Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

«Συμφωνία τρισεκ. δολαρίων»

 «Συμφωνία τρισεκ. δολαρίων»  - ΗΠΑ και Ουκρανία δημιουργούν Ταμείο για ορυκτούς πόρους – Στέλνουν μήνυμα στην Ρωσία

Η συμφωνία «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Trump είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία που επικεντρώνεται σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο υπουργός Scott Bessant
 

«Συμφωνία τρισεκ. δολαρίων» - ΗΠΑ και Ουκρανία δημιουργούν Ταμείο για ορυκτούς πόρους – Στέλνουν μήνυμα στην Ρωσία

(upd6) Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τους ορυκτούς πόρους αξίας τρισεκ. δολαρίων.
Η Ρωσία χαρακτήρισε το έγγραφο «μεταμφιεσμένο σχέδιο των ΗΠΑ» και το επέκρινε αν και οι ΗΠΑ διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με την Ρωσία…
Το έγγραφο της συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου για κοινά έργα στον εξορυκτικό κλάδο: προβλέπεται η ανάπτυξη και αξιοποίηση ουκρανικών κοιτασμάτων πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων σημαντικών πόρων.
Το ταμείο θα διαχειρίζεται με βάση την ισότητα.
Το Κίεβο διατηρεί τον έλεγχο του υπεδάφους και τα έσοδα από τις νέες άδειες θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της χώρας.
Η συμφωνία δεν προβλέπει τις προηγούμενες υποχρεώσεις χρέους της Ουκρανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαλλάσσει το ταμείο από τη φορολογία.
Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα δύσκολων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2025 με πρωτοβουλία του Trump.

Γεγονός η συμφωνία – Πάνω από 350 δισεκ. τα έσοδα για τις ΗΠΑ

«Κάναμε μια συμφωνία όπου τα χρήματά μας είναι ασφαλή και μπορούμε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και να κάνουμε ότι πρέπει», δήλωσε ο Trump, ο οποίος υπογράμμισε πως τα σπάνια μέταλλα αποτελούν ένα «σημαντικό περιουσιακό στοιχείο».
«Είναι επίσης καλό γι' αυτούς, επειδή η αμερικανική παρουσία στο σημείο θα κρατήσει πολλούς κακούς παράγοντες μακριά από τη χώρα, ή μάλλον από την περιοχή όπου κάνουμε ανασκαφές», υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Trump, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να λάβουν «πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια» από τη συμφωνία.
Ο Trump πιστεύει ότι ο προκάτοχός του Biden, μετέφερε αυτό το ποσό στις αρχές του Κιέβου με τη μορφή οικονομικών δόσεων και μέσω προμηθειών όπλων.
Επιπλέον, ο Trump ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Βατικανό με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky του υπογράμμισε ότι «θα είναι πολύ καλό» αν οι ΗΠΑ και η Ουκρανία συνάψουν «μια συμφωνία και εκείνος, ο Zelensky, την υπογράψει, γιατί η Ρωσία είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη, και προχωρά μπροστά».

Ιδρύεται Ταμείο Επενδύσεων

«Χάρη στις ακούραστες προσπάθειες του Προέδρου Trump για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη ιστορική Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, με την οποία ιδρύεται το Ταμείο Επενδύσεων για την Ανασυγκρότηση ΗΠΑ-Ουκρανίας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessant.

Μήνυμα στην Ρωσία

Η συμφωνία «στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Trump είναι προσηλωμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία που επικεντρώνεται σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο υπουργός Scott Bessant.

