Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου: Μαρτύριο, θαύματα, ομολογία πίστεως και θεϊκές επεμβάσεις. Εορτάζει 23 Απριλίου.
Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας – Βίος, Ομολογία, Θαύματα | 23 Απριλίου
Η παιδική ηλικία του Αγίου Γεωργίου και η στρατιωτική του πορεία
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε περί το 275 μ.Χ. στην ευλογημένη γη της Καππαδοκίας από χριστιανούς γονείς. Ο πατέρας του, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του στον Χριστό, άφησε πίσω του τον Γεώργιο σε τρυφερή ηλικία. Η μητέρα του, καταγόμενη από την Παλαιστίνη, ανέλαβε την ανατροφή του παιδιού της μεταβαίνοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα της.
Στην ηλικία των 18 ετών, ο νεαρός Γεώργιος κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, όπου διακρίθηκε για την ανδρεία, το παράστημα και την ευγένειά του. Τα στρατιωτικά του κατορθώματα και η προσωπική του αρετή τον ανέδειξαν σε κόμη, υπό την εύνοια μάλιστα του ιδίου του αυτοκράτορος Διοκλητιανού.
Η εποχή των διωγμών και η θαρραλέα ομολογία της πίστεως
Ειρήνη και άνθιση της Εκκλησίας προ του διωγμού
Μεταξύ του αυτοκράτορος Δεκίου και της ανόδου του Διοκλητιανού (283 μ.Χ.), η Εκκλησία απολάμβανε σχετική ειρήνη, αναπτύσσοντας οργανωμένα τη διοίκησή της, χτίζοντας ναούς, σχολεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ωστόσο, αυτή η άνθιση προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών αρχόντων.
Η σύγκληση των Καίσαρων και η απόφαση εξολόθρευσης των Χριστιανών
Το 303 μ.Χ., ο Διοκλητιανός, επιδιώκοντας την αναβίωση της ειδωλολατρίας, συγκαλεί συνέλευση με Καίσαρες και στρατηγούς στην ανατολική πρωτεύουσα του κράτους, για να οργανώσουν τον διωγμό των Χριστιανών. Παρών και ο Γεώργιος, τότε 28 ετών.
Με θάρρος απαράμιλλο, ο Άγιος Γεώργιος ύψωσε την φωνή του και κατηγόρησε τον αυτοκράτορα και τους άρχοντες, λέγοντας:
«Γιατί,
βασιλεῦ καὶ ἄρχοντες, θέλετε να χυθῇ αἷμα δίκαιον καὶ ἅγιον καὶ να
ἐξαναγκάσετε τοὺς Χριστιανοὺς νὰ προσκυνοῦν καὶ νὰ λατρεύουν τὰ εἴδωλα;»
Φυλάκιση και βασανιστήρια του Αγίου
Η πρώτη φυλάκιση και τα βασανιστήρια
Ο Διοκλητιανός εξοργισμένος διέταξε την φυλάκιση του Αγίου. Του έδεσαν τα πόδια στο ξύλο, ενώ βαριά πέτρα τοποθετήθηκε επί του στήθους του. Παρ’ όλα αυτά, ο Γεώργιος έμεινε ακλόνητος στην πίστη του.
Το βασανιστήριο του τροχού και η ουράνια επέμβαση
Δεμένος σε τροχό με κοφτερά σίδερα, το σώμα του Αγίου κομματιαζόταν. Τότε ακούστηκε ουράνια φωνή:
«Μὴ φοβᾶσαι, Γεώργιε, ἐγὼ εἰμὶ μετὰ σοῦ»,
και ένας άγγελος Κυρίου τον θεράπευσε πλήρως.
Οι στρατιώτες που πίστεψαν και τα νέα θαύματα
Η πίστη των χιλίων στρατιωτών
Όταν παρουσιάστηκε ξανά ενώπιον του Διοκλητιανού, ο Άγιος φαινόταν λαμπρός ως άγγελος. Τότε οι στρατηγοί Πρωτολέων και Ανατόλιος με χίλιους στρατιώτες ομολόγησαν πίστη στον Χριστό. Ο αυτοκράτορας τους θανάτωσε επιτόπου.
Το θαύμα με τον ασβέστη
Ο Άγιος ρίχτηκε σε λάκκο
με καυτό ασβέστη. Μετά από τρεις ημέρες ανασύρθηκε ζωντανός και άθικτος,
προσευχόμενος. Το πλήθος ανεφώνησε:
«Μέγας ὁ Θεὸς τοῦ Γεωργίου»!
Οι μάγοι και η δοκιμασία του δηλητηρίου
Η πρόκληση του μάγου Αθανασίου
Ο Διοκλητιανός, θεωρώντας
τον Άγιο μάγο, κάλεσε τον ειδωλολάτρη μάγο Αθανάσιο. Ο Άγιος Γεώργιος
ήπιε δηλητήριο αφιερώνοντας την πίστη του στον Θεό με την ευχή:
«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ… θαυμάστωσον νῦν τὰ ἐλέη σου»
και δεν υπέστη καμία βλάβη.
Το θαύμα αυτό συνεκίνησε βαθύτατα τον Αθανάσιο, ο οποίος, μετανοών, πίστεψε εις Χριστόν και έλαβε το μαρτύριο μαζί με τον Άγιο (23 Απριλίου).
