Πόσο αντέχει στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε
Πόσο αντέχει στο ψυγείο το φαγητό που περίσσεψε
Τις γιορτινές μέρες που διανύουμε είθιστε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, με αποτέλεσμα να περισσεύει φαγητό για τις επόμενες μέρες. Πόσο όμως διατηρείται στο ψυγείο χωρίς να χαλάσει;«Ιδανικά το φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος», τονίζει. «Πρέπει επίσης να τοποθετείται σε ρηχά δοχεία για να ψύχεται γρήγορα. Και βεβαίως να μην έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα, όπως το κρέας ή τα θαλασσινά».
Και δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αναφέρει ότι μπορεί να είναι και ζεστό ή καυτό. Αρκεί να είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα.
Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να διαθέτετε ένα γερό ψυγείο, που ψύχει σωστά τα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:
Στο ψυγείο: 4,4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερη
Στην κατάψυξη/καταψύκτη: μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη
Εάν το φαγητό που έχει περισσέψει είναι πολύ, χωρίστε το σε μερίδες και βάλτε το στην κατάψυξη, συνιστά η ειδικός. Ειδάλλως πρέπει να το έχετε καταναλώσει μέσα σε λίγες ημέρες. Αν περάσουν πολλές, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια και να μην είναι πια ασφαλές για κατανάλωση.Στην κατάψυξη πρέπει να μπαίνουν τα μαγειρεμένα φαγητά εντός δύο-τριών ημερών. Εννοείται ότι στο μεσοδιάστημα θα βρίσκονται στο ψυγείο.
Η διάρκεια ζωής στο ψυγείο
- Σούπες και μαγειρευτά φαγητά με λαχανικά ή κρέας: Στην συντήρηση 3 έως 4 ημέρες (στην κατάψυξη: 2 έως 3 μήνες)
- Βραστά αυγά, σφικτά: 1 εβδομάδα στην συντήρηση (μην τα καταψύχετε)
- Σαλάτα (με αυγό, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο) και σαλάτες ζυμαρικών: 3-4 ημέρες στη συντήρηση (δεν καταψύχονται επαρκώς)
- Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά: 3-4 ημέρες στη συντήρηση (2-6 μήνες στην κατάψυξη)
- Κοτομπουκιές ή μπουρεκάκια: 3-4 ημέρες (στην κατάψυξη 1-3 μήνες)
- Σουφλέ με αυγά: 3-4 ημέρες (2-3 μήνες στην κατάψυξη)
- Κις με γέμιση: 3-5 μέρες στη συντήρηση (στην κατάψυξη 2-3 μήνες)
- Ψητές μπριζόλες και παϊδάκια (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί): 3-5 ημέρες (4 -12 μήνες στην κατάψυξη)
- Λουκάνικο (από κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας): 1 εβδομάδα στη συντήρηση (στην κατάψυξη 1-2 μήνες)
- Πίτσα: 3-4 ημέρες (1-2 μήνες στην κατάψυξη)
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.