Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Οι Γερμανοί λένε όχι στον πόλεμο

Οι Γερμανοί λένε όχι στον πόλεμο - Σαρώνει το AfD στη Θουριγγία, πρώτο με 31% - Eνισχυμένο και στη Σαξονία, πανωλεθρία Scholz

Οι Γερμανοί λένε όχι στον πόλεμο - Σαρώνει το AfD στη Θουριγγία, πρώτο με 31% - Eνισχυμένο και στη Σαξονία, πανωλεθρία Scholz

Οι Γερμανοί στρέφονται μαζικά στο AfD που τάσσεται κατά της συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία 
Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στη Γερμανία καθώς οι πολίτες της χώρας ζητούν απεμπλοκή από την πολεμική περιπέτεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τερματισμό της ενεργειακής κρίσης και το κυριότερο… ειρήνη.
 
Για τον λόγο αυτό στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή (1/9/2024) στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας στράφηκαν μαζικά στο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει ταχθεί με σαφήνεια κατά του πολέμου της Ουκρανίας και της συμμετοχής της χώρας τους με υπέρογκες δαπάνες και εξοπλισμό.
Ειδικά στη Θουριγγία το AfD αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με ποσοστό 31% πετυχαίνοντας άνοδο 7%, σύμφωνα με το exit poll.
Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με 24,5% ενώ εντυπωσιακή αρχή έκανε το κόμμα της Sahra Wagenknecht με 16% η οποία αποχώρησε από το Die Linke, που υποχώρησε στο 12,5%. 
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταποντίζονται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

.thouriggia.jpg


Μάχη για την πρώτη θέση στη Σαξονία

Ενισχυμένο το AfD και στη Σαξονία που δίνει μάχη για την πρώτη θέση με το CDU.
Το γερμανικό εθνικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 32% των Χριστιανοδημοκρατών.
Στην τρίτη θέση Wagenknecht με 12,5%
 

saxony.jpg


Εικόνα κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού


Έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές και η υψηλή συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις κάλπες των κρατιδίων, δείχνει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας με τις πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης Scholz.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά και των τριών κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (SPD, Πράσινοι, FDP) παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης.
Και τα τρία κόμματα μαζί δεν συγκεντρώνουν ούτε 15%

Δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης αλλά ίσως υπάρξει έκπληξη

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να είναι δύσκολος και στα δύο κρατίδια, γιατί τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD.
Η έκπληξη ίσως προέλθει από τη Wagenknecht, η οποία υιοθετεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και τάσσεται αναφανδόν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ίδια έχει δηλώσει ότι το πρώτο της κριτήριο στις συζητήσεις για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης θα είναι η στάση των άλλων κομμάτων στον πόλεμο και η συμμετοχή της Γερμανίας σε αυτόν.
Το αποτέλεσμα και στα δύο κρατίδια φέρνει μια ιστορική ανατροπή στη Γερμανία.

Για πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα κόμμα από τον εθνικό χώρο θα πλειοψηφεί σε Κοινοβούλιο κρατιδίου.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.