Έκθεση σεισμός
Παρά το κολοσσιαίο αμυντικό προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, οι
ΗΠΑ παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μία αναμέτρηση με μεγάλες
δυνάμεις όπως η Κίνα, τη στιγμή που το Πεκίνο χτίζει την πιο ισχυρή
αεροπορία στον κόσμο
Έκθεση σεισμός: Ηγεμόνας των αιθέρων η Κίνα ταπεινώνει τις ΗΠΑ με το νέο J-35A - Επικίνδυνα ανέτοιμοι οι Αμερικανοί για πόλεμο
Η νέα έκθεση National Security Scorecard 2025 της Govini αποκαλύπτει μια σοκαριστική και επώδυνη αλήθεια, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ είναι εντελώς απροετοίμαστες για έναν πόλεμο με την Κίνα, τη στιγμή που το Πεκίνο ενισχύει δραματικά τη στρατιωτική του ισχύ, αποκτώντας το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς J-35A.
Η εντυπωσιακή πρόοδος της Κίνας στον τομέα της αεροπορίας, με την απόκτηση του J-35A, την ώρα που η Αμερική βρίσκεται σε σοβαρό στρατηγικό κενό, φέρνει την παγκόσμια ισχύ σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θέτει τις βάσεις για μια επικίνδυνη νέα στρατιωτική αναμέτρηση.
Ειδικότερα, παρά το κολοσσιαίο αμυντικό προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, οι ΗΠΑ παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μία αναμέτρηση με μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία.
Αυτή η σοκαριστική αλήθεια αναδεικνύεται από την έκθεση National Security Scorecard 2025 της Govini, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η εύθραυστη υποδομή πίσω από τον γίγαντα
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Ινδο-Ειρηνικό.
Χειρότερα, εάν αύριο ξεσπούσε πόλεμος με την Κίνα, η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή όπλων εγκαίρως.
Ο λόγος;
Η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ εξαρτάται σε ανησυχητικό βαθμό από ξένους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων αντιπάλων κρατών όπως η Κίνα, η οποία παραμένει κρίσιμος κρίκος στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η κινεζική υπεροχή είναι ήδη εδώ
Η Κίνα έχει ήδη αποκτήσει στρατηγικό προβάδισμα:
• Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο προμηθευτών Tier-1 στα περισσότερα κρίσιμα πεδία του αμερικανικού στρατού.
• Έχει προχωρήσει σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες καταθέσεις πατεντών σε τομείς όπως ο διαστημικός και ο πυρηνικός εξοπλισμός.
• Παράγει πέντε φορές περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ.
• Και, επιπλέον, ελέγχει τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην αμερικανική αμυντική παραγωγή.
Απόλυτη εξάρτηση, χαμηλή ανθεκτικότητα
Η αμερικανική εξάρτηση από ξένους προμηθευτές αγγίζει το 63% σε κρίσιμους τομείς, ενώ μόλις το 37% των προμηθευτών είναι εντός ΗΠΑ.
Επιπλέον, το 10% εδρεύει σε εχθρικά κράτη, με την Κίνα να καλύπτει το 9,3% των Tier-1 συνεργατών.
Ειδικά στους τομείς των:
• Πυραυλικών συστημάτων: 11,1% εξάρτηση από Κίνα
• Πυρομαχικών: 10,6%
• Ναυτικών συστημάτων: 10,1%
• Αεροπορικών: 8,5%
• Διαστημικών τεχνολογιών: 8%
Ακόμη και στον πυρηνικό τομέα, όπου η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αριθμό προμηθευτών, το ποσοστό εξάρτησης φτάνει στο 7,8%, ξεπερνώντας συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.
Συγκεντρωτισμός και μονοπώλιο στους προμηθευτές
Η έκθεση καταγγέλλει και το ολιγοπώλιο των μεγάλων αμυντικών εταιρειών στις ΗΠΑ.
Στον στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, οι 10 μεγαλύτεροι προμηθευτές απορροφούν το 60–77% της συνολικής χρηματοδότησης.
