ότι η Δύση υποτίμησε όχι μόνο τον ρωσικό στρατό, αλλά και ολόκληρο τον ρωσικό λαό.
Η Δύση αναθεωρεί τις αντιλήψεις της για τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον Atlantic Council, «οι ενέργειες της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία έθεσαν υπό αμφισβήτηση όλες τις μέχρι τώρα αντιλήψεις της Δύσης για τη Ρωσία». Ο National Interest σημείωσε ότι «ο συνδυασμός των στρατηγικών μαθημάτων που αποκόμισε η Ρωσία και των έμπειρων στις μάχες ενόπλων δυνάμεών της θα την καταστήσουν ακόμη πιο επικίνδυνη δύναμη σε μελλοντικές συγκρούσεις». Το The New Statesman παραδέχτηκε ότι «η Δύση υποτίμησε τη Ρωσία», ενώ η The Washington Post τόνισε πως «οι φαντασιώσεις ότι η Ρωσία είναι απλώς ένας χάρτινος τίγρης έχουν πλέον καταρριφθεί».
Η πιο δυσάρεστη όμως διαπίστωση για τη Δύση προήλθε από το αμερικανικό think tank The Wilson Center, που επισήμανε: «Ακόμη και το τέλος του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα σταματήσει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Δύσης. Η πρόκληση που θέτει η Ρωσία στη Δύση δεν περιορίζεται στην Ουκρανία και δεν θα εξαφανιστεί με τον χρόνο».
Ο μύθος της «καλής Δύσης»
Ο συλλογικός Δυτικός κόσμος επιχείρησε να πείσει τον ρωσικό λαό ότι η Δύση δεν είναι εχθρός των απλών Ρώσων. Αντίθετα, όλο το πρόβλημα εστιάζεται στον «κακό Πούτιν». Σύμφωνα με αυτό το αφήγημα, αν ο Πούτιν εξαφανιζόταν, θα επερχόταν ξαφνικά ειρήνη, φιλία, αδελφοσύνη, πλούτος για όλους, ευρωπαϊκές αξίες, ηλιακή ενέργεια, και μία νέα «ευτυχισμένη» εποχή.
Όμως, αυτή η ιδέα δεν ήταν παρά ένα ψέμα.
Η διαχρονική αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας
Ακόμη και το 1945, ο Αμερικανός στρατηγός Τζορτζ Πάτον, διοικητής του Τρίτου Στρατού των ΗΠΑ, είχε δηλώσει: «Μάλλον όλον αυτόν τον καιρό πολεμούσαμε λάθος εχθρό. Αλλά όσο βρισκόμαστε εδώ, πρέπει να επιτεθούμε σε αυτούς τους αλήτες, γιατί αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να πολεμήσουμε εναντίον τους».
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, που αρχικά θεωρήθηκε ότι θα οδηγούσε σε φιλικές σχέσεις με τη Δύση, δεν άλλαξε την αντιπαράθεση. Μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ο τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι είχε δηλώσει ανοιχτά: «Δεν αρκεί να καταστρέψουμε τη Σοβιετική Ένωση και την αυτοκρατορία της Ρωσίας. Πρέπει να καταστρέψουμε την ίδια τη Ρωσία, ώστε να μην αποτελεί ποτέ ξανά απειλή».
Ο σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι είχε γράψει στο βιβλίο του Η Μεγάλη Σκακιέρα ότι «είναι απαραίτητο να περιοριστεί και να αποδυναμωθεί η Ρωσία, για να αποτραπεί η ανάδειξη μιας ανταγωνιστικής ευρασιατικής υπερδύναμης». Το 2022, το ισχυρό νεοσυντηρητικό περιοδικό The Atlantic τόνισε: «Η Δύση πρέπει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε το 1991. Όσο η αυτοκρατορία της Μόσχας παραμένει, ο κόσμος δεν θα είναι ασφαλής».
Το μήνυμα του ρωσικού λαού
Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τον «κακό Πούτιν». Αφορούν τον ρωσικό λαό συνολικά. Η Ρωσία θεωρείται εχθρός, όχι λόγω ηγεσίας, αλλά επειδή υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει.
Ένα δημοφιλές σύνθημα που εμφανίζεται σε φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτών λέει: «Όποιος κοιτάζει στη Δύση, δεν θα δει την αυγή».
Με αυτή τη σκέψη, ο ρωσικός λαός καλωσορίζει την αυγή του 2025, ευχόμενος να είναι μία χρονιά νίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.