Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

taz

 Καθήκοντα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ανέλαβε πριν λίγες ημέρες ο Μάκης ΒορίδηςΕικόνα: Michalis Karagiannis/Eurokinissi/picture alliance

taz: Ένας υπουργός Μετανάστευσης με «φασιστικό» παρελθόν

Η taz δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για το ακροδεξιό παρελθόν του Μάκη Βορίδη, νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ η FAZ αναφέρεται εκ νέου στο δυστύχημα των Τεμπών.

Εκτενές ρεπορτάζ για τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη φιλοξενεί η tageszeitung εστιάζοντας ιδίως στο ακροδεξιό έως «φασιστικό» παρελθόν του επιφανούς στελέχους της κυβερνώσας Νέας Δημοκρατίας.

«Ο Μαυρουδής "Μάκης” Βορίδης φοράει ένα σκουρόχρωμο παλτό και κρατάει ένα τσεκούρι. Κυκλοφορεί με ομοϊδεάτες του στην Αθήνα κυνηγώντας αριστερούς διαδηλωτές, που διαδηλώνουν ειρηνικά ενάντια στα εκτενή φαινόμενα αστυνομικής βίας στην αναρχική γειτονιά των Εξαρχείων», γράφει η taz για τη γνωστή φωτογραφία του Βορίδη από το 1985.

Όπως εξηγεί ακόμη το γερμανικό μέσο, εκείνη την περίοδο ο Βορίδης διατελούσε γενικός γραμματέας «της νεολαίας του ακροδεξιού ΕΠΕΝ, που είχε ιδρύσει από τη φυλακή ο πρώην δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος – έναν άνθρωπο για τον οποίο ο Βορίδης πλέκει εγκώμιο με ατάκες όπως "Η σωτηρία της χώρας έρχεται από τη φυλακή”. Λίγο πριν από αυτό το επεισόδιο ο Βορίδης, ιδρυτής και ηγέτης του εθνικιστικού κινήματος "Ελεύθεροι Μαθητές”, είχε αποκλειστεί ομοφώνως από τον Σύλλογο Φοιτητών Νομικής της Αθήνας».

Ο Μάκης Βορίδης
Από τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ο Βορίδης δραστηριοποιήθηκε σε διάφορες ακροδεξιές οργανώσεις, όπως οι ΕΠΕΝ, ΝΟΠΟ και άλλεςΕικόνα: Giannis Panagopoulos/ANE/picture alliance

Αργότερα, συνεχίζει η taz, «με το ψευδώνυμο Mavor ο Βορίδης δραστηριοποιήθηκε και στη ΝΟΠΟ, τη Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών. Ίδρυσε και ηγήθηκε επίσης του Ελληνικού Μετώπου – κόμμα που διατηρούσε στενές επαφές με το γαλλικό Front National – ενώ εν συνεχεία υπήρξε και βουλευτής του υπερεθνικιστικού ΛΑΟΣ». Τον δρόμο για την εκτόξευση της πολιτικής του καριέρας τον άνοιξε «ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που έφερε τον Βορίδη στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχύσει το δεξιό προφίλ του κόμματος – φοβούμενος ιδίως την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

Έως σήμερα ο Βορίδης έχει περάσει από πολλά υπουργεία και γενικώς πολιτικά αξιώματα και σύμφωνα με το μέσο του Βερολίνου «η επιλογή του ως υπουργού Μετανάστευσης δεν προμηνύει τίποτα το θετικό. Το μίσος εναντίον των μεταναστών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρεπερτορίου του Βορίδη, ο οποίος ως επικεφαλής του Ελληνικού Μετώπου ζητούσε τις ψήφους των Ελλήνων με σλόγκαν όπως "Η βάρκα γέμισε. Κόκκινη κάρτα στους λαθρομετανάστες. Απελάσεις τώρα!” ή "Πώς γίνεται οι λαθρομετανάστες να ευθύνονται μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια για 280 δολοφονίες, 6.700 κλοπές, 200 βιασμούς και 3.000 εγκλήματα με ναρκωτικά; Ψηφίστε τον Μάκη Βορίδη!”.

