Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις

Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
 

Ντόναλντ Τραμπ ή Κάμαλα Χάρις: Τι δείχνουν οι στοιχηματικές για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Τραμπ και Χάρις στην τελική ευθεία δίνουν μια μάχη στήθος με στήθος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ποιο ειναι το φαβορί.

25/10/2024

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δείχνουν πως η ανοδική πορεία της Κάμαλα Χάρις έχει ανακοπεί και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακτήσει το «χαμένο έδαφος».

Σύμφωνα με το μοντέλο του Economist μετά από δύο μήνες, στα τελευταία μέτρα της κούρσας, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει πλέον τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Ο Ντόναλντ Τραμπ παρότι υπολείπεται ακόμη σε εθνικό επίπεδο, εμφανίζεται να κερδίζει οριακά τις κρίσιμες πολιτείες που βγάζουν πρόεδρο στις ΗΠΑ.

Τι δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες

Τον Ντόναλντ Τραμπ δίνουν ως φαβορί και οι στοιχηματικές εταιρείες. Η Polymarket, μιας από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες προβλέψεων στο κόσμο, δίνει στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων πιθανότητες νίκης 64,1%, ενώ στην Κάμαλα Χάρι 35,8%.

Αν κάποιος θέλει να «ποντάρει», η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ – για παράδειγμα στη stoiximan – είναι στο 1,45 και της Κάμαλα Χάρις στο 2,25. Αντίστοιχα στη Bwin η απόδοση του Τραμπ είναι στο 1,61 και της Χάρις στο 2,35, στη Novibet 1,5 και 2,5, στη Betsson 1,57 και 2,40, στη Fonbet 1,45 και 2,55.

Screenshot_2024-10-25_144705_b6495.png

Screenshot_2024-10-25_142256_cc931.png

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ και οι κρίσιμες πολιτείες

Η Κάμαλα Χάρις συνεχίζει να προηγείται στο μέσο όρο των δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο αυτές οι μετρήσεις για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρατήσει της Χίλαρι Κλίντον έχοντας λάβει στο σύνολο μικρότερο αριθμό ψήφων, αλλά νικώντας στις κρίσιμες πολιτείες. Η Κλίντον είχε προβάδισμα 2 ποσοστιαίων μονάδων σε εθνικό επίπεδο και σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες.

Κάθε πολιτεία έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων, ανάλογα με το μέγεθός της. O νικητής σε κάθε πολιτεία τους παίρνει όλους. Συνολικά οι εκλέκτορες είναι 538 και ο νέος πρόεδρος χρειάζεται την ψήφο 270 εξ αυτών.

Οι περισσότερες από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ ψηφίζουν παραδοσιακά ένα από τα δύο κόμματα, οπότε το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις «αμφίρροπες» πολιτείες. Όποιος κερδίσει τις περισσότερες από τις «πολιτείες swing» τότε κερδίζει και τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή η μάχη στις επτά κρίσιμες πολιτείες είναι οριακή, αλλά το μοντέλο του Economist δείχνει πως στις περισσότερες έχει προβάδισμα ο Τραμπ.

Screenshot_2024-10-25_142405_c1484.pnghttps://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.