Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

H Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη Ιστορία

H Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη Ιστορία – Οι χώρες που συμπληρώνουν το «Top 10»


H Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη Ιστορία – Οι χώρες που συμπληρώνουν το «Top 10»

Οι μεγαλύτερες αθετήσεις κρατικών χρεών από το 1983, με βάση τα δεδομένα από τον Moody's
Tον Ιούλιο, η Ουκρανία την τελευταία στιγμή απέφυγε ένα πιστωτικό επεισόδιο με την αθέτηση πληρωμών σε δάνεια 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταλήγοντας σε μια προκαταρκτική συμφωνία με ιδιώτες πιστωτές.
Δεδομένης της οικονομικής επιβάρυνσης του πολέμου, η χώρα ανέστειλε τις πληρωμές τόκων για το διεθνές χρέος τα τελευταία δύο χρόνια, το οποίο επρόκειτο να λήξει την 1η Αυγούστου 2024.
Χωρίς αυτή τη νέα αναδιάρθρωση χρέους, αυτή η χρεοκοπία θα κατατάσσονταν στις 10 μεγαλύτερες στην πρόσφατη ιστορία.
Η τελευταία φορά που η Ουκρανία χρεοκόπησε ήταν το 2015, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία.
To γράφημα, μέσω της Dorothy Neufeld της Visual Capitalist, δείχνει τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες κρατικών χρεών από το 1983, με βάση τα δεδομένα από τον Moody's μέσω του Aswath Damodaran.

Advertisement
Οι 10 κορυφαίες χρεοκοπίες κρατικού χρέους
 

Παρουσιάζουμε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες κρατικού χρέους μεταξύ 1983 και 2022:
 

 
Η αθέτηση χρέους 264,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ελλάδας το 2012 είναι η μεγαλύτερη συνολικά, που έλαβε χώρα όταν η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση για πέμπτη συνεχή χρονιά.
Η χώρα χρεοκόπησε ξανά μόλις εννέα μήνες αργότερα, καθιστώντας την την τέταρτη μεγαλύτερη αθέτηση χρέους.
Πριν από τα πιστωτικά επεισόδια, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντικά ελλείμματα παρόλο που ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη. Επιπλέον, το 2009, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποκάλυψε ότι η χώρα είχε χρέος 410 δισεκατομμυρίων δολαρίων — ουσιαστικά περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις και ότι έστελνε παραποιημένα στοιχεία στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -  τα λεγόμενα Greek Statistics 
Με τη δεύτερη υψηλότερη αθέτηση πληρωμών που καταγράφηκε, η Αργεντινή απέτυχε να αποπληρώσει τόκους 82,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξωτερικού χρέους το 2001.
Όπως και η Ελλάδα, είναι επαναλαμβανόμενος παραβάτης, αθετώντας πολλές φορές από την ανεξαρτησία του το 1816.
Σήμερα, η Αργεντινή είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , παρά το γεγονός ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.
Ακολουθεί η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 για δάνεια 72,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συμπίπτει με μια νομισματική κρίση που διέγραψε περισσότερα από τα δύο τρίτα της αξίας του ρουβλίου μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Εκείνο το έτος, πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βενεζουέλας, του Πακιστάν και της Ουκρανίας, αθέτησαν τα χρέη τους μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997 που προκάλεσε τεράστια αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ακριβώς όπως το 1998 είδε ένα κύμα χρεοκοπιών, το 2020 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλη αυξηση  χρέους.
Λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, ήταν έτος ρεκόρ για κρατικές χρεοκοπίες, φτάνοντας τις επτά συνολικά.
Μεταξύ αυτών, ο Λίβανος, ο Ισημερινός και η Αργεντινή είδαν τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες εν μέσω εντεινόμενων δημοσιονομικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.