Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

4 νέοι πολιτικοί μας δίνουν την δική τους οπτική


Πολιτική και Νέα Γενιά – 4 νέοι πολιτικοί μας δίνουν την δική τους οπτική

Επιμέλεια: Καραγεωργίου Μπάμπης

Στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι νέες και οι νέοι έχασαν σε έναν μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική. Οι νέοι καταλογίζουν εν πολλοίς την άσχημη οικονομική κατάσταση, την αναξιοπιστία του κράτους σε δύσκολες καταστάσεις και γενικότερα πληθώρα των παθογενειών στους πολιτικούς.

Οι νεότεροι άνθρωποι στις ημέρες μας μπορεί να μην εμπιστεύονται την πολιτικοί, αλλά δεν είναι πολιτικά ανενεργοί. Παλεύουν με τον δικό τους τρόπο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλα πολλά και σημαντικά.

Υπάρχουν όμως νέοι που παλεύουν με ξεκάθαρο το Ιδεολογικό τους στίγμα για μια κοινωνία ανάπτυξης και συμπερίληψης, από όποιο πολιτικό εφαλτήριο επιλέξει ο καθένας.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα ενεργοποιήσουν και πάλι την νέα γενιά χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς στεγανά, χωρίς ιδεοληψίες, να ενεργοποιήσουν και πάλι τους ανθρώπους που δικαιολογημένα είναι θυμωμένοι, απογοητευμένοι, απόμακροι από τα κοινά.

«Στην Δημοκρατία κάθε άνθρωπος είναι αναγκαίος» έγραφε στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αμερικανός δοκιμιογράφος Ρ.Γ.Έμερσον μια φράση – μότο που συμπυκνώνει σε λίγες λέξεις την πεμπτουσία του Δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και του τρόπου της ολικής επανεκκίνησης όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου.

Τι μας είπαν 4 νέοι πολιτικοί :

Βάσια Αναστασίου: «Λείπουν πρότυπα ταύτισης για τους νέους ανθρώπους»

Λείπουν πρότυπα ταύτισης για τους νέους ανθρώπους. Πως να ψηφίσουν ανεπάγγελτους πολιτικούς που τα βρήκαν όλα έτοιμα. Ανήκω στο ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα ανανεωμένο που απαρτίζεται κατά κόρον απο νέους με όνομα, επώνυμο και επάγγελμα.

Δεν θα αυτοπροσδιοριζόμουν ως «πολιτικός» αλλά ως μια γυναίκα που ασκώ το επάγγελμα της δικηγόρου και παράλληλα είμαι ενεργή με την πολιτική για πετύχω πράγματα για τον τόπο του, την Ανατολική Αττική.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες, ναι, είναι πολλές, μικρές ή μεγάλες.Η πιο βασική ότι ως νέα γυναίκα θα πρέπει να προσπαθήσω διπλά και τριπλά για να ακουστώ και να αξιολογηθώ για τις ιδέες και τις απόψεις μου. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι εύκολο, αλλά δεν είμαστε εδώ για τα εύκολα.

*Η Βάσια Αναστασίου είναι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και υπ.Βουλευτής στην Ανατολική Αττική

 

Στέργιος Καλπάκης: Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα από τα πολιτικά κόμματα

Μιλώντας για την νέα γενιά και το ενδιαφέρον της για την πολιτική, θα ήθελα να σταθώ συγκεκριμένα στην Gen Z. Την γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά το 1996, μεγάλωσαν με την τεχνολογία και φυσικά με τις κρίσεις. Οικονομική, προσφυγική, κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή κρίση μεταξύ Facebook, Instagram, Νetflix και TikTok.

Η ανησυχία για την κλιματική κρίση, το ενδιαφέρον για ζητήματα δημοκρατίας, η συμφωνία με τους στόχους του κινήματος #metoo, η επισφαλής εργασία είναι σε μεγάλο βαθμό τα πεδία πολιτικοποίησης τους. Επί της αρχής λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η πολιτική ταυτότητα της Gen Z συγκροτείται σε προοδευτική βάση.