Παράμετροι συναλλαγής

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, ανέφερε ότι όλοι οι πόροι στην επικράτεια της Ουκρανίας θα παραμείνουν στην ιδιοκτησία και υπό τον έλεγχο του Κιέβου και το ταμείο θα διαχειρίζονται από κοινού οι ΗΠΑ και η Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Βασικά σημεία; συμφωνίας:

1)Όλοι οι φυσικοί πόροι παραμένουν στην ιδιοκτησία και τον έλεγχο της Ουκρανίας.
2)Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν ένα ισότιμο επενδυτικό ταμείο. Καμία πλευρά δεν έχει προτιμησιακή ψήφο, η διακυβέρνηση ασκείται από κοινού.
3)Το ταμείο θα χρηματοδοτηθεί μέσω νέων αδειών: το 50% των εσόδων από έργα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
4)Η συμφωνία προβλέπει μόνο συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία περί προϋπολογισμού της Ουκρανίας.
5)Η δομή της κρατικής ιδιοκτησίας και οι μηχανισμοί ιδιωτικοποίησης διατηρούνται. Κρατικές εταιρείες όπως η Ukrnafta και η Energoatom παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο.
6)Η συμφωνία δεν προβλέπει τις υποχρεώσεις χρέους της Ουκρανίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Trump είχε προηγουμένως απαιτήσει από την Ουκρανία να πληρώσει με πόρους για προηγούμενες παραδόσεις όπλων.
7)Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να προωθήσουν την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τεχνολογίας.
8)Τα εισοδήματα και οι εισφορές στο ταμείο δεν υπόκεινται σε φόρους ούτε στις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε στην Ουκρανία.
9)Τα κέρδη του ταμείου ΔΕΝ... αναμένεται να διανεμηθούν κατά τη διάρκεια των πρώτων 10 ετών.
Τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και υποδομών στην Ουκρανία.
«Αυτοί οι όροι θα συζητηθούν περαιτέρω».

Zelezniak (Ουκρανός βουλευτής): Προνομιακή η πρόσβαση των ΗΠΑ στα ορυκτά της Ουκρανία

Η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά προβλέπει τον περιορισμό ανταγωνιστικών προσφορών από τρίτες χώρες τη στιγμή που δίνει προτεραιότητα στις ΗΠΑ για την εξαγορά ουκρανικών φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας που αποκάλυψε ο Ουκρανός βουλευτής Yaroslav Zelezniak, κάθε κρατικός φορέας της Ουκρανίας που είναι αρμόδιος για την έκδοση αδειών εκμετάλλευσης φυσικών πόρων υποχρεούται να συμπεριλαμβάνει ρήτρες στις άδειες που δεσμεύουν τους κατόχους τους να απορρίπτουν πιθανές πιο συμφέρουσες προσφορές από τρίτες χώρες, εφόσον υπάρχει ενεργή προσφορά από αμερικανική πλευρά.

New York Times: Καμία εγγύηση ασφαλείας ΗΠΑ σε Ουκρανία στη συμφωνία για τα ορυκτά

Η τελική μορφή της συμφωνίας που υπέγραψε η Ουάσιγκτον με το Κίεβο για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων δεν περιλαμβάνει σαφείς εγγυήσεις για μελλοντική βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν οι New York Times.
Το δημοσίευμα επικαλείται ανώνυμες πηγές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ απέρριψαν αυτήν την ιδέα στα πρώιμα στάδια των διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία, η οποία αφορά τη συνεργασία στον τομέα των φυσικών πόρων, δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία εάν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Dmitry Medvedev (Ρωσία): Το Κίεβο θα πληρώσει με εθνικό πλούτο τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Οι αρχές του Κιέβου πρέπει τώρα να πληρώσουν τις ΗΠΑ με εθνικό πλούτο για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια υποστηρίζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev.
«Ο Trump έχει καταφέρει να διαλύσει το καθεστώς του Κιέβου, κάνοντάς το να πληρώνει για την αμερικανική βοήθεια με ορυκτά.
Τώρα θα πρέπει να πληρώσουν για στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό πλούτο μιας χώρας που εξαφανίζεται» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram o Medvedev, αναφερόμενος στη συμφωνία για τα ορυκτά που υπέγραψαν ΗΠΑ και Ουκρανία.