Αυτός ο συγκεντρωτισμός: Αποδυναμώνει την καινοτομία, δημιουργεί μοναδικά σημεία αποτυχίας ενώ καθιστά ανίσχυρο το κράτος στις διαπραγματεύσεις
Υπερδύναμη με πήλινα πόδια
«Οι εχθροί μας έχουν χτίσει συστήματα παραγωγής σχεδιασμένα για διαρκή σύγκρουση.
Εμείς, ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας λείπει όταν οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποτύχει», προειδοποιεί η CEO της Govini, Tara Dougherty.
Η έκθεση ξεγυμνώνει τον μύθο της πανίσχυρης αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.
Πίσω από την υπερβολική δαπάνη κρύβεται μια εύθραυστη, εξαρτημένη και ανελαστική βιομηχανική βάση, ανίκανη να ανταποκριθεί στη γεωπολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα.
H Κίνα εξοπλίζεται με δεύτερο stealth 5ης γενιάς!

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF) φέρεται να έχει θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της, το J-35A, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που δημοσίευσαν παρατηρητές της κινεζικής στρατιωτικής αεροπορίας.
Η ένταξή του, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, θα αποτελέσει ένα τεράστια ώθηση για την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF), εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Ινδο-Ειρηνικό.
Δύο αεροσκάφη J-35A εντοπίστηκαν να πετούν μαζί με δύο J-20 μαχητικά πέμπτης γενιάς και ένα J-16D αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.
Από αυτά, το πρόσφατα παρουσιασθέν J-35A έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αφού η φωτογραφία αυτής της ισχυρής αεροπορικής σύνθεσης έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, αρκετές άλλες εικόνες του αεροσκάφους J-35A (με δύο διαφορετικούς αριθμούς σειράς) αναρτήθηκαν από δημοφιλείς παρατηρητές του PLA, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητή κινεζικής στρατιωτικής αεροπορίας Andreas Rupprecht.
"Βασισμένο σε αυτή την εικόνα και τον αριθμό σειράς 61821, το J-35A επιβεβαιώνεται στην υπηρεσία της PLAAF πετώντας στην 1η Αεροπορική Ταξιαρχία," έγραψε ο Rupprecht στο X. Αργότερα αναρτήθηκε μια ακόμα εικόνα με το αεροσκάφος που φέρει τον αριθμό σειράς 61820.
Σπουδαία αναβάθμιση στους αιθέρες με το νέο μαχητικό αεροσκάφος J-35

Παρά την έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης, είναι γνωστό ότι η 1η Αεροπορική Ταξιαρχία της PLAAF βρίσκεται στην Βόρεια Στρατηγική Διοίκηση (NTC) και κοντά στη Shenyang, όπου εδρεύει η αεροπορική εταιρεία που ανέπτυξε το J-35A.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτή η αεροπορική ταξιαρχία λειτουργεί επίσης το μαχητικό αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής J-20.
Εκτός από το J-35A, η ναυτική του έκδοση — το J-35 — έχει επίσης κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες μέρες, ενώ εμφανίστηκαν και τα J-20A και η διθέσια έκδοση J-20S.
Η εμφάνιση του J-35 είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός, καθώς η Κίνα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το γηρασμένο J-15, μια παραλλαγή του Su-33 που απέκτησε από την Ουκρανία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.
Το J-35 διαθέτει σχεδίαση με πτυσσόμενα φτερά και θα σταθμεύει στο αεροπλανοφόρο Fujian, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος.
Είναι επίσης συμβατό με τα αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong.
Ο ηγεμόνας των stealth ταπεινώνει τις ΗΠΑ
Με αυτό, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας γίνεται μόλις η δεύτερη αεροπορία στον κόσμο που λειτουργεί δύο διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, εάν επιβεβαιωθεί η λειτουργία του J-35A στην Πολεμική Αεροπορία της Κίνας.
Μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δύο επιχειρησιακά μαχητικά πέμπτης γενιάς — τα F-35 Lightning II και F-22 Raptor.
Η αναφορά για την ένταξη του J-35A σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στη στρατιωτική αεροπορία της Κίνας, τοποθετώντας την ως ισχυρό παίκτη στην τεχνολογία stealth και τις πολυδύναμες ικανότητες μάχης.
