Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Κυνηγός Akula

Κυνηγός Akula: Ο σιωπηλός δολοφόνος του ρωσικού ναυτικού - Υποβρύχιο σοκ με 8 τορπιλοσωλήνες για τα πλοία των ΗΠΑ

Κυνηγός Akula: Ο σιωπηλός δολοφόνος του ρωσικού ναυτικού - Υποβρύχιο σοκ με 8 τορπιλοσωλήνες για τα πλοία των ΗΠΑ

Το ρωσικό υποβρύχιο Project 971 Shchuka-B, γνωστό στη Δύση ως Akula-class είναι μια αθόρυβη επανάσταση που έβαλε τέλος στην ακουστική υπεροχή του ΝΑΤΟ και ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξαναγράψουν το εγχειρίδιο του αντικατασκοπευτικού πολέμου
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, μια σκιώδης απειλή εμφανίστηκε στα βάθη των ωκεανών και άλλαξε για πάντα το παιχνίδι της υποθαλάσσιας στρατηγικής.
Το σοβιετικό υποβρύχιο Project 971 Shchuka-B, γνωστό στη Δύση ως Akula-class, δεν ήταν απλώς ένα νέο μέλος του στόλου: ήταν μια αθόρυβη επανάσταση που έβαλε τέλος στην ακουστική υπεροχή του ΝΑΤΟ και ανάγκασε τις ΗΠΑ να ξαναγράψουν το εγχειρίδιο του αντικατασκοπευτικού πολέμου.

Γέννηση ενός αόρατου κυνηγού

Ενώ η σοβιετική ναυτική τεχνολογία για δεκαετίες υστερούσε σε θέματα «σιωπής», το Akula προκάλεσε σοκ στις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ήρθε μια δεκαετία νωρίτερα από τις προβλέψεις των Αμερικανών, με ακουστικό αποτύπωμα τόσο μειωμένο, που ακόμα και τα υπερσύγχρονα συστήματα SOSUS του Ναυτικού των ΗΠΑ πάσχιζαν να το εντοπίσουν.
Η αλλαγή φιλοσοφίας ήταν ριζική. Ενώ μέχρι τότε οι Σοβιετικοί έδιναν έμφαση στην ταχύτητα και στο βάθος κατάδυσης, τώρα πια ο στόχος ήταν ένας: η απόλυτη αθόρυβη λειτουργία.
Η απειλή του αμερικανικού στόλου Los Angeles-class είχε προκαλέσει έναν τεχνολογικό πανικό που γέννησε το πιο φιλόδοξο υποβρύχιο κυνηγό -δολοφόνο της ΕΣΣΔ.

Μηχανική υπό πίεση: Από το τιτάνιο στο ατσάλι


Το Akula δεν γεννήθηκε σε εργαστηριακή τελειότητα αλλά ως αποτέλεσμα ενός σπάνιου μείγματος στρατηγικής ανάγκης, βιομηχανικών περιορισμών και παράνομης τεχνολογικής μεταφοράς.
Οι πανάκριβες υποβρύχιες πλατφόρμες τύπου Sierra (με τιτάνιο) δεν μπορούσαν να κατασκευαστούν μαζικά.
Η ΕΣΣΔ έκανε τολμηρή κίνηση: πέρασε σε χαμηλής μαγνητικότητας ατσάλι, αλλά με τέτοιον σχεδιασμό ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα stealth και επιδόσεων του προηγουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υποβρύχιο επιπέδου Sierra, σε κλάσμα του κόστους και του χρόνου παραγωγής.

Απόλυτο όπλο επιβίωσης: Διπλό κέλυφος και αθόρυβη ισχύς

Το Akula ενσωμάτωσε το παραδοσιακό σοβιετικό μοντέλο διπλού κελύφους – με ένα εσωτερικό πιεστικό και ένα εξωτερικό υδροδυναμικό στρώμα. Αυτό προσφέρει τριπλάσια θετική πλευστότητα σε σχέση με δυτικά σχέδια, αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση μετά από χτυπήματα, όπως από τορπίλες.
Ο πυρηνικός αντιδραστήρας OK-650B, ισχύος 190MW, μαζί με την τουρμπίνα OK-7 και την επταπτερύγια έλικα, χαρίζουν ταχύτητες άνω των 33 κόμβων και βάθος κατάδυσης 600 μέτρων — τιμές που ξεπερνούν ακόμα και τα βελτιωμένα Los Angeles-class.
akyla.jpeg


Η επανάσταση της σιωπής: Η ηχοακουστική μετάλλαξη

Η πραγματική τομή του Akula ήταν η δραματική μείωση του θορύβου. Μέχρι τότε, οι σοβιετικές πλατφόρμες ήταν θορυβώδεις και εύκολα εντοπίσιμες. Όμως το Akula άλλαξε τους όρους:

• Παράνομη τεχνολογική απόκτηση: Μέσω του σκανδάλου Toshiba-Kongsberg, η ΕΣΣΔ απέκτησε CNC μηχανές που επέτρεψαν την κατασκευή αθόρυβων ελίκων.
• Rafting μηχανών: Ολόκληρη η γραμμή ισχύος τοποθετήθηκε σε «ράφτη» με αντικραδασμικά μέσα, απομονώνοντας δονήσεις.
• Αντηχητικές πλάκες (anechoic tiles) στην εξωτερική επιφάνεια, που απορροφούν sonar και θόρυβο.
• Σύστημα ακύρωσης θορύβου: Ενδεχομένως στα τελευταία Akula να τοποθετήθηκε active noise cancellation – ακύρωση θορύβου σε πραγματικό χρόνο.
• Ρευστοδυναμική τελειοποίηση: Καλύμματα για οπές διέλευσης νερού, διαμορφώσεις για τη μείωση στροβιλισμών, κ.λπ.
Το αποτέλεσμα; Ένα υποβρύχιο που εξαναγκάζει τη Δύση να επανασχεδιάσει όλη τη στρατηγική ASW (anti-submarine warfare).
3_438.jpg


Οικογένεια Akula: Μια γραμμή σιωπηλών δολοφόνων

Από το 1984 έως το 2009 κατασκευάστηκαν τέσσερις διακριτές υποκλάσεις Akula, με συνεχείς βελτιώσεις στον τομέα του stealth. Από το Akula I μέχρι το Akula III (K-335 Gepard), η Ρωσία δημιούργησε μια γραμμή όπλων σχεδιασμένων να κυνηγούν και να επιβιώνουν.

Οπλισμός – Φονική ευελιξία
Το Akula διαθέτει οκτώ τορπιλοσωλήνες (4x650mm και 4x533mm), ικανούς να φέρουν:
• Βαριές τορπίλες τύπου Type 65-76 για πλοία
• Κατευθυνόμενες τορπίλες για υποβρύχια
• Αντι-υποβρύχιες ρουκέτες SS-N-16 και SS-N-15
• Πυραύλους cruise S-10 Granat (μέχρι 3.000 χλμ, με πυρηνική κεφαλή)
• Σύγχρονους Kalibr για πλήγματα σε χερσαίους στόχους
Ο μέγιστος αριθμός οπλισμού φθάνει τις 40 μονάδες ανά αποστολή.

4_363.jpg

Παρότι σχεδιασμένο για τις ανάγκες του Ψυχρού Πολέμου, το Akula συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα, παραμένοντας στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο του ρωσικού ναυτικού.
Η ύπαρξή του υπενθυμίζει πως στον υποβρύχιο πόλεμο, η σιωπή είναι δύναμη – και ο πρώτος που ακούγεται, πεθαίνει.
kalibr_d.jpg


www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.