Αλλάζει το τοπίο στον πολιτικό χάρτη της χώρας σύμφωνα και με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία είναι η πρώτη μετά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, και η οποία αποτυπώνει τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος που πλέον – ελέω κοινωνικής δυσαρέσκειας έχει χάσει την πολιτική κυριαρχία που κατέγραψε το 2019 και το 2023.

Το ΠΑΣΟΚ, με αυξημένα ποσοστά, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με διαφορά μονοψήφιου ποσοστού. Μάλιστα η διαφορά των 7,2 μονάδων μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε δημοσκόπηση.

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο είναι ένα: ποιος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην απαίτηση για μια αξιόπιστη και ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Αναζητείται αντιπολιτευτικός πόλος

Όπως έχει γράψει το in, ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί ο αντιπολιτευτικός πόλος.

Η μονοψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανοίγει εκ νέου τον ανταγωνισμό για τη διακυβέρνηση, ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, και παρά την υψηλή δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη (έρχεται πρώτος στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα), καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο «Κανένας».

Εξάλλου την ίδια ώρα που το 68% των πολιτών εκφράζει αρνητική γνώμη για την κυβέρνηση, το 92%  αξιολογεί αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Κόκκινες κάρτες στην κυβέρνηση

Στη δημοσκόπηση οι πολίτες σε ποσοστό 68% εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια ώρα η ακρίβεια εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση  των προβλημάτων με 38% .

Στη δεύτερη θέση με 24%, βρίσκεται η οικονομία.

Την ίδια ώρα, το 68% των πολιτών αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ενώ το 92%  αξιολογεί αρνητικά την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

         Διαρκής φθορά

Και η Metron Analysis καταγράφει τη φθορά της ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να κινείται στο επίπεδο των ευρωεκλογών, αν και η Metron Analysis τη δίνει ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με τη μέτρησή της τον Σεπτέμβρη. Η Metron βρίσκει τη ΝΔ στο 22,5% ενώ η GPO στο 26,5% και η Alco στο 25%.

Το ΠΑΣΟΚ στη Metron εκτινάσσεται στο 15,3%, ανεβασμένο κατά 3,7 μονάδες. Στη μέτρηση της GPO η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ήταν 2,5 μονάδες και στην Alco ήταν 2,1 μονάδες. Η Metron βρίσκει το ΠΑΣΟΚ στο 15,3%, η GPO στο 14,3% και η Alco στο 25%.

Συγκεκριμένα η Metron στην πρόθεση ψήφου δίνει:

Νέα Δημοκρατία 22,5% (από 22% στη μέτρηση του Σεπτεμβρίου)
ΠΑΣΟΚ 15,3% (από 11,6% τον Σεπτέμβρη)
Ελληνική Λύση 7% (από 8,1%)
ΚΚΕ 6,9% (από 7,2%)
ΣΥΡΙΖΑ 6,8% (από 7%)
Πλεύση Ελευθερίας 4,1% (από 3,9%)
Φωνή Λογικής 3,5% (από 4%)
Νέα Αριστερά 3,1% (από 1,9%)
ΝΙΚΗ 1,9% (από 3,3%)
ΜέΡΑ25 1,5% (από 1,5%)

Διαρροές

Η συσπείρωση της ΝΔ είναι στο 82,2%. Το κυβερνών κόμμα χάνει 5,8% προς το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η συσπείρωση είναι στο 91%. Ένα ποσοστό 1,6% πάει (δεξιότερα) στην Ελληνική Λύση και το 2,4% στα «λοιπά κόμματα»

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση είναι 53% και καταγράφει απώλειες προς ΠΑΣΟΚ (11,6%), Πλεύση Ελευθερίας (7,6%), ΚΚΕ (5,6%), ΜέΡΑ25 (2,4%), Ελληνική Λύση (1,8%) και Νέα Αριστερά (1%).