Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Aνοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα καταπατημένα του δημοσίου

Ακίνητα
Ακίνητα/ Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ NEWS 
 NEWSROOM

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, μέσω της ψηφιακή πλατφόρμαςτης Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή γηπέδου. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς καθορίζεται σύμφωνα με το καθεστώς περί υπολογισμού βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.    

Ποιες περιφερειακές ενότητες εντάσσονται

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 εντάσσονται οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων, Χίου.

Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τους νομούς αυτούς, λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2025.

Στις 31 Οκτωβρίου 2024 εντάσσονται, όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τους νομούς αυτούς, λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2025.

Το τίμημα

Το τίμημα εξαγοράς αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου ή γηπέδου. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, το τίμημα εξαγοράς καθορίζεται σύμφωνα με το καθεστώς περί υπολογισμού βάσει συγκριτικών στοιχείων από την αρμόδια υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης.    

Εάν στην περιοχή όπου βρίσκεται το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο δεν υφίστανται συγκριτικά στοιχεία, το τίμημα εξαγοράς υπολογίζεται βάσει της μεγαλύτερης αξίας ομοειδούς οικοπέδου ή γηπέδου, κατά περίπτωση, της πλησιέστερης περιοχής για την οποία ισχύει η ίδια πολεοδομική νομοθεσία.   

Αν επί του οικοπέδου ή γηπέδου, υφίστανται κτίσματα ανεγερθέντα από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους του, το ποσό του τιμήματος εξαγοράς προσαυξάνεται κατά 25%.    

Το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 2% ανά έτος κατοχής, μετά την πάροδο 30 ετών και εφόσον υπάρχει τίτλος, ενώ η έκπτωση περιορίζεται στο 1% ανά έτος μετά την πάροδο 40 ετών κατοχής, με ανώτατο όριο έκπτωσης και στις δύο περιπτώσεις, που ανέρχεται συνολικά σε 50% επί του ποσού του τιμήματος εξαγοράς. Ειδικές εκπτώσεις προβλέπονται για αναπήρους, πολύτεκνους, κατοίκους παραμεθόριων περιοχών κλπ.    

Οι δικαιούχοι  

Δικαιούται να υποβάλει αίτηση εξαγοράς όποιος:

  • ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων του για 30 τουλάχιστον έτη επί δημοσίου ακινήτου και, στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υφίσταται κτίσμα, αυτό έχει ανεγερθεί το αργότερο έως 31/12/1991 ή
  • ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για 40 τουλάχιστον έτη επί δημοσίου ακινήτου εντός του οποίου υφίσταται κτίσμα, το οποίο έχει ανεγερθεί το αργότερο έως 31/12/1981 και στο οποίο:

α) βρίσκεται η κύρια κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του, ή

β) ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα με χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές ή

γ) ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές.

Διαδικασία Υποβολής Αίτησης

1. Οι αιτήσεις εξαγοράς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται μέσω του Ο.Π.Σ. απευθείας στον Φορέα Υποδοχής. Ως Φορέας Υποδοχής ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

2. Η αίτηση εξαγοράς εξετάζεται σε τρία στάδια: α) Έλεγχος πληρότητας φακέλου, που γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, β) έλεγχος ουσιαστικού περιεχομένου του φακέλου, που γίνεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, γ) έλεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων του ν. 5024/2023, για την εξαγορά του δημόσιου κτήματος, που γίνεται από την Επιτροπή του άρθρου 10 του ν. 5024/2023.

3. Στην αίτηση εξαγοράς αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.), ο αριθμός τηλεφώνου, η ταχυδρομική διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος, καθώς και το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο, με επίκληση του παρόντος νόμου, κατά περίπτωση. Εάν η αίτηση υποβάλλεται για λογαριασμό νομικού προσώπου συμπληρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του. Η αίτηση εξαγοράς υπέχει, για όσα αναφέρονται σε αυτή, θέση υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 1599/1986 (Α’ 75).

