Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ένα ελαιοτριβείο στο Πολυδένδρι με ιστορία 93 ετών

Ένα ελαιοτριβείο στο Πολυδένδρι με ιστορία 93 ετών «αποκαλύπτει» τα μυστικά παραγωγής του ελαιολάδου

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το ελαιοτριβείου «Παπαϊωάννου» στο Πολυδένδρι το οποίο χρονολογείται από το 1930 και μετρά τέσσερις γενιές - Ο ιδιοκτήτης παραγωγής του «πράσινου χρυσού» Βαγγέλης Παπαϊωάννου εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε το ελαιόλαδο να φτάσει στα πιάτα μας

Ο καρπός της ελιάς και το λάδι βρίσκονται στο επίκεντρο της Ελλάδας από τα αρχαία ακόμα χρόνια. Άλλωστε ο συγκεκριμένος καρπός ήταν ένα μέρος όλων των τελετουργιών στην αρχαία Ελλάδα. Το ελαιόλαδο έπεφτε στο έδαφος ως θυσία στους θεούς και ένα κλαδί ελιάς χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο της ειρήνης. Επίσης, ήταν το βραβείο σε οποιονδήποτε αθλητή ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αθήνα πήρε το όνομά της από τη θεά Αθηνά. Ο θεός Ποσειδώνας αγωνίστηκε για να παραδώσει το πιο χρήσιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Ο Ποσειδώνας έδωσε ένα άλογο πολέμου. Η Αθηνά απέδωσε μια ελιά στην πόλη, της οποίας ο καρπός ήταν τροφή και του οποίου το λάδι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τροφή, φάρμακο, ως αλοιφή και ως καύσιμο.

Τα τέσσερα στάδια παραγωγής ελαιολάδου

Το Newsbomb.gr επισκέφθηκε το ελαιοτριβείου του Βαγγέλη Παπαϊωάννου στο Πολυδένδρι το οποίο χρονολογείται από το 1930 και μετρά τέσσερις γενιές. Ο ιδιοκτήτης παραγωγής του «υγρού χρυσού» εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε το ελαιόλαδο να φτάσει στα πιάτα μας.

Ο ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείου «Παπαϊωάννου», Βαγγέλης Παπαϊωάννου
Πηγή: Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

 

Αναφερόμενος στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου ο κύριος Παπαϊωάννου ανέφερε ότι είναι μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. «Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη, παρόλα αυτά ο κόσμος μας προτιμά και έχουμε μία πολύ καλή σεζόν», υπογράμμισε.

Στάδιο πρώτο: Μάζεμα του καρπού

Ο ελαιόκαρπος μαζεύεται από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή έξι με οκτώ μήνες μετά την ανθοφορία του δέντρου. Ο καρπός πρέπει να μαζεύεται όταν αλλάζει το χρώμα του, τότε δηλαδή που υπάρχει η μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λάδι.

Σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν μηχανήματα που βοηθούν στο μάζεμα του καρπού, ωστόσο στις περισσότερες το μάζεμα της ελιάς γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, οι εργάτες τινάζουν τα κλαδιά με ραβδιά, αφού απλώσουν πανιά ή δίχτυα για τη συλλογή του καρπού, και συγκεντρώνουν τον καρπό σε τσουβάλια. Όταν αυτός μαζευτεί, πρέπει να μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο όσο γίνεται πιο γρήγορα, μέσα σε μία έως δύο μέρες. Σε περίπτωση που ο καρπός αφεθεί οι ελιές αρχίζουν να αλλοιώνονται, καθώς επέρχεται ζύμωση.

Στάδιο δεύτερο: Οι ελιές μεταφέρονται στο ελαιοτριβείο

Στο ελαιοτριβείο ειδικά μηχανήματα, όπως οι ταινιοζυγοί ελαιοκάρπου, μετρούν τον όγκο και το βάρος της ελιάς, και υπολογίζεται η αναμενόμενη ποσότητα ελαιόλαδου που θα προκύψει.

Στάδιο τρίτο: Επεξεργασία του καρπού

Στη συνέχεια, οι ελιές διαχωρίζονται από τα φύλλα, πλένονται και μπαίνουν σε ειδικά μηχανήματα με τροχούς, τα οποία συνθλίβουν και πολτοποιούν την ελιά.

Έπειτα προστίθεται νερό στον πολτό και το μείγμα αυτό, αφού φιλτραριστεί ακολουθεί την αντίστροφη πορεία και διαχωρίζεται σε νερό και λάδι.

Στάδιο τέταρτο: Εμφιάλωση και συσκευασία ελαιολάδου

Στο σημείο αυτό το λάδι είναι έτοιμο.

Λίγο πριν περάσει στη συσκευασία λαδιού, τα ειδικά ζυγιστικά συστήματα του ελαιοτιβείου που προσαρμόζονται κάτω από τους διαχωριστήρες του λαδιού από το νερό ζυγίζουν το ακριβές βάρος του ελαιόλαδου που παράχθηκε.

Συνήθως στα μηχανήματα αυτά ενσωματώνεται και η δυνατότητα ποσοτικής εντολής για την εκκένωση μέρους της παρτίδας και την παρακράτηση του δικαιώματος του ελαιοτριβείου ανά παραγωγό.

Στη συνέχεια, αυτόματα μηχανήματα συσκευασίας, τα λεγόμενα γεμιστικά, γεμίζουν το δοχείο.

Τέλος, τα δοχεία σφραγίζονται με κλειστικά μηχανήματα, όπως τα βιδωτικά και τα πωματιστικά, ανάλογα με το είδους του καπακιού που επιθυμεί ο παραγωγός και ακολουθεί η σήμανση που γίνεται από τις ετικετέζες.

Με την παραπάνω διαδικασία το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής καταλήγει στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

https://www.newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.