Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Πλεόνασμα ρεκόρ αλλά με «φρένα» στις παροχές

Πλεόνασμα ρεκόρ αλλά με «φρένα» στις παροχές - Πάνω από 10 δισ. το πρωτογενές το 2025

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τα φορολογικά έσοδα 
 

Πλεόνασμα ρεκόρ αλλά με «φρένα» στις παροχές - Πάνω από 10 δισ. το πρωτογενές το 2025


Πρωτογενές πλεόνασμα-«μαμούθ» άνω των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγράψει και ο προϋπολογισμός του 2025, χάρη στο συνεχιζόμενο ράλι των φορολογικών εσόδων.
Πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία τα δημόσια οικονομικά ξεπερνούν αισθητά τους στόχους με το στίγμα να δίνει η πορεία εκτέλεσης στο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος Ιουνίου διαμορφώθηκε στα 4,667 εκατ. ευρώ, διπλάσιο του στόχου που είχε τεθεί για 2,235 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο αποτέλεσμα την ίδια περίοδο του 2024 ήταν 2,905 δισ. ευρώ, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών το 2025.
Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν στα 32,296 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 2,323 δισ. ευρώ ή 7,8%.

Η πρόωρη έναρξη της διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, από τα μέσα Μαρτίου, έδωσε σημαντική ώθηση στις εισπράξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μπήκαν 700 εκατ. ευρώ νωρίτερα στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας τη ρευστότητα του Δημοσίου. Συνολικά, τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος διαμορφώθηκαν στα 9,167 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 967 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 817 εκατ. ευρώ, ενώ και οι λοιποί φόροι εισοδήματος παρουσίασαν άνοδο κατά 221 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις εαρινές της προβλέψεις, τοποθετεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2025 στο 3,8% του ΑΕΠ, αισθητά υψηλότερο αισθητά υψηλότερο από τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για 3,2% και των αρχικών στόχων για 2,4%.
Μάλιστα για το 2026, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω άνοδο στο 4% του ΑΕΠ. Παρά τη θεαματική υπέρβαση των φορολογικών στόχων και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο κινείται με φειδώ, περιορίζοντας το πακέτο της ΔΕΘ στο «ασφαλές» ύψος του 1,5 δισ. ευρώ με στοχευμένες παρεμβάσεις υπέρ της μεσαίας τάξης.

Τα ισχυρά πλεονάσματα ενισχύουν τη στρατηγική μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και θωρακίζουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας ενόψει του νέου δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2026–2029, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τον Οκτώβριο μαζί με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εφόσον δεν υπάρξουν σοβαρές ανατροπές στο εξωτερικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 10 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας ακόμη και το περσινό ρεκόρ των 11,4 δισ. ευρώ.
Ένα αποτέλεσμα που εδραιώνει την εικόνα της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ΕΕ, και δημιουργεί προϋποθέσεις για νέες παροχές από το 2027, όταν δηλαδή η χώρα θα μπει σε τροχιά εκλογών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.