Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Οι «χάκερ» της ΕΛ.ΑΣ. παίρνουν «έξυπνα» λογισμικά...

Οι «χάκερ» της ΕΛ.ΑΣ. παίρνουν «έξυπνα» λογισμικά για να κυνηγήσουν τα crypto των κυβερνοεγκληματιών
(EUROKINSSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Γράφει ο

06:12 - 15/10/2024 

Οι «χάκερ» της ΕΛ.ΑΣ. παίρνουν «έξυπνα» λογισμικά για να κυνηγήσουν τα crypto των κυβερνοεγκληματιών

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα «τρέξει» σχέδιο αναβάθμισης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η άνοδος των κυβερνοεγκλημάτων παγκοσμίως και η ραγδαία αύξηση στη χρήση κρυπτονομισμάτων για εγκληματικές δραστηριότητες, ως απότοκο της εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και της εντονότερης χρήσης του διαδικτύου, αποτυπώνεται και στα ελληνικά αστυνομικά δεδομένα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά το 2021 η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) χειρίστηκε 7.328 υποθέσεις, αριθμός που αυξήθηκε κατά 30% το 2022, όταν οι αστυνομικοί χειρίστηκαν 10.318 υποθέσεις.

Τα κυβερνοεγκλήματα, όπως περιγράφεται σε σχετικό έγγραφο, «αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε συχνότητα και πολυπλοκότητα». Σήμερα υπηρετούν στη ΔΗΕ συνολικά 137 αστυνομικοί, οι οποίοι περνούν από επανεκπαιδεύσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλαπλασιάζονται αλματωδώς οι υποθέσεις στις οποίες οι δράστες χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα, όπως επίσης παρατηρείται ότι αυξάνονται οι ανάγκες υποδοχής καταγγελιών από τους πολίτες που πέφτουν θύματα κυβερνοεγκλημάτων. Με τροποποίηση υπουργικής απόφασης ο αριθμός 11188 της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντάχθηκε στη λίστα με τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται για κλήσεις έκτακτης ανάγκης. Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους και δείχνουν ότι κατά το έτος 2023 το τηλεφωνικό κέντρο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε 91.431 κλήσεις.

Με φόντο όλα τα παραπάνω το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα «τρέξει» σχέδιο αναβάθμισης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αξιοποιώντας χρήματα από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας της Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να αναβαθμιστεί η δυνατότητα έρευνας στα εγκλήματα με κρυπτονομίσματα. Για το λόγο αυτό θα αποκτηθεί ειδικό λογισμικό ανάλυσης της ροής συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα. Το λογισμικό αυτό θα έχει τη δυνατότητα να «αποκρυπτογραφεί» τις «σκοτεινές» ροές ψηφιακού χρήματος, να συλλέγει σχετικές πληροφορίες και δεδομένα και στη συνέχεια να τα επεξεργάζεται. Δεδομένο είναι για τις Αρχές ότι όσο περνούν τα χρόνια τόσο το οργανωμένο έγκλημα «επενδύει» σε κρυπτονομίσματα.

Εκτός αυτού θα αναβαθμιστεί σε τεχνολογικό εξοπλισμό το κέντρο Cyberalert, το οποίο υποδέχεται τις καταγγελίες των πολιτών. Σημειώνεται ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων που καλούν στην γραμμή έκτακτης ανάγκης της ΔΗΕ.

Η αναβάθμιση των λογισμικών και των τεχνικών για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος χαρακτηρίζεται ως «μονόδρομος». Γι’ αυτό προγραμματίζονται εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση απειλών ή επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως και για το χειρισμό υποθέσεων παιδικής πορνογραφίας, ξεπλύματος χρήματος με κρυπτονομίσματα και απάτες.

Προσπάθεια θα γίνει για την καλύτερη αξιοποίηση πληροφοριών που προέρχονται από ανοιχτές πηγές, όπως για παράδειγμα τα social media και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές. Αναμένεται να λάβει χώρα προμήθεια λογισμικού που «σαρώνει» ανοιχτές πηγές και αντλεί πληροφορίες, ενώ στη συνέχεια τις αναλύει, τις συσχετίζει και τις οπτικοποιεί. Από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που θα κοστίσει το σχέδιο αναβάθμισης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Ε.Ε. δύναται να χρηματοδοτήσει έως το 75%.Η ημερομηνία έναρξης του έργου είναι η 18η Οκτωβρίου 2024, ενώ η ολοκλήρωσή του πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2029. 

https://www.ieidiseis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.