Στη ζώνη του γκρίζου
Στη ζώνη του γκρίζου
29.08.2022
Περίσσεψαν οι εντάσεις, οι βαρύτατες κατηγορίες, οι αντιπερισπασμοί, οι συμψηφισμοί και οι προσβολές ακόμη, ένθεν κακείθεν, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην εκτός ημερήσιας διάταξης συνεδρίαση της Βουλής για τη σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών, που εδώ και εβδομάδες βαραίνει και πληγώνει την πολιτική ζωή της χώρας.
Οι τόνοι ανέβηκαν στα ύψη και μαζί κύματα δυσπιστίας και αλληλοκατηγοριών κατέκλυσαν το Κοινοβούλιο, αφήνοντας πίσω τους γεύση πικρή στους πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε στην αρχική τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν εγνώριζε τα καμώματα της ΕΥΠ και πως μόλις τα έμαθε έλαβε τις αποφάσεις του, απαίτησε την παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αποδέχθηκε την παραίτηση του γενικού του γραμματέα και έσπευσε να διορθώσει τα κακώς κείμενα της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δηλώνοντας μάλιστα πρόθυμος και ανοιχτός σε προτάσεις που θα προσέθεταν φίλτρα, τα οποία θα ασφάλιζαν την υπηρεσία από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες ή λάθη των υπευθύνων της.
Ωστόσο υπεραμύνθηκε του έργου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εκθείασε τη πολυσήμαντη συνεισφορά της στην εθνική ασφάλεια της χώρας, ιδιαίτερα έναντι των σύνθετων απειλών που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σε τούτες τις γεωπολιτικά ξεχωριστές και ευαίσθητες πολεμικές συνθήκες, μην παραλείποντας επίσης να δηλώσει καθαρά ότι κανείς δεν εξαιρείται από τον έλεγχο.
Από την άλλη όμως, δεν απάντησε στα επίμονα ερωτήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους λόγους παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, δηλώνοντας και πάλι ότι δεν γνωρίζει και δεν του επιτρέπεται να γνωρίζει, καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών, εκ της φύσεως και του ρόλου τους, καλύπτονται από απαραβίαστο απόρρητο, το οποίο ισχύει ακόμη και για τον Πρωθυπουργό.
Η πίεση από την πλευρά της αντιπολίτευσης ήταν έντονη και διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι επικρίσεις ξεπέρασαν αυτό καθαυτό το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για καθεστώς αντιδημοκρατικό, κήρυξε ανένδοτο αγώνα και έφθασε ναωαπαιτήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών. Πράγμα που αντέκρουσε ο Πρωθυπουργός καλώντας τον να αποτολμήσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, για να συμπληρώσει ότι τίποτε δεν είναι ικανό να διαταράξει την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος και να επαναλάβει, στο παρόν εκρηκτικό πολιτικό περιβάλλον, ότι θα αναλάβει το όποιο κόστος και θα εξαντλήσει την τετραετία, επειδή δεν του επιτρέπεται να αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη στο μέσον της πολεμικής και ενεργειακής κρίσης.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν γίναμε σοφότεροι. Νέες αποκαλύψεις δεν έγιναν, οι πολιτικές δυνάμεις παρέμειναν αμετακίνητες και οι προτάσεις τόσο για τη θωράκιση της ΕΥΠ από τυχόν αυθαιρεσίες όσο και για την προστασία των πολιτών δεν ενθουσίασαν κανέναν.
Εκείνο που έμεινε από αυτή την επαφή με τον γκρίζο κόσμο των σύγχρονων μυστικών υπηρεσιών είναι φόβος και ανασφάλεια. Ξεπερνά και τρομάζει τους ανυποψίαστους πολίτες, κλονίζει την πίστη τους στις δημοκρατικές αρχές και αξίες και μαζί επιτείνει τα αισθήματα καχυποψίας απέναντι στην πολιτική και στις δυνάμεις που την εκπροσωπούν. Και οι δυνατότητες των νέων τεχνολογικών εργαλείων επίσης, ακόμη και των απλούστερων τηλεφωνικών συσκευών, η απλή χρήση των οποίων επιτρέπει συγκέντρωση πλήθους πληροφοριών και στοιχείων για τον καθένα χωριστά, για τις συναλλακτικές συνήθειες, τους τόπους που επισκεπτόμαστε και τις επιθυμίες που μπορεί να έχουμε, προβληματίζουν.
Αυτή η διεθνής τάση που διαπερνά πολυεθνικά σχήματα, μικρές και μεγάλες χώρες και πηγάζει από την καταχρηστική αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών χρειάζεται ρύθμιση και έλεγχο. Γιατί απλούστατα παραπέμπει σε μέλλον καταδυναστευτικό και απόλυτα δυστοπικό. Αυτό είναι το ευρύτερο παγκόσμιο πρόβλημα, που είναι αλήθεια πως ξεπερνά την ελληνική πολιτική.
Σε εµάς εδώ η παραµονή σε αυτή την γκρίζα ζώνη των υποκλοπών και παρακολουθήσεων µόνο τον διχασµό και τις εντάσεις ευνοεί, η πυροδότηση των οποίων φαντάζει ικανή να εκτρέψει τη χώρα από τον δρόµο της. Ο,τι χειρότερο δηλαδή. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επιβάλλεται να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειµένου να αµβλύνει τις επικρατούσες δυσµενείς εντυπώσεις. Ακόµη και τις εκλογές αν χρειαστεί να επισπεύσει.
Σε τούτους τους καιρούς της διεθνούς αστάθειας και αποσταθεροποίησης των πάντων δεν επιτρέπεται στη χώρα να πορεύεται συγκρουόµενη και πολιτικά αδύναµη.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.