Ο βολικός μύθος του «ισχυρού» δολαρίου – Γιατί ο φθηνό χρήμα κοστίζει (εντέλει) ακριβά

Η κατρακύλα των υπόλοιπων νομισμάτων έναντι του αμερικανικού, η πολιτική των κεντρικών τραπεζών και το τύπωμα χρήματος από τη Fed.
 Οι συμμετέχοντες στην αγορά διατυπώνουν φόβους για το ισχυρό δολάριο.
Για ποιον λόγο;
Επειδή για χρόνια υπήρχε τεράστια ζήτηση του δολαρίου ΗΠΑ που βασιζόταν σε ένα στοίχημα ότι η διαρκής εκτύπωση νομίσματος και η μείωση των επιτοκίων δεν θα δημιουργούσαν ποτέ πληθωριστικές πιέσεις.
Ο κόσμος συνήθισε να στοιχηματίζει σε ένα πράγμα -μαζική αύξηση της προσφοράς χρήματος- και το αντίθετό του -ασθενή πληθωρισμό-.
Η παρακμή των νομισμάτων

Το δολάριο δεν είναι ισχυρό...

Η απώλεια αγοραστικής δύναμης του δολαρίου είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Το δολάριο ΗΠΑ είναι «ισχυρό» μόνο σε σχετικούς όρους έναντι άλλων νομισμάτων που καταρρέουν σε μια παγκόσμια υποβάθμιση της αξίας που έρχεται μετά από χρόνια υπερβολών στη νομισματική πολιτική (βλέπε μαζική εκτύπωση χρήματος...).
Η λίρα δεν καταρρέει μόνο λόγω ενός λανθασμένου φορολογικού σχεδίου, καταρρέει παράλληλα με το γιεν, μετά τη παρέμβαση της Τράπεζα της Ιαπωνίας για να προσπαθήσει να σταματήσει την υποτίμησή του
Στην ίδια κατακύλα βρέθηκαν το ευρώ, η σουηδική κορόνα, η νορβηγική, η κορώνα Δανίας και τα περισσότερα νομίσματα...
Τον περασμένο χρόνο, ο δείκτης δολαρίων ΗΠΑ (DXY) αυξήθηκε 19% και έφτασε σε υψηλό εικοσαετίας και το γιεν υποχώρησε 23% έναντι του δολαρίου
Το ευρώ υποχώρησε 15%, η λίρα 17 %, το «καλάθι» των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε επίσης 14% και ακόμη και στην Κίνα η PBOC (κεντρική τράπεζα) χρειάστηκε να παρέμβει - όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας ή η Τράπεζα της Αγγλίας, για να ελέγξει μια τεράστια υποτίμηση του γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.