Ο Βορίδης εξάλλου έδειξε ήδη μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους μετανάστες: ανακοίνωσε πως αποσύρει τις διατάξεις που επιτρέπουν στους μετανάστες από κράτη εκτός ΕΕ να καταθέσουν ως τον Σεπτέμβριο αίτηση μακροχρόνιας παραμονής στην Ελλάδα, εφ' όσον έχουν ζήσει τρία χρόνια στη χώρα και έχουν δουλειά. Και αυτό παρ' ότι η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη από εργατικό δυναμικό. Όταν ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία του αυτή, ο Βορίδης απάντησε στο στιλ του Ντόναλντ Τραμπ: "Αυτό είναι κάτι που το αποφασίζω εγώ”».

FAZ: «Η διαφθορά σκοτώνει»

Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναλύει τις ομοιότητες στις πολιτικές κρίσεις που βιώνουν τα τελευταία χρόνια πολλά κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Σερβία, η Ρουμανία, η Βόρεια Μακεδονία αλλά και η Ελλάδα, σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Όταν η διαφθορά σκοτώνει».

Διαδήλωση για τα Τέμπη στην Αθήνα 
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας στην επέτειο των δύο ετών από την τραγωδία των ΤεμπώνΕικόνα: ARIS MESSINIS/AFP
 

«Οι πολίτες της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στις αποτυχίες του κράτους τους», γράφει η FAZ. Έπειτα από τραγωδίες όπως αυτή στο κλαμπ του Κότσανι ή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης του κράτους. «Ξεκινάει ένα γαϊτανάκι ερωτήσεων», που αφορά το κατά πόσο «η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει ορθά το έργο της» και εάν «θα καταδικαστούν πραγματικά εκείνοι που φταίνε διά των πράξεων ή των παραλείψεών τους για τον θάνατο τόσων πολλών νέων ανθρώπων».

Στην τραγωδία των Τεμπών για παράδειγμα «φαίνεται πως η αμαξοστοιχία μετέφερε άκρως εύφλεκτα χημικά, […] με αποτέλεσμα να χαθούν στις φλόγες του ατυχήματος ακόμη και άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν επιβιώσει […] Το δυστύχημα προκάλεσε θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα – αλλά και οργή, όταν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα άρχισαν να υποπτεύονται πως η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο δεν προσπαθεί να βρει τα αίτια της τραγωδίας, αλλά προσπαθεί και μάλιστα συστηματικά να παρεμποδίσει τις σχετικές έρευνες», αναφέρει η FAZ, κάνοντας ειδική μνεία μεταξύ άλλων στο μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος και προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ακολουθήσει παρόμοια τακτική «και στο σκάνδαλο των υποκλοπών».

Διαδήλωση στην Αθήνα για τα Τέμπη
Οι διαδηλωτές στην Ελλάδα απαιτούν τη διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος και δικαιοσύνη για τους νεκρούςΕικόνα: Aristidis Vafeiadakis/ZUMA Press Wire/IMAGO
 

Το δε γεγονός ότι «οι οικογένειες των θυμάτων προσέλαβαν με δικά τους έξοδα πραγματογνώμονες για τη διερεύνηση του ατυχήματος λέει πολλά για την έλλειψη εμπιστοσύνης πολλών Ελλήνων προς το κράτος και την κυβέρνηση».

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι σε όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται σε πολιτική κρίση το τελευταίο διάστημα και σημειώνονται μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης «δεν έχει προκύψει καμία κομματική πολιτική εναλλακτική. Οι φοιτητές που διαδηλώνουν στη Σερβία είναι μάλιστα περήφανοι που δεν έχουν καμία σχέση με κάποιο κόμμα. […] Αντιστοίχως στην Ελλάδα η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από την ελλιπή διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Μόνο στη Βουλγαρία προέκυψε μία νέα πολιτική δύναμη από τις διαδηλώσεις των πολιτών το 2020 και το 2021 ενάντια στη διεφθαρμένη εξουσία, […] η οποία έπειτα από σωρεία λαθών βρίσκεται και πάλι στην αντιπολίτευση» - μία περίπτωση που κατά τη FAZ δείχνει ίσως πως, όταν «το αντιπολιτευόμενο πνεύμα των δρόμων» έρχεται στην εξουσία, ενδέχεται να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Autorenbild Georgios Passas PROVISORISCH
Γιώργος Πασσάς Δημοσιογράφος στην Ελληνική Σύνταξη της DW και απόφοιτος νομικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.