Η υψηλού προφίλ εμφάνιση των μαχητικών αεροσκαφών στην Κίνα έχει πυροδοτήσει υποθέσεις ότι προετοιμάζονται για την επικείμενη στρατιωτική παρέλαση του Σεπτεμβρίου.
Μεγάλες εκπλήξεις στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Κίνας
Πέρυσι, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στις 3 Σεπτεμβρίου για να γιορτάσει τα 80 χρόνια της νίκης του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η παρέλαση θα περιλαμβάνει ελικοπτέρια, υποβρύχια, κυβερνοτεχνολογία, ηλεκτρονικό πόλεμο και υπερσόνικα εξοπλισμένα όπλα, επιπλέον των παραδοσιακών όπλων και εξοπλισμού.
Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι πιθανόν να αποκαλυφθούν νέα αεροσκάφη που δεν έχουν δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.
Το J-35A διαφέρει στο σχεδιασμό του από το J-20, το οποίο διαθέτει διάταξη φτερών canard και είναι βαρύ μαχητικό σχεδιασμένο κυρίως για αποστολές αεροπορικής υπεροχής, συγκρίσιμο με το F-22 Raptor.
Από την άλλη πλευρά, το J-35A είναι ένα μεσαίου μεγέθους μαχητικό με διάταξη φτερών tailplane παρόμοια με αυτή του F-35 Lightning II.
Διαθέτει επίσης δυνατότητες επιθέσεων εδάφους, όπως έχει αναφερθεί και από την EurAsian Times.
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του J-35A σε σχέση με το F-35

Το αεροσκάφος φαίνεται κομψό, με ένα σύστημα ηλεκτροοπτικής στόχευσης (EOTS) παρόμοιο με αυτό του F-35, μια καλύπτρα με εμπρόσθια άρθρωση, ενώ λείπει το σωληνάκι pitot από το ραντάρ της μύτης.
Ωστόσο, ο ρόλος που θα ανατεθεί σε αυτό το αεροσκάφος κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις παραμένει ασαφής, λόγω της έλλειψης επίσημων πληροφοριών από τις κινεζικές πηγές.
Ένας μεγαλύτερος θάλαμος όπλων στο μέλλον μπορεί να του επιτρέπει να αναλάβει ρόλο ακριβούς πλήγματος.
Αν και το J-35A φαίνεται σχεδόν αδιάκριτο από το F-35, το κινεζικό αεροσκάφος κινείται με δύο κινητήρες, σε αντίθεση με το F-35 που διαθέτει μόνο έναν κινητήρα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του US Air Force, Gen. David W. Allvin, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το νέο κινεζικό αεροσκάφος stealth έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: φαίνεται να είναι μοντέλο του F-35. Είπε: «Είναι ακόμα σχετικά νέο.
Αλλά, ναι, είναι ξεκάθαρο. Μπορείς να το βάλεις δίπλα-δίπλα και να δεις τουλάχιστον πού πιστεύουμε ότι πήραν τα σχέδιά τους».
Η εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των δύο αεροσκαφών δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι επιδόσεις τους θα είναι συγκρίσιμες, όπως έχει εξηγηθεί προηγουμένως από την EurAsian Times.
Οι ικανότητες μάχης ενός αεροσκάφους εξαρτώνται από τους κινητήρες του, τους αισθητήρες, τα αεροηλεκτρονικά, τη χωρητικότητα του θάλαμου όπλων και τα χαρακτηριστικά stealth. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε πώς συγκρίνονται τα δύο μαχητικά.
Η επιχειρησιακή ένταξη αυτού του αεροσκάφους πιθανότατα θα παρακολουθηθεί στενά από τους ανταγωνιστές της Κίνας, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.
