Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα - Ετοιμαστείτε για το αδιανόητο με κρίση μεγέθους dot-com στις αγορές
Οι μετοχές των ΗΠΑ στο πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα ομόλογα από την εποχή της φούσκας των dotcom 
 
 

Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα - Ετοιμαστείτε για το αδιανόητο με κρίση μεγέθους dot-com στις αγορές

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν φτάσει οι μετοχές, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των επενδυτών για τις υψηλές αποτιμήσεις ειδικά των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών της Wall Street - στο πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα ομόλογα από την εποχή της φούσκας των dotcom.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Bloomberg, η αποκαλούμενη απόδοση μελλοντικών κερδών -τα αναμενόμενα κέρδη ως ποσοστό της τιμής των μετοχών- στον δείκτη S&P 500 είναι στο 3,9%.
Παράλληλα, η πτώση στις τιμές των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών ΗΠΑ στο 4,65%.
Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο (των μετοχών και των ομολόγων), ένας δείκτης της αποκαλούμενης πριμοδότησης κινδύνου μετοχών ή της επιπλέον αποζημίωσης για τον επενδυτή που αναλαμβάνει τον κίνδυνο της κατοχής μετοχών, έχει περιπέσει σε αρνητικό έδαφος και έχει φτάσει σε επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2002, κατά τη διάρκεια της άνθησης και κατάρρευσης των dotcom.
«Οι επενδυτές ουσιαστικά λένε: “Θέλω να κατέχω αυτές τις κυρίαρχες τεχνολογικές εταιρείες και είμαι διατεθειμένος να το κάνω χωρίς μεγάλη πριμοδότηση κινδύνου”» δήλωσε ο Ben Inker, συνεπικεφαλής κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη διαχειριστική εταιρεία GMO. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια παράλογη στάση».
Line chart of Forward earnings yield on S&P 500 minus 10-year Treasury yield (% points) showing So-called 'equity risk premium' drops below zero
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις στις μετοχές στις ΗΠΑ, που χαρακτηρίζονται ως «η μητέρα όλων των φουσκών», είναι αποτέλεσμα της έντονης ζήτησης από διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς και της πεποίθησης πολλών επενδυτών ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν να αφήσουν τις αποκαλούμενες «Επτά Θαυματουργές» τεχνολογικές εταιρείες εκτός των χαρτοφυλακίων τους.
«Οι ερωτήσεις που λαμβάνουμε από τους πελάτες είναι, αφενός, ανησυχίες για τη συγκέντρωση της αγοράς και το πόσο ανισοβαρής έχει γίνει» δήλωσε ο Inker. «Αλλά, από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι ρωτούν: “Δεν θα έπρεπε απλώς να κατέχουμε αυτές τις κυρίαρχες εταιρείες - πρόκειται να κυριαρχήσουν στον κόσμο;”».
Η παραδοσιακά κατασκευασμένη πριμοδότηση κινδύνου μετοχών συχνά αναφέρεται ως το «μοντέλο της Fed» επειδή ο Alan Greenspan φαινόταν να αναφέρεται σε αυτό όταν ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ωστόσο, το μοντέλο έχει επικριτές. Ένα άρθρο του 2003 από τον Cliff Asness, ιδρυτή της AQR, επέκρινε τη χρήση των αποδόσεων των ομολόγων του Δημοσίου ως «άσχετου» ονομαστικού δείκτη αναφοράς και ανέφερε ότι η πριμοδότηση κινδύνου μετοχών αποτυγχάνει ως εργαλείο πρόβλεψης των μετοχικών αποδόσεων.
Ορισμένοι αναλυτές τώρα χρησιμοποιούν μια πριμοδότηση κινδύνου μετοχών που συγκρίνει την απόδοση των κερδών των μετοχών με τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, το premium κινδύνου μετοχών βρίσκεται επίσης «στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της φούσκας των dotcom» δήλωσε ο Miroslav Aradski, ανώτερος αναλυτής στην BCA Research, αν και δεν είναι αρνητική.
Η πριμοδότηση μπορεί ακόμη και να υποτιμά το πόσο ακριβές είναι οι μετοχές, πρόσθεσε ο Aradski, επειδή υποθέτει ότι η απόδοση των κερδών είναι καλός δείκτης για τη μελλοντική πραγματική συνολική απόδοση των μετοχών.
Δεδομένου ότι τα περιθώρια κέρδους είναι πάνω από τον ιστορικό τους μέσο όρο, αν επιστρέψουν προς τις ιστορικές τους τάσεις, η ανάπτυξη των κερδών θα μπορούσε να είναι πολύ αδύναμη, είπε.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς χρησιμοποιούν εντελώς διαφορετικά μέτρα.
Ο Aswath Damodaran, καθηγητής χρηματοοικονομικής στη Σχολή Επιχειρήσεων Stern του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, είναι έντονα επικριτικός για το μοντέλο της Fed και δήλωσε ότι ο σωστός τρόπος υπολογισμού της πριμοδότησης κινδύνου μετοχών είναι να χρησιμοποιούνται οι προσδοκίες για τις ταμειακές ροές και τους λόγους διανομής μετρητών.
Με τους υπολογισμούς του, η πριμοδότηση κινδύνου μετοχών έχει μειωθεί τους τελευταίους 12 μήνες - βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, αλλά «σίγουρα δεν είναι αρνητική».
Η αποτίμηση των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα είναι μόνο ένας από τους δείκτες υπερβολής που αναφέρουν οι διαχειριστές.
Άλλοι, για παράδειγμα, είναι η αποτίμηση της σχέσης τιμής προς κέρδη των αμερικανικών μετοχών σε σχέση με την ιστορία τους ή σε σύγκριση με τις μετοχές άλλων περιοχών.
«Υπάρχουν αρκετά red flags εδώ που θα έπρεπε να μας κάνουν λίγο πιο προσεκτικούς» δήλωσε ο Chris Jeffery, επικεφαλής μακροοικονομικών θεμάτων στη διαχειριστική εταιρεία Legal & General.
«Η πιο ανησυχητική είναι η διαφορά μεταξύ του τρόπου αποτίμησης των μετοχών των ΗΠΑ και των μετοχών εκτός ΗΠΑ».

