Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ψηφιακή μετάβαση

Ψηφιακή μετάβαση: Με ρυθμούς χελώνας στην Ελλάδα – Πού προοδεύουν, πού χωλαίνουν κράτος κι επιχειρήσεις

Ψηφιακή μετάβαση: Με ρυθμούς χελώνας στην Ελλάδα – Πού προοδεύουν, πού χωλαίνουν κράτος κι επιχειρήσεις

Τα άλματα προόδου, η υστέρηση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, το στοίχημα και η πληγή της έλλειψης εργαζομένων

Προοδεύει αλλά πρέπει να διανύσει ακόμα πολλά… ψηφιακά χιλιόμετρα η Ελλάδα για να προσεγγίσει τις επιδόσεις των υπόλοιπων κρατών στην ΕΕ στην ψηφιοποίηση κράτους και επιχειρείν καθώς η χώρα μας, αν και έχει κάνει αξιοσημείωτα άλματα, καλείται να γεφυρώσει ένα σχεδόν… αγεφύρωτο χάσμα, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά.

Στην καινοτομία, σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα (χαρακτηρίζεται «μέτρια καινοτόμο» κράτος) έχει ασθενικές επιδόσεις που αγγίζουν το 77,5% του μέσου όρου της ΕΕ για το 2024, την ώρα που αν εξαιρέσουμε την ηγέτιδα δύναμη Δανία, τα υπόλοιπα «μέτρια καινοτόμα» ευρωπαϊκά κράτη «γράφουν» 84,8% του μέσου όρου στον σχετικό δείκτη. Η Ελλάδα δηλαδή έρχεται τελευταία και καταϊδρωμένη.

Το θετικό είναι πως η χώρα μας, έστω και πηγαίνοντας με ρυθμούς χελώνας, καταφέρνει να βελτιώνει τη θέση της, με την επίδοσή της να προσπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (+10%). Μελανά σημεία αποτελούν το χαμηλό ποσοστό εξαγωγών προϊόντων μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός μεγάλου μέρους του πληθυσμού ενώ αισιόδοξα σημάδια προκύπτουν από την στροφή των ΜμΕ σε καινοτόμα προϊόντα.

Προοδεύουμε αλλά πρέπει να πατήσουμε γκάζι

Βάσει πρόσφατης έρευνας του ΣΕΒ, η πρόοδος της τελευταίας 5ετίας (2018-2023) είναι αδιαμφισβήτητη καθώς η χώρα βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ 2018-2023, επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που καταγράφηκε στο σύνολο της Ε.Ε., γεγονός που δείχνει το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσει το επιχειρείν, εφόσον επιθυμεί να κοντράρει στα ίσια τον αδυσώπητο ανταγωνισμό.

Με τις ΜμΕ να μεταβαίνουν στην ψηφιακή εποχή με ρυθμούς χελώνας, τις επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής (η τεχνολογία αιχμής αναφέρεται σε τεχνολογικές συσκευές, τεχνικές ή επιτεύγματα που χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες και υψηλού επιπέδου τεχνολογικές εξελίξεις) να αγνοούνται και την διείσδυση των οπτικών ινών στο επιχειρείν να προχωρά με ταχύτητες… Internet Explorer, η επιτυχία του απαιτητικού εγχειρήματος της ψηφιοποίησης φαντάζει «mission impossible».

Tα αγκάθια

Παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι τη σύγκλιση με τον μ.ο. της ΕΕ27 στις υποδομές συνδεσιμότητας (85% μ.ο. ΕΕ), τις ψηφιακές δεξιότητες (86% μ.ο. ΕΕ), τις επιχειρήσεις (68% μ.ο. ΕΕ), τη δημόσια διοίκηση (78% μ.ο. ΕΕ), αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών) & υψηλής τεχνολογίας (75% μ.ο. ΕΕ).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, βάσει της έρευνας του ΣΕΒ, υιοθετούν με χαμηλούς ρυθμούς νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις το 41% των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης στη χώρα μας, έναντι 69% στην ΕΕ. Ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (2,6%), το cloud (15,2%), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων -ΙοΤ (22,8%) και η ρομποτική (1,9%).

Αν εστιάσουμε στον δημόσιο τομέα, αξιοσημείωτη πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, σημείωσε η Ελλάδα το 2023, ενώ συγχρόνως κατέγραψε και τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό με ποσοστό της τάξεως του 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τρέχουν οι οπτικές ίνες

Άνοδο σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις (FTTP). Αν και εξακολουθεί να υπολείπεται του ευρωπαϊκού Μ.Ο που είναι 63.99% με αύξηση 7.63 ποσοστιαίων μονάδων, η χώρας μας σημείωσε αύξηση 10.56 ποσοστιαίων μονάδων φτάνοντας στο 38.41%. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και  στην  κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ ο ευρωπαϊκός Μ.Ο διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα στους δείκτες:

Χρήστες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Η χώρα μας έχει καταφέρει να φτάσει το 79.66% σε χρήστες υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που παρέχονται από το κράτος ξεπερνώντας τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο σταθερά από το 2023..

Προσυμπληρωμένα έντυπα: Η Ελλάδα αξιολογήθηκε με ποσοστό της τάξης του 79%, υπερβαίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο του 70.8%. Πρόκειται για αύξηση 24.6 ποσοστιαίων μονάδων την ώρα που ο ρυθμός αύξησης του Ευρωπαϊκού Μ.Ο ήταν 3.26 μονάδες. Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για πολίτες: Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο σε ποσοστό 75.9%, προσεγγίζοντας τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο του 79.4%, καταγράφοντας αύξηση 11.3 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόκειται για πολλαπλάσια πρόοδο σε σχέση με τις 2.41 ποσοστιαίες μονάδες που είναι ο μέσος ρυθμός αύξησης στην Ευρώπη, γεγονός που δείχνει την ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες.

Ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για επιχειρήσεις: Η Ελλάδα καταγράφει ποσοστό 86.2%, υπερβαίνοντας τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο του 85.4%.

Υποστήριξη Χρηστών: Η χώρα μας πλησιάζει τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο του 86.4%, με ποσοστό της τάξεως του 85.1% και αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόκειται για πρόοδο σημαντικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή που είναι της τάξης των 2.85 ποσοστιαίων μονάδων.

Φιλικές προς κινητές συσκευές: Με ποσοστό 98.32% η Ελλάδα ξεπερνά τον Ευρωπαϊκό Μ.Ο του 95.3% σημειώνοντας αύξηση 13.6 ποσοστιαίων μονάδων. Μια πρόοδος που αντανακλά τη διαρκή δέσμευση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών που να είναι προσβάσιμες από το κινητό, διευκολύνοντας ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Ανοιχτή πληγή η έλλειψη πληροφορικάριων

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις σε άλλους τομείς. Η έλλειψη επαγγελματιών πληροφορικής στην αγορά εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την  επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού κράτους και επιχειρείν.

Το αγεφύρωτο χάσμα, προσφοράς – ζήτησης, των 8.000 ειδικών που λείπουν από τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας «φωνάζει» για λύσεις. Με τον κλάδο να χρειάζεται 16.000 ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής (σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ) κάθε χρόνο την ώρα που από τις σχολές βγαίνουν» 8.000, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για παρεμβάσεις άμεσης απόδοσης, με την τεχνητή νοημοσύνη να τρέχει και να δημιουργεί νέες ανάγκες για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

https://www.ot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.