Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στη Δυτική Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των θανάτων το 2019. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ευθύνεται για περίπου το 30% αυτών των θανάτων, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αποτελεσματική στρατηγική πρόληψης, αρκεί να επιλέγουμε τροφές, που προστατεύουν την καρδιά για να “θωρακίσουμε” την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Lancet Regional Health – Europe, ερευνητές από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας (CRESS-EREN), με μέλη από τα Inserm, Inrae, Cnam, Université Sorbonne Paris Nord και Université Paris Cité σε συνεργασία με ερευνητές από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (WHO-IARC), αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με την κατανάλωση τροφίμων που κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα διατροφικής αξίας Nutri-Score.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν στις αναλύσεις 345.533 συμμετέχοντες, κατανεμημένοι σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια.

Τι είναι το Nutri-Score και πώς λειτουργεί;

Το Nutri-Score εγκρίθηκε επίσημα στη Γαλλία το 2017 (και σε 6 άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκτοτε) για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική ποιότητα των τροφίμων και των ροφημάτων, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να τα συγκρίνουν για να επιλέγουν εκείνα με την υψηλότερη διατροφική αξία.

Το Nutri-Score έχει 5 κατηγορίες, που κυμαίνονται από Α (σκούρο πράσινο – υψηλότερη διατροφική αξία) έως Ε (σκούρο πορτοκαλί – χαμηλότερη διατροφική αξία). Ένας αλγόριθμος κατατάσσει κάθε προϊόν σύμφωνα με τα επίπεδα – ανά 100 γρ – ενέργειας, σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών οξέων και αλατιού (για περιορισμό) και πρωτεϊνών, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.