Η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της USAF προειδοποίησε χωρίς περιστροφές: «Συνολικά, νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε την μεγάλη κλίμακα της παραγωγής της Κίνας και τη στρατηγική της στόχευση - αλλά προπαντός τη στρατηγική στόχευση αυτών των νέων όπλων...».
www.bankingnews.gr
Η εντυπωσιακή πρόοδος της Κίνας στον τομέα της αεροπορίας, με την απόκτηση του J-35A, την ώρα που η Αμερική βρίσκεται σε σοβαρό στρατηγικό κενό, φέρνει την παγκόσμια ισχύ σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θέτει τις βάσεις για μια επικίνδυνη νέα στρατιωτική αναμέτρηση.
Ειδικότερα, παρά το κολοσσιαίο αμυντικό προϋπολογισμό που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, οι ΗΠΑ παραμένουν επικίνδυνα απροετοίμαστες για μία αναμέτρηση με μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία.
Αυτή η σοκαριστική αλήθεια αναδεικνύεται από την έκθεση National Security Scorecard 2025 της Govini, μιας εταιρείας ανάλυσης δεδομένων με έδρα την Ουάσινγκτον.
Η εύθραυστη υποδομή πίσω από τον γίγαντα
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Ινδο-Ειρηνικό.
Χειρότερα, εάν αύριο ξεσπούσε πόλεμος με την Κίνα, η Ουάσινγκτον δεν θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή όπλων εγκαίρως.
Ο λόγος;
Η αμυντική βιομηχανική βάση των ΗΠΑ εξαρτάται σε ανησυχητικό βαθμό από ξένους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων αντιπάλων κρατών όπως η Κίνα, η οποία παραμένει κρίσιμος κρίκος στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η κινεζική υπεροχή είναι ήδη εδώ
Η Κίνα έχει ήδη αποκτήσει στρατηγικό προβάδισμα:
• Κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο προμηθευτών Tier-1 στα περισσότερα κρίσιμα πεδία του αμερικανικού στρατού.
• Έχει προχωρήσει σε τριπλάσιες και τετραπλάσιες καταθέσεις πατεντών σε τομείς όπως ο διαστημικός και ο πυρηνικός εξοπλισμός.
• Παράγει πέντε φορές περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ.
• Και, επιπλέον, ελέγχει τα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται στην αμερικανική αμυντική παραγωγή.
Απόλυτη εξάρτηση, χαμηλή ανθεκτικότητα
Η αμερικανική εξάρτηση από ξένους προμηθευτές αγγίζει το 63% σε κρίσιμους τομείς, ενώ μόλις το 37% των προμηθευτών είναι εντός ΗΠΑ.
Επιπλέον, το 10% εδρεύει σε εχθρικά κράτη, με την Κίνα να καλύπτει το 9,3% των Tier-1 συνεργατών.
Ειδικά στους τομείς των:
• Πυραυλικών συστημάτων: 11,1% εξάρτηση από Κίνα
• Πυρομαχικών: 10,6%
• Ναυτικών συστημάτων: 10,1%
• Αεροπορικών: 8,5%
• Διαστημικών τεχνολογιών: 8%
Ακόμη και στον πυρηνικό τομέα, όπου η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε αριθμό προμηθευτών, το ποσοστό εξάρτησης φτάνει στο 7,8%, ξεπερνώντας συμμάχους όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή τον Καναδά.
Συγκεντρωτισμός και μονοπώλιο στους προμηθευτές
Η έκθεση καταγγέλλει και το ολιγοπώλιο των μεγάλων αμυντικών εταιρειών στις ΗΠΑ.
Στον στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, οι 10 μεγαλύτεροι προμηθευτές απορροφούν το 60–77% της συνολικής χρηματοδότησης.
Αυτός ο συγκεντρωτισμός: Αποδυναμώνει την καινοτομία, δημιουργεί μοναδικά σημεία αποτυχίας ενώ καθιστά ανίσχυρο το κράτος στις διαπραγματεύσεις
Υπερδύναμη με πήλινα πόδια
«Οι εχθροί μας έχουν χτίσει συστήματα παραγωγής σχεδιασμένα για διαρκή σύγκρουση.
Εμείς, ακόμη προσπαθούμε να καταλάβουμε τι μας λείπει όταν οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αποτύχει», προειδοποιεί η CEO της Govini, Tara Dougherty.
Η έκθεση ξεγυμνώνει τον μύθο της πανίσχυρης αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής.
