Υπερκομματικό Πρόεδρο θέλουν οι πολίτες
Newsroom
Υπερκομματικό Πρόεδρο θέλουν οι πολίτες, εγκλωβισμένος ο Μητσοτάκης στον Τασούλα
Ένα 48ωρο πριν την ανακοίνωση για τον επόμενο Προέδρο της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δείχνει να είναι εγκλωβισμένος στο πρόσωπο του Κώστα Τασούλα, οι δημοσκοπήσεις δείνχουν ότι 8 στους 10 πολίτες προτιμούν ένα πρόσωπο υπερκομματικό.
Σημειώνεται ότι η 15η Ιανουαρίου είναι η ημέρα της τακτικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο αυτήν τη στιγμή να συντηρήσει και να «φουντώσει» τα σενάρια για τον/την διάδοχό της και για τον λόγο αυτό -όπως λένε οι πληροφορίες- την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του.
Συνεπώς, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και οι σχετικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές.
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Στη ΝΔ επιθυμούν Τασούλα
Κυρίαρχη εκτίμηση μεταξύ των συνομιλητών του πρωθυπουργού, είναι ότι μετά την αρχική βολιδοσκόπηση διάφορων σεναρίων, στο τραπέζι έμειναν μόνον δύο ονόματα: Αυτά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και του νυν προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο που πέρασε, μάλιστα, το όνομα του προέδρου της Βουλής ήταν μπροστά στα «στοιχήματα» αρκετών στελεχών της ΝΔ, που θεωρούν ότι η επιλογή του Κ. Τασούλα αποτελεί την «ήρεμη λύση», καθώς θα ικανοποιήσει ταυτόχρονα τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και την παραδοσιακή βάση του κόμματος.
Ο 66χρονος Γιαννιώτης πολιτικός και νομικός προέρχεται από τα «σπλάχνα» της παράταξης και εξελέγη για δύο συνεχείς κοινοβουλευτικές περιόδους, το 2019 και το 2023 στην προεδρία της Βουλής, την πρώτη φορά με 238 ψήφους και τη δεύτερη με 250, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση.
Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι αν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι ο κ. Τασούλας, το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να ελπίζει σε εκλογή του με ευρύτερες συναινέσεις, διότι άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά έχει η ψήφος για την πρόεδρο της Βουλής και άλλα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Στην προκειμένη, εκτός από τη ΝΔ, μπορεί να τον υπερψηφίσουν μόνο κάποιοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από τους Σπαρτιάτες.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει μια κομματική επιλογή του πρωθυπουργού και έχει ζητήσει η υποψηφιότητα να αναδειχθεί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Στην περίπτωση που τελικώς, ο Κ. Μητσοτάκης επιλέξει τον πρόεδρο της Βουλής, η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 156 ψήφους (όση είναι η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ), κάτι που σημαίνει ότι η εκλογή του θα προκύψει με την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία ο πήχης για την εκλογή Προέδρου είναι στις 151 ψήφους.
Γιατί «παίζει» έντονα η περίπτωση Βενιζέλου
Στην περίπτωση, τώρα που ο πρωθυπουργός θελήσει να συνεχίσει την πολιτική παράδοση, η οποία θέλει την εκάστοτε πλειοψηφία να προτείνει πρόσωπο από το αντίπαλο πολιτικό «στρατόπεδο», τότε το σενάριο που θέλει τον Ευ. Βενιζέλο να οδεύει για το Προεδρικό Μέγαρο είναι το επικρατέστερο.
Πρώτα απ' όλα, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει την υποψηφιότητά του. Δεύτερον, διότι ο κ. Βενιζέλος διατηρεί πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, οπότε οι βουλευτές της επιρροής του εκτιμάται βασίμως ότι θα δώσουν τη θετική τους ψήφο. Και τρίτον, γιατί στις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταγραφεί ως μια θετική υποψηφιότητα.
Τυχόν υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου εκτιμάται ότι θα εξασφάλιζε ευρύτερη αποδοχή, πιθανότατα 187 ψήφων, δηλαδή 156 από τη ΝΔ -αν δεν υπάρξουν «γαλάζιες» διαρροές- και 31 από το ΠΑΣΟΚ. Που θα σήμαινε εκλογή από την τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.
Οι πολίτες θέλουν υπερκομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες ζητούν το πρόσωπο που θα βρεθεί το επόμενο διάστημα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, να είναι υπερκομματικό.