Yψηλοί πολλαπλασιαστές

Πολλοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι υψηλοί πολλαπλασιαστές δικαιολογούνται και μπορούν να διατηρηθούν.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο [σχέση τιμής προς κέρδη] πολλαπλασιαστής των αμερικανικών μετοχών είναι υψηλός σε σχέση με την ιστορία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υψηλότερος από όσο θα έπρεπε, δεδομένου του υποκείμενου περιβάλλοντος» δήλωσε ο Ben Snider, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman Sachs, το οποίο υποδεικνύει ποιος θα έπρεπε να είναι ο δείκτης Ρ/Ε για τον δείκτη blue-chip μετοχών των ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον επιτοκίων, την κατάσταση της αγοράς εργασίας και άλλους παράγοντες, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται «σε ευθυγράμμιση με την υπολογισμένη δίκαιη αξία μας» δήλωσε ο Snider.
«Το καλό νέο είναι ότι τα κέρδη αυξάνονται και, ακόμη και με αμετάβλητες αποτιμήσεις, η αύξηση των κερδών θα πρέπει να οδηγήσει τις τιμές των μετοχών υψηλότερα» πρόσθεσε.
Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν πλέον ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος από την πτώση που σημειώθηκε από τον Δεκέμβριο.
Αυτή η πτώση ανέδειξε τις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών ότι υπάρχει ένα επίπεδο αποδόσεων ομολόγων του Δημοσίου που η ανοδική πορεία της αγοράς μετοχών δεν μπορεί να αντέξει, επειδή τα ομόλογα -ένα παραδοσιακό καταφύγιο- θα φαίνονταν τόσο ελκυστικά.
Ο επικεφαλής επενδυτικός αξιωματούχος της Pimco δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αποτιμήσεις μεταξύ ομολόγων και μετοχών «είναι όσο πιο μεγάλες έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό» και ότι οι ίδιες πολιτικές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα απειλούν να πλήξουν τις μετοχές.
Για άλλους, η μειούμενη πριμοδότηση κινδύνου των μετοχών στις ΗΠΑ είναι απλώς άλλη μια αντανάκλαση της τάσης των επενδυτών να συσσωρεύονται σε μετοχές μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.
«Ακόμη και αν η δυναμική είναι ισχυρή για τις "Επτά Θαυματουργές", αυτή είναι η χρονιά που πρέπει να διαφοροποιήσετε την έκθεσή σας στις μετοχές» δήλωσε ο Andrew Pease, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στη Russell Investments.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.