Σε μια από τις πιο οδυνηρές και σοκαριστικές ίσως εικόνες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αμερική του 20ού αιώνα, μια νεαρή μητέρα κρύβει το κεφάλι της από ντροπή, ενώ τα τέσσερα παιδιά της αγκαλιάζονται μαζί, με απορημένα βλέμματα στα πρόσωπά τους. Στο μπροστινό μέρος της φωτογραφίας, με μεγάλα, έντονα γράμματα, μια πινακίδα γράφει: «4 παιδιά προς πώληση, ρωτήστε μέσα».

Δυστυχώς, η φωτογραφία – είτε είναι σκηνοθετημένη είτε όχι – απεικονίζει μια εντελώς σοβαρή κατάσταση. Πρωτοεμφανίστηκε στην Vidette-Messenger, τοπική εφημερίδα με έδρα το Valparaiso της Indiana, στις 5 Αυγούστου 1948. Τα παιδιά ήταν πράγματι προς πώληση από τους γονείς τους και αγοράστηκαν από άλλες οικογένειες.

Και χρόνια αργότερα, τα παιδιά προς πώληση μοιράστηκαν τις ιστορίες τους.

Photo: YouTube

Οι θλιβερές συνθήκες που περιβάλλουν τη φωτογραφία

Όταν η εικόνα πρωτοεμφανίστηκε στην εφημερίδα Vidette-Messenger, συνοδευόταν από την ακόλουθη λεζάντα:

«Μια μεγάλη πινακίδα «Πωλείται» σε μια αυλή του Σικάγο αφηγείται βουβά την τραγική ιστορία του κυρίου και της κυρίας Ray Chalifoux, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έξωση από το διαμέρισμά τους. Χωρίς να έχουν πού να στραφούν, ο άνεργος οδηγός φορτηγού με κάρβουνο και η σύζυγός του αποφασίζουν να πουλήσουν τα τέσσερα παιδιά τους. Η κυρία Lucille Chalifoux στρέφει το κεφάλι της από την παραπάνω κάμερα, ενώ τα παιδιά της κοιτούν με απορία. Στο πάνω σκαλοπάτι είναι η Lana, 6 ετών, και η Rae, 5. Κάτω είναι ο Milton, 4 ετών, και η Sue Ellen, 2 ετών».