To χρονικό της συμφωνίας

Η συμφωνία συζητείται ευρέως από τις αρχές Φεβρουαρίου 2025, όταν ο Trump ανακοίνωσε την επιθυμία του να συνάψει συμφωνία με το Κίεβο με τη μορφή «αμερικανικής υποστήριξης σε αντάλλαγμα για ουκρανικούς πόρους».
Τα μέταλλα σπάνιων γαιών αποτελούν «μεγάλο περιουσιακό στοιχείο» για την Ουκρανία, είπε, και «αυτή θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Η υπογραφή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Zelensky στην Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, μετά από μια δημόσια σύγκρουση με τον Trump, η ουκρανική αντιπροσωπεία κλήθηκε να εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο.
Ήδη στις 4 Μαρτίου, με φόντο την αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, ο Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία «ανά πάσα στιγμή» και τη θεώρησε ως μια πορεία προς την «ενίσχυση της ασφάλειας».
Το προσχέδιο εγγράφου, με τίτλο «Διμερής Συμφωνία για τη Θέσπιση Κανόνων και Προϋποθέσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης Επενδύσεων», περιείχε 11 σημεία.
Προβλεπόταν η δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο η Ουκρανία θα μετέφερε το 50% των εσόδων από την πώληση κρατικών πόρων. Τα κεφάλαια επρόκειτο να επανεπενδυθούν σε ουκρανικά έργα με στόχο την «ασφάλεια και την ευημερία».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Οι συγκεκριμένες παράμετροι για την κατανομή των μεριδίων του ταμείου έπρεπε να καθοριστούν ξεχωριστά.
Η ίδια η ιδέα της κοινής διαχείρισης των ουκρανικών πόρων περιγράφηκε στο «σχέδιο νίκης» του Zelensky, το οποίο παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2024.
Σε αυτό, πρότεινε μια συμφωνία με τους εταίρους για την κοινή προστασία κρίσιμων πόρων, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου, του τιτανίου, του λιθίου και του γραφίτη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η πρωτοβουλία για την ένταξη αυτού του σημείου στο σχέδιο προήλθε από τον Αμερικανό γερουσιαστή Lindsey Graham ο οποίος είχε δηλώσει ότι ο ορυκτός πλούτος της Ουκρανίας ξεπερνάει τα 12 τρισεκ. δολάρια..

Το θρίλερ λίγο πριν την τελική συμφωνία

Η συμφωνία στρατηγικής σημασίας για τα ορυκτά και εκμετάλλευση των σπάνιων γαιών της Ουκρανίας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, έπειτα από τροποποιήσεις επί του κειμένου, που πρότεινε το Κίεβο λίγο πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές, οι οποίες, μάλιστα, έβγαλαν εκτός εαυτού τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Scott Bessent.
Ακολούθως, εξεδόθη τελεσίγραφο-σοκ από των Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ προς την Ουκρανή ομόλογό του Yulia Svyrydenko, την ώρα που εκείνη βρισκόταν κυριολεκτικά εν πτήσει προς την Ουάσιγκτον για να υπογράψει.
Οι ΗΠΑ απαιτούν άμεση συμμόρφωση — αλλιώς… επιστροφή στο Κίεβο.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία με την Ουκρανία για εκμετάλλευση φυσικών πόρων, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα αποσύρει τις τροποποιήσεις που πρότεινε την τελευταία στιγμή, όπως ξεκαθάρισε δημόσια ο ίδιος ο Bessent, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Εάν η Ουκρανία είναι έτοιμη για τη συμφωνία, θα υπογραφεί την Τετάρτη».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι:
«Οι Ουκρανοί αποφάσισαν το προηγούμενο βράδυ να προχωρήσουν σε κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τις επανεξετάσουν».
Νωρίτερα, δυτικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί σε σοβαρές διαφωνίες εντός της ουκρανικής πλευράς, που εμποδίζουν την ολοκλήρωση συμφωνίας για τα υπόγεια κοιτάσματα και τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Απρόσμενα εμπόδια της τελευταίας στιγμής ανάμεσα σε Κιέβο και Ουάσινγκτον