Αυτά από μόνα τους όμως δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα από τα πολιτικά κόμματα με στόχο τον περιορισμό των βασικών λόγων της κρίσης του κομματικού φαινομένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στοχευμένα, με καθαρές προοδευτικές προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν την νέα γενιά και με σύγχρονες μεθόδους πολιτικής συμμετοχής κινείται προς αυτή την κατεύθυνση:

– Πρώτον, βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων και δίνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η εργασιακή επισφάλεια και τα ακριβά ενοίκια.

– Δεύτερον, εμπλέκοντας τις νέες τεχνολογίες στις διαδικασίες του κόμματος και δίνοντας στα μέλη του τη δυνατότητα να αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα.

– Τρίτον, με την ισάριθμη αντιπροσώπευση των φύλων (50-50) στα όργανα και τα ψηφοδέλτιά του και με θεσμοθετημένες διαδικασίες ανανέωσης.

* ο Στέργιος Καλπάκης είναι αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

 

Μιχάλης Κριθαρίδης: Άλλη εναλλακτική δεν έχουμε, μόνο το αγώνα!

Οι νέες και οι νέοι τα τελευταία χρόνια απαξιώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική. Αυτή η στάση είναι εύλογη, αν λάβουμε υπόψη μας τις μεγάλες απογοητεύσεις που έχει ζήσει μια ολόκληρη γενιά της κρίσης.

Απογοητεύσεις εσωτερικές, σε μια χώρα όπου η συνθηκολόγηση του 2015, σκότωσε την ελπίδα κυρίως για τους νέους και τις νέες, που προσεβλέπαν σε αυτήν. Απογοητεύσεις συνολικές, σε μια ήπειρο κι έναν κόσμο όπου η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη και αβιώτη για τους πολλούς, σε έναν πλανήτη υπό τεράστιο κίνδυνο.

Απέναντι σε όλα αυτά, εμείς καλούμε τους νέους και τις νέες να πάρουν την ζωή, το μέλλον και τα όνειρα τους, στα χέρια τους. Να μην συμβιβαστούν με μια ζωή μισή, ζωή σκυφτή, αλλά να διεκδικήσουν το περιεχόμενο των δικαιωμάτων τους ολόκληρο. Άλλη εναλλακτική δεν έχουμε, μόνο το αγώνα!

*ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι τ. Εκπρόσωπος Τύπου του Μέρα 25 και υπ. Βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης

 

Νίκος Πατσέας: Η ποιοτική και ηλικιακή ανανέωση των πολιτικών παρατάξεων είναι ζωτικής σημασίας

Η αλήθεια σχετικά με την απαξίωση της πολιτικής από τους νέους βρίσκεται κάπου στη μέση. Πράγματι, υπάρχει ένα κομμάτι της νεολαίας σήμερα που όχι μόνο επιλέγει να μην ασχολείται με τα κοινά, αλλά και απαξιώνει την πολιτική σε ένα ευρύτερο φάσμα. Αν και εμείς στην ΟΝΝΕΔ συγκεντρώνουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μελών σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες πολιτικές οργανώσεις νέων στην Ελλάδα, αναγνωρίζουμε την αντίληψη αυτή και προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τη νεολαία, ώστε να κατανοήσει πως το μέλλον της γενιάς μας και αυτών που έρχονται, το χαράζουμε μέσα από τις δράσεις μας.

Η καινοτομία, οι ευκαιρίες στην εκπαίδευση για όλους, η επαγγελματική ένταξη των νέων και η βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και ο πολιτικός διάλογος με σύνεση και σοβαρότητα είναι μερικές από τις αξίες που πρεσβεύουμε και με τις οποίες γαλουχηθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε τη γλώσσα των νέων, τη γλώσσα της αλήθειας, να προσεγγίσουμε τη νεολαία μέσα από τις σύγχρονες τάσεις και τα σύγχρονα μέσα, όπως και να μεταλαμπαδεύσουμε αυτά που πρεσβεύουμε εμείς οι ήδη ενεργοί νέοι σε εκείνους που στρέφουν την πλάτη τους στην πολιτική. Η ποιοτική και ηλικιακή ανανέωση των πολιτικών παρατάξεων είναι ζωτικής σημασίας και προσπαθούμε δυναμικά κι έμπρακτα να συμβάλουμε και εμείς οι ίδιοι προς αυτήν την κατεύθυνση!

*ο Νίκος Πατσέας είναι Οικονομολόγος & Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης

https://tomagazino.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.