Πίσω από την υπερβολική δαπάνη κρύβεται μια εύθραυστη, εξαρτημένη και ανελαστική βιομηχανική βάση, ανίκανη να ανταποκριθεί στη γεωπολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα.
H Κίνα εξοπλίζεται με δεύτερο stealth 5ης γενιάς!

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF) φέρεται να έχει θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς της, το J-35A, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες που δημοσίευσαν παρατηρητές της κινεζικής στρατιωτικής αεροπορίας.
Η ένταξή του, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, θα αποτελέσει ένα τεράστια ώθηση για την Πολεμική Αεροπορία της Κίνας (PLAAF), εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Ινδο-Ειρηνικό.
Δύο αεροσκάφη J-35A εντοπίστηκαν να πετούν μαζί με δύο J-20 μαχητικά πέμπτης γενιάς και ένα J-16D αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.
Από αυτά, το πρόσφατα παρουσιασθέν J-35A έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αφού η φωτογραφία αυτής της ισχυρής αεροπορικής σύνθεσης έγινε viral στα κοινωνικά δίκτυα, αρκετές άλλες εικόνες του αεροσκάφους J-35A (με δύο διαφορετικούς αριθμούς σειράς) αναρτήθηκαν από δημοφιλείς παρατηρητές του PLA, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητή κινεζικής στρατιωτικής αεροπορίας Andreas Rupprecht.
"Βασισμένο σε αυτή την εικόνα και τον αριθμό σειράς 61821, το J-35A επιβεβαιώνεται στην υπηρεσία της PLAAF πετώντας στην 1η Αεροπορική Ταξιαρχία," έγραψε ο Rupprecht στο X. Αργότερα αναρτήθηκε μια ακόμα εικόνα με το αεροσκάφος που φέρει τον αριθμό σειράς 61820.
Σπουδαία αναβάθμιση στους αιθέρες με το νέο μαχητικό αεροσκάφος J-35

Παρά την έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης, είναι γνωστό ότι η 1η Αεροπορική Ταξιαρχία της PLAAF βρίσκεται στην Βόρεια Στρατηγική Διοίκηση (NTC) και κοντά στη Shenyang, όπου εδρεύει η αεροπορική εταιρεία που ανέπτυξε το J-35A.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτή η αεροπορική ταξιαρχία λειτουργεί επίσης το μαχητικό αεροσκάφος αεροπορικής υπεροχής J-20.
Εκτός από το J-35A, η ναυτική του έκδοση — το J-35 — έχει επίσης κάνει την εμφάνισή του τις τελευταίες μέρες, ενώ εμφανίστηκαν και τα J-20A και η διθέσια έκδοση J-20S.
Η εμφάνιση του J-35 είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός, καθώς η Κίνα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το γηρασμένο J-15, μια παραλλαγή του Su-33 που απέκτησε από την Ουκρανία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.
Το J-35 διαθέτει σχεδίαση με πτυσσόμενα φτερά και θα σταθμεύει στο αεροπλανοφόρο Fujian, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αργότερα φέτος.
Είναι επίσης συμβατό με τα αεροπλανοφόρα Liaoning και Shandong.
Ο ηγεμόνας των stealth ταπεινώνει τις ΗΠΑ
Με αυτό, η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας γίνεται μόλις η δεύτερη αεροπορία στον κόσμο που λειτουργεί δύο διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, εάν επιβεβαιωθεί η λειτουργία του J-35A στην Πολεμική Αεροπορία της Κίνας.
Μέχρι σήμερα, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν δύο επιχειρησιακά μαχητικά πέμπτης γενιάς — τα F-35 Lightning II και F-22 Raptor.
Η αναφορά για την ένταξη του J-35A σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στη στρατιωτική αεροπορία της Κίνας, τοποθετώντας την ως ισχυρό παίκτη στην τεχνολογία stealth και τις πολυδύναμες ικανότητες μάχης.
Η υψηλού προφίλ εμφάνιση των μαχητικών αεροσκαφών στην Κίνα έχει πυροδοτήσει υποθέσεις ότι προετοιμάζονται για την επικείμενη στρατιωτική παρέλαση του Σεπτεμβρίου.