Ειδικότερα, απρόσμενα εμπόδια προσέκρουσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία την Τετάρτη 30/4, την ώρα που ετοιμάζονταν να υπογράψουν συμφωνία-πλαίσιο για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, με μια διαφωνία σχετικά με το τι είχε συμφωνηθεί σε πολύωρες διαπραγματεύσεις να ρίχνει σκιά στο τελικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, αντίγραφο της οποίας έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, προέβλεπε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία, μέσω της αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Ουκρανίας και της σύστασης κοινού επενδυτικού ταμείου, θα «επιδιώξουν τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τη σχετική τεχνολογία στην Ουκρανία».
Προηγήθηκε σημαντική υποχώρηση της κυβέρνησης Trump, η οποία δέχθηκε να υπολογίζεται ως αμερικανική συνεισφορά στη συμφωνία μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία — και όχι το παρελθόν οπλοστάσιο.

Το άγριο διπλωματικό παρασκήνιο και οι απαιτήσεις της... τελευταίας στιγμής των ΗΠΑ

Η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Yulia Svyrydenko, πέταξε στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent, όπως ανέφεραν τρεις Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Όμως προβλήματα προέκυψαν κατά την πτήση της Svyrydenko προς την αμερικανική πρωτεύουσα.
Η ομάδα του Bessent την ενημέρωσε ότι θα πρέπει να είναι «έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει σπίτι», σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση της κατάστασης.
Οι Αμερικανοί απαιτούν την υπογραφή τόσο της συμφωνίας-πλαισίου όσο και της λεπτομερούς συμφωνίας για το ταμείο, την ίδια ημέρα, όπως ανέφεραν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Άλλος γνώστης της αμερικανικής πλευράς δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί επειδή η Ουκρανία επιχείρησε να επανεξετάσει όρους που είχαν συμφωνηθεί το σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Αμερικανοί ανώτεροι αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία — ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας ακόμη και εντός της ημέρας, εάν η Ουκρανία επανέλθει στους αρχικούς όρους.
«Ο Πρόεδρος Trump έχει δηλώσει ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει αυτή η υπόθεση και κινούμαστε με απόλυτη ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δεσμευμένες στην άμεση ολοκλήρωση αυτής της ζωτικής συμφωνίας και στη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το χρονικό μιας ζόρικης διαπραγμάτευσης με αμφίβολη κατάληξη