Μεταστροφή του μάγου Αθανασίου
Ο μάγος Αθανάσιος, βλέποντας το θαύμα αυτό, συγκλονίστηκε. Όταν ο Γεώργιος ήπιε και το δεύτερο αγγείο με το ισχυρό δηλητήριο και πάλι δεν έπαθε τίποτε, ο Αθανάσιος έπεσε στα πόδια του Αγίου, ομολόγησε πίστη στον Χριστό και διακήρυξε μπροστά στον Διοκλητιανό και όλους τους παρισταμένους ότι ο Θεός του Γεωργίου είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Ο αυτοκράτορας, εξοργισμένος από αυτή την εξέλιξη, διέταξε αμέσως τον αποκεφαλισμό του μάγου Αθανασίου, ο οποίος έγινε έτσι μάρτυρας της πίστεως.
Ανάσταση ενός νεκρού
Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι ο Γεώργιος είναι μάγος, ο Διοκλητιανός έφερε μπροστά του έναν νεκρό και του ζήτησε να τον αναστήσει. Ο Άγιος, προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο και με θαυμαστό τρόπο, ο νεκρός αναστήθηκε! Όλοι οι παριστάμενοι έμειναν έκθαμβοι και πολλοί άρχισαν να πιστεύουν στον Χριστό. Ο αναστημένος άνδρας, μάλιστα, ομολόγησε δημόσια την πίστη του στον Θεό και βαπτίστηκε, για να πεθάνει στη συνέχεια ειρηνικά.
Μεταστροφή της βασίλισσας Αλεξάνδρας
Μετά από αυτό το θαύμα, η ίδια η σύζυγος του Διοκλητιανού, η βασίλισσα Αλεξάνδρα, πλησίασε τον Γεώργιο, γονάτισε μπροστά του και ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός, εκτός εαυτού από θυμό, διέταξε να φυλακιστεί και αυτή και αργότερα να αποκεφαλιστεί. Κατά τη μεταφορά της προς τον τόπο του μαρτυρίου, η βασίλισσα παρέδωσε το πνεύμα της ειρηνικά, προτού προλάβουν να την εκτελέσουν.
Το μαρτύριο και η αποκεφάλιση του Αγίου
Ο Διοκλητιανός, βλέποντας ότι δεν μπορεί να νικήσει την πίστη του Αγίου, και ενώ οι χριστιανοί πλήθαιναν συνεχώς λόγω των θαυμάτων, διέταξε τελικά τον αποκεφαλισμό του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος, χαρούμενος και ειρηνικός, προσευχήθηκε για τελευταία φορά, ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε να τελειώσει τον δρόμο της πίστεως με το μαρτύριο. Αποκεφαλίστηκε το 303 μ.Χ., παραδίδοντας το πνεύμα του στον Κύριο και κατατάχθηκε στο αγγελικό και μαρτυρικό τάγμα των Αγίων.
Τιμή και Λαϊκή Ευλάβεια προς τον Άγιο
Ο Άγιος Γεώργιος τιμάται ως ένας από τους πιο λαοφιλείς Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ονομάζεται «Τροπαιοφόρος», γιατί νίκησε όχι μόνο τους εχθρούς του σώματος αλλά και τους πνευματικούς εχθρούς της πίστεως. Πλήθος ναών είναι αφιερωμένοι στο όνομά του στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου ή την Δευτέρα του Πάσχα, όταν η ημερομηνία συμπίπτει με την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
Η εικονογραφία του τον παρουσιάζει πάντοτε έφιππο να σκοτώνει έναν δράκο, συμβολίζοντας τη νίκη του καλού επί του κακού και του Χριστιανού που νικάει τους πειρασμούς του διαβόλου με τη χάρη του Θεού. Ο δράκος αποτελεί αλληγορία του παγανισμού, της αμαρτίας και των σκοτεινών δυνάμεων, τις οποίες ο Άγιος νίκησε με την πίστη του.
Θεολογική Σημασία
Ο Άγιος Γεώργιος αποτελεί πρότυπο πίστεως, σταθερότητας και αγιότητας. Δεν δειλιάζει μπροστά στις βασανιστικές απειλές, αλλά αποδεικνύει στην πράξη την αλήθεια του Χριστιανισμού με το μαρτύριο του και τα θαύματά του. Οι πράξεις του μαρτυρούν ότι η δύναμη της πίστεως δεν είναι ανθρώπινη, αλλά Θεία, και ότι ο Χριστός είναι ζωντανός και ενεργεί στον κόσμο.
Συμπεράσματα: Η αγιότητα και το αποστολικό φρόνημα του Τροπαιοφόρου
Ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μόνον ένας στρατιώτης-μάρτυρας, αλλά υπόδειγμα ομολογητού, πίστεως, καρτερίας και θαυματουργίας. Το μαρτύριό του ενέπνευσε λαούς και στρατιώτες, μάγους και αρχόντους, καταδεικνύοντας την ακατανίκητη δύναμη της πίστεως και της χάριτος του Χριστού.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ὡς τῶν αἰχμαλώτων
ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων
ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,
σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
Κοντάκιον
Ἦχος δ’ . Ὁ ὑψωθείς ἐν τῷ Σταυρῷ. Γεωργηθείς ὑπό Θεοῦ
ἀνεδείχθης, τῆς εὐσεβείας γεωργός Τιμιώτατος, τῶν ἀρετῶν τὰ δράγματα
συλλέξας σεαυτῷ· σπείρας γὰρ ἐν δάκρυσιν, εὐφροσύνῃ θερίζεις· ἀθλήσας δὲ
δι᾽ αἵματος, τὸν Χριστόν ἐκομίσω· καὶ ταῖς πρεσβείαις Ἅγιε ταῖς σαῖς,
πᾶσι παρέχεις πταισμάτων συγχώρησιν.
orthodoxia.online – Χριστός Ανέστη!!!
Post Comment
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.