Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Στον «αέρα» η αγορά Eurofighter από την Τουρκία

Στον «αέρα» η αγορά Eurofighter από την Τουρκία
 

Στον «αέρα» η αγορά Eurofighter από την Τουρκία

«Θετική» η Γερμανία για πώληση Eurofighter στην Τουρκία, αλλά «άγνωστος ο χρόνος της προμήθεια»

25/10/2024

«Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία διάκεινται θετικά» στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο χρόνος θα δείξει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πότε θα φτάσουμε στο στάδιο της προμήθειας των αεροσκαφών» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Καζάν της Ρωσίας, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS.

«Από τώρα και στο εξής, οι αρμόδιοι υπουργοί συνάδελφοί μας θα συνεχίσουν τις αμοιβαίες συναντήσεις τους. Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στο Eurofighter. Περιλαμβάνει επίσης την αγορά εξαρτημάτων και μηχανημάτων σε πολλούς τομείς που σχετίζονται με τις Ναυτικές Δυνάμεις, τις Χερσαίες Δυνάμεις και τις Αεροπορικές Δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Χάρη στα βήματα που έχουμε κάνει στην αμυντική βιομηχανία, καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε μεγάλο βαθμό μόνοι μας. Ωστόσο, χρειαζόμαστε χρόνο για ορισμένα είδη. Προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα είδη κυρίως από τους συμμάχους μας. Ο χρόνος θα δείξει πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και πότε θα φτάσουμε στο στάδιο της προμήθειας των αεροσκαφών. Ελπίζουμε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Ναι μεν, αλλά…»

Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τεχνικές συνομιλίες με την Άγκυρα για το θέμα των Eurofighter στα μέσα Οκτωβρίου. Πηγές από το Βερολίνο πως παρά την έναρξη των συζητήσεων, η ολοκλήρωση της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία δεν είναι μια απλή υπόθεση εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία.

Όπως ανέφεραν, τα «χέρια» του Όλαφ Σολτς είναι «δεμένα» εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) για πωλήσεις όπλων στην Τουρκία και συγκεκριμένα από το κόμμα των Πρασίνων.

Τα Eurofighter παράγονται από μια κοινοπραξία Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι πλην της Γερμανίας υποστηρίζουν την πώληση, πλην της Γερμανίας. Οπότε το Βερολίνο φαίνεται να προσπαθεί να κερδίσει κάποιο χρόνο.

«Όταν όλα τα μέλη μιας κοινοπραξίας υποστηρίζουν μια πώληση, κάτι πρέπει να κάνεις για να σώσεις την εικόνα σου», ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή στο Middle East Eye επισημαίνοντας το αδιέξοδο του Όλαφ Σολτς.

Πρόσθεσε δε πως για την κατάσταση έχει ενημερωθεί και η Τουρκία. «Η γερμανική κυβέρνηση έχει πει ξεκάθαρα ότι τα χέρια της είναι δεμένα λόγω της εσωτερικής αντίθεσης σε οποιεσδήποτε πωλήσεις όπλων στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.