Πάντως, η ουκρανική πλευρά διέψευσε αυτή την εκδοχή των γεγονότων, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπογράψει και τα δύο έγγραφα την ίδια ημέρα, καθώς η συμφωνία για το ταμείο απαιτεί πρώτα επικύρωση από το κοινοβούλιο της χώρας.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση των ΗΠΑ: «Φοβόμαστε ότι δεν θα είναι ικανοποιημένοι με τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία-πλαίσιο σήμερα», πρόσθεσε, αλλά εκτίμησε ότι οι πιθανότητες είναι «50-50».
Καθώς το άγριο παρασκήνιο φούντωνε την Τετάρτη, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Denys Shmyhal δήλωσε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι ελπίζει η συμφωνία-πλαίσιο να υπογραφεί «εντός των επόμενων 24 ωρών».
«Μόλις διευθετηθούν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες — κάτι που ελπίζω να συμβεί εντός της ημέρας — η συμφωνία θα υπογραφεί και θα κάνουμε το πρώτο βήμα», είπε.
Η συμφωνία-πλαίσιο δεν παρέχει ρητές εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζεται όμως ως «έκφραση μιας ευρύτερης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής σύγκλισης […] και απτή απόδειξη της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προς την ασφάλεια, την ευημερία, την ανοικοδόμηση και την ένταξη της Ουκρανίας στα παγκόσμια οικονομικά πλαίσια».
«Πιστεύουμε ότι οι ομάδες έκαναν καλή δουλειά και η συμφωνία είναι σαφώς καλύτερη και για τις δύο χώρες», ανέφερε ένας εκ των Ουκρανών αξιωματούχων.
Η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα μπροστά στη δυσχερή σχέση Ουάσιγκτον–Κιέβου, η οποία είχε υποστεί πλήγμα όταν ακυρώθηκε τελετή υπογραφής προηγούμενης εκδοχής της συμφωνίας τον Φεβρουάριο, έπειτα από δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Donald Trump και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelenskyy, στο Οβάλ Γραφείο.
Μετά την ένταση, ο Trump απαίτησε να θεωρηθεί η παλαιότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ως δάνειο προς αποπληρωμή μέσω της συμφωνίας — όρος τον οποίο ο Zelenskyy απέρριψε.
Η αμερικανική πλευρά επανήλθε με πρόταση να προσμετρηθεί μόνο η ήδη χορηγηθείσα βοήθεια ως συνεισφορά των ΗΠΑ.
Την Κυριακή, ο Shmyhal επιβεβαίωσε ότι αυτό το σημείο είχε πλέον αφαιρεθεί, έπειτα από «σαφή χάραξη κόκκινων γραμμών» από την Ουκρανία.

photo_2025-04-30_17-39-53.jpg

Η Ουκρανία αποπληρώνει τα αμερικανικά όπλα, ξεπουλώντας τον ορυκτό της πλούτο

Ακολούθως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός μιλούσε από την Ουάσιγκτον, μετά από «σημαντική συνάντηση» με τον Bessent για τον καθορισμό των τελικών λεπτομερειών.
Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν από τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο — και μετά τη συνεργασία του Κιέβου με νομική εταιρεία των ΗΠΑ για τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση Trump — οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως πιο «εποικοδομητικές», σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
Κίεβο και Ουάσιγκτον υπέγραψαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα μνημόνιο πρόθεσης για την προώθηση της συμφωνίας που αφορά το επενδυτικό ταμείο και τα ενεργειακά και φυσικά αποθέματα της Ουκρανίας.
Η συμφωνία προβλέπει ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ, κάθε νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ — συμπεριλαμβανομένων συστημάτων οπλισμού, πυρομαχικών, τεχνολογίας ή εκπαίδευσης — θα θεωρείται κεφαλαιακή εισφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Trump, από την πλευρά του, έχει εκφράσει την ανυπομονησία του για το ξεπάγωμα των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Εμφανίστηκε δύσπιστος απέναντι στη βούληση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να προχωρήσει ουσιαστικά σε συμφωνία ειρήνης, την οποία ο Trump ήλπιζε να μεσολαβήσει εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας του.
Μετά από πρόσφατη συνάντηση με τον Zelenskyy στο Βατικανό, ο Trump δήλωσε: «Έμεινα βαθιά απογοητευμένος που εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από τη Ρωσία… Θέλω ο [Putin] να σταματήσει να πυροβολεί, να καθίσει στο τραπέζι και να υπογράψει συμφωνία».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για «αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τις συναφείς τεχνολογίες στην Ουκρανία», σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg.
Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει επίσης τις προθέσεις του Κιέβου να διασφαλίσει ότι η συμφωνία δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με τα σχέδιά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση - μια μακροχρόνια «κόκκινη γραμμή» για την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις.

Μελλοντική βοήθεια

Σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη, οι ΗΠΑ συμφώνησαν ότι μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια που ίσως παράσχουν στην Ουκρανία μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα υπολογίζεται ως συνεισφορά στο ταμείο, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denis Shmyhal, δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε την επιμονή της να συμπεριληφθούν στη συμφωνία τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια που είχαν παρασχεθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής, το ύψος των οποίων εκτιμάται σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.