Ενδεικτικό είναι το γκάλοπ της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24το γκάλοπ της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24, στο οποίο το 76% των συμμετεχόντων συγκλίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ειδικότερα, στο ερώτημα: «Στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ή να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης», οι ερωτηθέντες απαντούν:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 76%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 14%
- ΔΓ/ΔΑ 10%
Στο ερώτημα «Στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση ή να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα της θέσης της αντιπολίτευσης», οι πολίτες απαντούν ως εξής ανάλογα με το κόμμα που ψήφισαν (Ευρωεκλογές 2024).
ΝΔ:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 75,7%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 18,2%
ΣΥΡΙΖΑ:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 87,6%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 4,8%
ΠΑΣΟΚ:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 95,7%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 3,3%
ΚΚΕ:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 77,8%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 6,3%
Ελληνική Λύση:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 69,8%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 14%
Πλεύση Ελευθερίας
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 59,3%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 18,5%
Νίκη:
- Να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διακομματική συναίνεση 56,7%
- Να προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη ανεξάρτητα αν δεν συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης 26,7%
Στο ερώτημα «πόσο θα επηρεάσει την άποψή σας για κόμματα και ηγέτες, το πρόσωπο που θα προτείνουν και η στάση που θα τηρήσουν;», οι συμμετέχοντες αναφέρουν:
- ΠΟΛΥ/ΑΡΚΕΤΑ 44%
- ΛΙΓΟ/ΚΑΘΟΛΟΥ 54%
- ΔΓ/ΔΑ 2%
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως επόμενη ΠτΔ την Λούκα Κατσέλη
Σημειώνεται ότι μετά από συλλογική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Δευτέρα (13/1), ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η Κουμουνδούρου προτείνει ως επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη.
Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν την κυρία Κατσέλη να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το όνομά της ακουγόταν εντόνως τις τελευταίες ημέρες στα πέριξ της Κουμουνδούρου και αυτό «επικυρώθηκε» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15:00 της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου.
Αναλυτικά η δήλωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:
Καταθέτω σήμερα την πρότασή μας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από συλλογική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.
Μία προσωπικότητα, που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ως μία κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της χώρας μας.
Προτείνουμε την ακαδημαϊκό, πολιτικό και οικονομολόγο, Λούκα Κατσέλη.
Ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η Λούκα Κατσέλη είναι μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες.
Αναλαμβάνουμε την πολιτική και πολιτειακή ευθύνη, διατυπώνουμε τη δική μας πρόταση.
Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τη ΝΔ και από τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον περιμένουμε.
Έχουμε θέση, έχουμε άποψη, έχουμε πρόταση και την καταθέτουμε».
Η Λούκα Κατσέλη αποδέχθηκε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
«Με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είμαι υποψήφια για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο κ. Σωκράτη Φάμελλο και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου», ανέφερε λίγη ώρα αργότερα η Λούκα Κατσέλη σε δήλωσή της.
Στη συνέχεια η κυρία Κατσέλη επισήμανε πως «αποδέχομαι την πρόταση γιατί σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός».
Καταληκτικά στη δήλωσή της τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και να προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, την ουσιαστική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον και το «συλλογικό καλό». Καλείται να εμπνεύσει ιδιαίτερα τα νέα παιδιά ότι αξίζει να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ενημέρωσε τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να προτείνει για το αξίωμα τη Λούκα Κατσέλη και την αποδοχή της από πλευράς της.
Την ώρα της επικοινωνίας μεταξύ Φάμελλου και Ανδρουλάκη βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ.
Ανδρουλάκης: Επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός ΠτΔ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Χαριλάου Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την πρότασή του, σημείωσε πως η Κουμουνδούρου «έχει κάνει την επιλογή της καταγραφής μιας προοδευτικής υποψηφιότητας. Εμείς επιμένουμε να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Να τηρηθεί δηλαδή η πολιτική παράδοση, που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν».
Σημειώνεται πως μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (13/1) στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τονίσει ως προς τη δημόσια συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Πιστεύω ότι πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι από το κυβερνητικό στρατόπεδο και να είναι από τον προοδευτικό χώρο. Αυτή είναι η άποψή μου. Περιμένουμε και θα τοποθετηθούμε στην ώρα των πραγμάτων».
Όπως εξήγησε: «Πρέπει να βάλουμε τον στόχο. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει καταγραφή, θέλει εκλογή Προέδρου από τον προοδευτικό χώρο. Όπως η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλεγεί ο κ. Παυλόπουλος με κυβέρνηση Αριστεράς, έτσι το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, να συνεχιστεί η πολιτική παράδοση. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό ξενίζει κάποιους, όταν οι ίδιοι ως κυβέρνηση είχαν λειτουργήσει ανάλογα».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.