Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Αποκάλυψη

Αποκάλυψη - Οι Ουκρανοί ολιγάρχες που πλούτισαν εν μέσω πολέμου, τι έδειξαν τα αρχεία της Ελβετίας

Αποκάλυψη - Οι Ουκρανοί ολιγάρχες που πλούτισαν εν μέσω πολέμου, τι έδειξαν τα αρχεία της Ελβετίας

Παρά τα μεγάλα κέρδη εν μέσω πολέμου, η ειρήνη θα αποδειχθεί ακόμη πιο επικερδής για την ελίτ της Ουκρανίας
Μια νέα γενιά ολιγαρχών έχει αναδυθεί στην Ουκρανία, συγκεντρώνοντας πλούτο κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τη στήριξη – ή την ανοχή – της εξουσίας.
Όπως αποκαλύπτει η ελβετική εφημερίδα Neue Züricher Zeitung (NZZ) η Ουκρανία είχε ήδη τη φήμη της πιο διεφθαρμένης χώρας στην Ευρώπη πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Όμως, από τότε που η ρωσική εισβολή ξεκίνησε και δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν στη χώρα ως βοήθεια, η διαφθορά φαίνεται να έχει εκτοξευθεί.
Η NZZ παρουσιάζει με λεπτομέρειες πώς μια νέα κάστα ολιγαρχών – πολλοί από τους οποίους φέρονται να διατηρούν στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky – αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τον πόλεμο.
«Αυτοί οι μεγάλοι επιχειρηματίες πλουτίζουν εντυπωσιακά από τον πόλεμο, παραμένοντας ταυτόχρονα πατριώτες, φιλοδυτικοί και διακριτικοί», γράφει ο ανταποκριτής του NZZ στο Κίεβο, Guillaume Ptak.
Αυτοί οι νέοι «πολεμοκέρδος» δεν επιδεικνύουν τον πλούτο τους με πολυτελή αυτοκίνητα ή μέσα ενημέρωσης – τον κρύβουν προσεκτικά, λόγω της καταστροφής που επικρατεί γύρω τους.
Η εφημερίδα παρουσιάζει πέντε επιχειρηματίες που έχουν επωφεληθεί σημαντικά: Andri Stawnizer, Andri Kobolev, Oleksander Hereha, Andri Kolodyuk και Vasil Khmelnitsky.
Αυτοί έχουν παγιωθεί στην «πολεμική οικονομία» της Ουκρανίας, επενδύοντας σε έργα ανοικοδόμησης, υλικά κατασκευών, ενέργεια και εφοδιαστική αλυσίδα – δηλαδή στους πιο στρατηγικούς τομείς που πλήττονται και επανεκκινούνται διαρκώς.

Η νέα γενιά φαίνεται να δρα πιο "θεσμικά"

«Κλασικοί πολεμοχαρείς; Ναι, αλλά όχι εντελώς», σημειώνει το NZZ, εξηγώντας ότι, σε αντίθεση με τους παλιούς ολιγάρχες που συνήθως αγόραζαν ΜΜΕ, κόμματα και παραστρατιωτικές ομάδες, η νέα γενιά φαίνεται να δρα πιο "θεσμικά", ενισχύοντας την άμυνα και τις υποδομές.
Η εφημερίδα τονίζει πως οι νέοι αυτοί ολιγάρχες δεν έχουν την παλιά εξουσία, καθώς τα «ηνία» ελέγχονται πλέον από τον ίδιο τον Volodymyr Zelensky.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης σύμπλευση μαζί του. Ο Andri Kobolev, για παράδειγμα, είχε μακρά ιστορία στον αγώνα κατά της διαφθοράς και θεωρείται ότι διατηρεί ψυχρές σχέσεις με τον πρόεδρο – σήμερα, μάλιστα, βρίσκεται και ο ίδιος κατηγορούμενος για διαφθορά.
Για τους υπόλοιπους τέσσερις επιχειρηματίες, το ρεπορτάζ δεν αναφέρει ευθείες κατηγορίες. Ωστόσο, η Ουκρανία παραμένει χώρα με βαθιά ριζωμένο σύστημα διαφθοράς, από την κορυφή μέχρι τη βάση της κρατικής διοίκησης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η υπερκοστολόγηση είναι σύνηθες φαινόμενο σε δημόσιες προμήθειες στην Ουκρανία.
Αυτό συχνά σημαίνει πως επιχειρηματίες, κρατικοί αξιωματούχοι και ενδιάμεσοι επωφελούνται μέσω «προμηθειών» για υπηρεσίες που παρέχουν.

Η ειρήνη θα αποδειχθεί ακόμη πιο επικερδής

Παρά τα μεγάλα κέρδη εν μέσω πολέμου, η NZZ εκτιμά πως η ειρήνη θα αποδειχθεί ακόμη πιο επικερδής για αυτή τη νέα ελίτ.
Οι τομείς της ανοικοδόμησης, της γεωργίας και των φυσικών πόρων προβλέπεται να φέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη όταν οι εχθροπραξίες τερματιστούν.
Η έκταση της διαφθοράς έχει προκαλέσει ανησυχίες και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ειδικά σε σχέση με την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
«Η Ουκρανία κυβερνάται πλέον από ένα ολιγαρχικό καθεστώς που επιβιώνει κυρίως χάρη στην εξωτερική βοήθεια. Είναι ένα κράτος με ανεξέλεγκτη διαφθορά και χωρίς ουσιαστικούς δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Oskar Lafontaine στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, τον Ιανουάριο του 2025.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Εθνικό Γραφείο Πρόληψης της Διαφθοράς στην Ουκρανία, η υψηλή διαφθορά σε κυβερνητικό επίπεδο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αμέσως μετά τον πόλεμο. Το 71,6% των πολιτών και το 73% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι πρόκειται για κορυφαίο ζήτημα.
Μάλιστα, το 87,9% των πολιτών και το 81,3% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί από το 2022.
Πολλοί ρίχνουν την ευθύνη στον Zelensky, με το 47,5% των πολιτών και το 48,3% των επιχειρηματιών να δηλώνουν ότι ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι για την καταπολέμησή της.
Ωστόσο, περίπου το 36,9% του πληθυσμού και το 32,4% των επιχειρηματιών θεωρούν ότι ο ρόλος αυτός ανήκει στην ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς ή στο κοινοβούλιο. Άλλοι στρέφουν την ευθύνη προς το Υπουργικό Συμβούλιο ή τα επιμέρους υπουργεία.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.