Μεγάλες εκπλήξεις στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Κίνας
Πέρυσι, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει στρατιωτική παρέλαση στις 3 Σεπτεμβρίου για να γιορτάσει τα 80 χρόνια της νίκης του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η παρέλαση θα περιλαμβάνει ελικοπτέρια, υποβρύχια, κυβερνοτεχνολογία, ηλεκτρονικό πόλεμο και υπερσόνικα εξοπλισμένα όπλα, επιπλέον των παραδοσιακών όπλων και εξοπλισμού.
Κάποιες αναφορές υποδηλώνουν ότι πιθανόν να αποκαλυφθούν νέα αεροσκάφη που δεν έχουν δει ποτέ πριν το φως της δημοσιότητας.
Το J-35A διαφέρει στο σχεδιασμό του από το J-20, το οποίο διαθέτει διάταξη φτερών canard και είναι βαρύ μαχητικό σχεδιασμένο κυρίως για αποστολές αεροπορικής υπεροχής, συγκρίσιμο με το F-22 Raptor.
Από την άλλη πλευρά, το J-35A είναι ένα μεσαίου μεγέθους μαχητικό με διάταξη φτερών tailplane παρόμοια με αυτή του F-35 Lightning II.
Διαθέτει επίσης δυνατότητες επιθέσεων εδάφους, όπως έχει αναφερθεί και από την EurAsian Times.
Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του J-35A σε σχέση με το F-35

Το αεροσκάφος φαίνεται κομψό, με ένα σύστημα ηλεκτροοπτικής στόχευσης (EOTS) παρόμοιο με αυτό του F-35, μια καλύπτρα με εμπρόσθια άρθρωση, ενώ λείπει το σωληνάκι pitot από το ραντάρ της μύτης.
Ωστόσο, ο ρόλος που θα ανατεθεί σε αυτό το αεροσκάφος κατά τις αεροπορικές επιχειρήσεις παραμένει ασαφής, λόγω της έλλειψης επίσημων πληροφοριών από τις κινεζικές πηγές.
Ένας μεγαλύτερος θάλαμος όπλων στο μέλλον μπορεί να του επιτρέπει να αναλάβει ρόλο ακριβούς πλήγματος.
Αν και το J-35A φαίνεται σχεδόν αδιάκριτο από το F-35, το κινεζικό αεροσκάφος κινείται με δύο κινητήρες, σε αντίθεση με το F-35 που διαθέτει μόνο έναν κινητήρα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του US Air Force, Gen. David W. Allvin, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το νέο κινεζικό αεροσκάφος stealth έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: φαίνεται να είναι μοντέλο του F-35. Είπε: «Είναι ακόμα σχετικά νέο.
Αλλά, ναι, είναι ξεκάθαρο. Μπορείς να το βάλεις δίπλα-δίπλα και να δεις τουλάχιστον πού πιστεύουμε ότι πήραν τα σχέδιά τους».
Η εξαιρετική ομοιότητα μεταξύ των δύο αεροσκαφών δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι επιδόσεις τους θα είναι συγκρίσιμες, όπως έχει εξηγηθεί προηγουμένως από την EurAsian Times.
Οι ικανότητες μάχης ενός αεροσκάφους εξαρτώνται από τους κινητήρες του, τους αισθητήρες, τα αεροηλεκτρονικά, τη χωρητικότητα του θάλαμου όπλων και τα χαρακτηριστικά stealth. Είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε πώς συγκρίνονται τα δύο μαχητικά.
Η επιχειρησιακή ένταξη αυτού του αεροσκάφους πιθανότατα θα παρακολουθηθεί στενά από τους ανταγωνιστές της Κίνας, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία.
Η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της USAF προειδοποίησε χωρίς περιστροφές: «Συνολικά, νομίζω ότι πρέπει να προσέξουμε την μεγάλη κλίμακα της παραγωγής της Κίνας και τη στρατηγική της στόχευση - αλλά προπαντός τη στρατηγική στόχευση αυτών των νέων όπλων...».
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.