Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Παγκόσμια ανατροπή

 Παγκόσμια ανατροπή - Η Κίνα ξεφορτώνεται αμερικανικό χρέος - Το λυκόφως του δολαρίου, καραδοκεί το bitcoin

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει την Κίνα ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. 
 

Παγκόσμια ανατροπή - Η Κίνα ξεφορτώνεται αμερικανικό χρέος - Το λυκόφως του δολαρίου, καραδοκεί το bitcoin

(upd) Η Κίνα συνεχίζει ατάραχη να ξεφορτώνεται αμερικανικά ομόλογα, αψηφώντας τις απειλές από την Ουάσιγκτον και διακινδυνεύοντας να προκαλέσει την οργή του Λευκού Οίκου. Στο περιθώριο, το Bitcoin παραμονεύει, έτοιμο να καλύψει το κενό.

Το λυκόφως του δολαρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει την Κίνα ως ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος δημόσιου χρέους των ΗΠΑ.
Το Λονδίνο διατηρεί $779 δισ. σε αμερικανικά ομόλογα, υποκαθιστώντας εν μέρει χώρες των BRICS, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις τους. Η Κίνα υποχωρεί στην τρίτη θέση με $765 δισ., ενώ η Ιαπωνία παραμένει πρώτη με $1,113 τρισ.
Αξιοσημείωτο είναι πως η αύξηση των κατεχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προέρχεται από εμπορικά πλεονάσματα, όπως στην περίπτωση της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το Λονδίνο λειτουργεί ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο και διαμεσολαβητής για πολυεθνικές – πολλές εκ των οποίων είναι αμερικανικές.
Το ίδιο συμβαίνει με τις Νήσους Κέιμαν, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ιρλανδία, των οποίων τα αποθέματα σε δολάρια δεν έχουν καμία αναλογία με το ΑΕΠ τους.

Η Κίνα, από την άλλη, συνεχίζει σε αντίθετη κατεύθυνση. Από το αποκορύφωμα των $1,3 τρισ. το 2013, τα αποθέματά της σε δολάρια μειώνονται σταθερά.
Η χώρα έχει στραφεί κυρίως προς το χρυσό και τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Αν και τον Φεβρουάριο αγόρασε αμερικανικά έντοκα ύψους $23 δισ., αυτό δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει τις λήξεις παλαιότερων τίτλων.

Γεωπολιτικές εντάσεις και νομισματική αβεβαιότητα

Η σταδιακή απόσυρση της Κίνας αντικατοπτρίζει τη γεωπολιτική ένταση αλλά και τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.
Τα φορολογικά έσοδα της Ουάσιγκτον αναμένεται να φτάσουν τα $5,2 τρισ. το 2025, ενώ οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα $7 τρισ. Την ίδια στιγμή, εντείνεται η πολιτική πίεση προς τον επικεφαλής της Fed. Ο Donald Trump φαίνεται να ετοιμάζει ένα νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Κίνα δεν ξέχασε την απόφαση της Ε.Ε. να παγώσει 300 δισ. ευρώ ρωσικών αποθεμάτων. Πόσο θα αργήσουν οι ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο κατά της Κίνας;

Η Ουάσιγκτον ανταπαντά με εμπορικούς δασμούς και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, με στόχο να καθυστερήσει τη διαδικασία αποδολαριοποίησης από τους BRICS.
Το γράφημα δείχνει πως οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον μόλις το 31% του αμερικανικού χρέους, από σχεδόν 60% το 2008, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης των subprime.

Οι BRICS αμφισβητούν την ηγεμονία του δολαρίου

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Lula da Silva, κατηγόρησε ανοιχτά τον Donald Trump για τους εμπορικούς δασμούς, δηλώνοντας:
«Κανένας gringo δεν θα δώσει διαταγές σε αυτόν τον πρόεδρο.»
Ο Lula πρόσθεσε:
«Κουραστήκαμε να είμαστε υποτελείς του Βορρά. Συζητάμε τη δημιουργία δικού μας νομίσματος ή τη χρήση εθνικών νομισμάτων για το εμπόριο μεταξύ μας, χωρίς να εξαρτόμαστε από το δολάριο. Δεν είμαι υποχρεωμένος να αγοράζω δολάρια για να συναλλαχθώ με χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Χιλή, η Σουηδία, η Ε.Ε. ή η Κίνα. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα δικά μας νομίσματα. Γιατί να εξαρτώμαι από ένα νόμισμα που δεν ελέγχω; Οι Ηνωμένες Πολιτείες το εκδίδουν, όχι εμείς.»

Και γιατί όχι το Bitcoin;

Σύμφωνα με το Cointribune.com, αν και οι BRICS συζητούν για δημιουργία νέου κοινού νομίσματος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα απτό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί ένα μοντέλο τύπου ευρώ σε τόσο διαφορετικές οικονομίες και πολιτισμούς.
Ένα παράδειγμα του προβλήματος είναι η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει να δέχεται ρουπίες για το πετρέλαιο. Η Ινδία δεν παράγει αρκετά προϊόντα που χρειάζεται η Μόσχα – σε αντίθεση με την Κίνα.
Αυτοί οι λόγοι έχουν ωθήσει πολλές κεντρικές τράπεζες να στραφούν στο χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο όμως δεν είναι κατάλληλο για σύγχρονο εμπόριο.
Το Bitcoin, από την άλλη, έχει αρχίσει να ενσωματώνεται στις χρηματαγορές, όπως το Χρηματιστήριο SPIMEX στην Αγία Πετρούπολη. Ο όγκος συναλλαγών έχει αυξηθεί αρκετά ώστε τα κόστη μεταφοράς να έχουν μειωθεί.
Παρότι το Bitcoin είναι ασταθές, το Lightning Network και τα stablecoins βοηθούν στον περιορισμό του βραχυπρόθεσμου συναλλαγματικού κινδύνου.
Αποκεντρωμένο, μη δεσμεύσιμο και περιορισμένης προσφοράς, το Bitcoin μπορεί να αποτελέσει το απόλυτο διεθνές νόμισμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Bitcoin προτού το κάνουν άλλοι. Στόχος είναι να προστατευτούν από ένα παγκόσμιο νόμισμα που θα επιτρέπει πιο ισότιμο εμπόριο.
Ο Donald Trump γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψουν το «εξωφρενικό προνόμιο» του δολαρίου, ώστε να περιορίσουν το εμπορικό τους έλλειμμα. Όμως όσο καθυστερεί αυτή η προσαρμογή, τόσο περισσότερο χρόνο έχουν για να ανασυγκροτήσουν τη βιομηχανική τους βάση.
Ίσως οι ΗΠΑ να κάνουν πίσω μόνο αν τους δοθεί ο χρόνος να αποκτήσουν αρκετά Bitcoin ώστε να απορροφήσουν το σοκ της αποδολαριοποίησης. Ας είμαστε αισιόδοξοι.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.