Tα δικαιολογητικά

Για κάθε νέα αίτηση δημιουργείται ψηφιακός φάκελος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα από τον ν. 5024/2023, στοιχεία, τα οποία είναι καταχωρημένα στο Ο.Π.Σ., καθώς και όσα αρχεία επισυνάπτονται από τους αιτούντες κατά τη συμπλήρωση της αίτησης, ομαδοποιημένα σε κατηγορίες. 5Στον ψηφιακό φάκελο της αίτησης περιλαμβάνονται:

α) Αν η αίτηση υποβάλλεται από φυσικό πρόσωπο, αα) το ονοματεπώνυμο του αιτούντος ή του νομίμου εκπροσώπου νομικού προσώπου, εάν αιτούν είναι νομικό πρόσωπο, αβ) το πατρώνυμο, αγ) ο Α.Φ.Μ., αδ) Στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας, ήτοι: αδα) περιφερειακή ενότητα, αδβ) οδός, αδγ) αριθμός, αδε) ταχυδρομικός κώδικας, αε) στοιχεία επικοινωνίας, ήτοι: αεα) διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αεβ) αριθμός σταθερού τηλεφώνου, αεγ) αριθμός κινητού τηλεφώνου.

β) Αν η αίτηση υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, βα) προσωπικά στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του

γ) Στοιχεία του δημόσιου ακινήτου, ήτοι:

ο τύπος του ακινήτου,

η χωρική αρμοδιότητα,

Ο.Τ.Α.

τα χαρακτηριστικά του ακινήτου, ήτοι: εάν είναι εντός σχεδίου, εάν είναι σε παραμεθόριο περιοχή, εάν υφίσταται δασική έκταση > 20%, η ύπαρξη τυχόν κτίσματος/αυθαίρετης κατασκευής ή νομιμοποίησης, εάν εμπίπτει σε περιοχή Natura/Ramsar/υδροβιότοπο, το είδος της έκτασης, η προς εξαγορά έκταση, το εμβαδόν κτίσματος, τα στοιχεία οικοδομικής άδειας (σε περίπτωση που υπάρχει), ήτοι:αριθμός οικοδομικής άδειας, ημερομηνία ανέγερσης υφιστάμενου κτίσματος, τα οποία επισυνάπτονται, η αντικειμενική αξία με το σχετικό φύλλο υπολογισμού, τοπογραφικό διάγραμμα με ενσωματωμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής ότι δεν συντρέχουν οι εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 5024/2023, υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, στην οποία βεβαιώνεται η έκταση των προς εξαγορά δημόσιων ακινήτων, σύμφωνα με το εδ. γ’ της περ. β’ της παρ. 3, του άρθρου 4 του ν. 5024/2023, Γεωαναφερμένο αρχείο διανύσματος χωρικής αποτύπωσης (τύπου zip, dxf ή dwg) του ακινήτου εξαρτημένο στο γεωδαιτικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ ΄87 με συνημμένη δήλωση μηχανικού του ν. 651/1977 (Α’ 207) και του ν. 1337/1983 (Α’ 33), Απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου (Κ.Α.Ε.Κ.), Στοιχεία για τις περιοχές που ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου, Βεβαίωση όρων δόμησης της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης.

Στοιχεία της θέσης της προς εξαγορά έκτασης, ήτοι: οι συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου εξαγοράς ως αρχείο csv το οποίο επισυνάπτεται, χάρτης εστιασμένος στην παραπάνω έκταση.

Στοιχεία που αφορούν την κατοχή ακινήτου, ήτοι: τίτλοι και αποδεικτικά έγγραφα, όπως ορίζονται στις περ.  η) και ι) της παρ.  6 του άρθρου 9 του ν.5024/2023, πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τα τελευταία πέντε έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα πέντε (5) τουλάχιστον έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης εξαγοράς, πρόσθετα δικαιολογητικά, ιδίως για την απόδειξη κατοχής του δημόσιου ακινήτου, e-paravolo με τον κωδικό του προς δέσμευση παραβόλου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 5024/2023.

Οι αιτούντες που εισέρχονται στο Ο.Π.Σ. ενημερώνονται για τους σκοπούς της συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τις κατηγορίες δεδομένων που υπόκεινται σε επεξεργασία, τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τους αποδέκτες των δεδομένων.

Κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης και επεξεργασίας της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης με την επιλογή «Αποθήκευση». Για την οριστική υποβολή της αίτησης υπάρχει η επιλογή «Υποβολή Αίτησης».

Όταν η αίτηση υποβληθεί οριστικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τους αιτούντες, σχετική δυνατότητα προβλέπεται μόνο κατόπιν αιτήματος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και Όργανα.

Η αίτηση μπορεί να διαγραφεί μόνον εάν δεν έχει υποβληθεί οριστικά.

Μετά την οριστική υποβολή παρέχεται μέσω του Ο.Π.Σ. η δυνατότητα παρακολούθησης της αίτησης εξα- 52956 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 5131/11.09.2024 γοράς σε κάθε στάδιο, στο οποίο μπορεί να βρίσκεται μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της. 

https://www.economistas.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.