Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Πετρέλαιο θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Κλείδωσε» η τιμή στην Ελλάδα το 2024 - 2025
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI
 

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Κλείδωσε» η τιμή στην Ελλάδα το 2024 - 2025

Ποια θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, τι αναφέρουν αναλυτές.
 

03/10/2024

Η νέα επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ αναζωπύρωσε τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε άνοδο.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση, με τις τιμές του αργού να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 3%, ενώ τα χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση.

Η παγκόσμια τιμή αναφοράς Brent άγγιξε τα 75,77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έφτασε στα 72,16 δολάρια το βαρέλι. Η άνοδος των τιμών επιβεβαιώνει τους φόβους ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στις προμήθειες αργού πετρελαίου, ιδίως λόγω του σημαντικού ρόλου του Ιράν στην παγκόσμια παραγωγή.

Το Ιράν, ως ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, εξάγει περίπου τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, γεγονός που καθιστά οποιαδήποτε αναταραχή στην περιοχή κρίσιμη για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αναλυτές και εμπείρους εμπόρους της αγοράς, αυτή η κρίση δεν θα επηρεάσει τις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ανησυχητικό βαθμό για την τσέπη μας.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι θα γίνει στην Ελλάδα

πετρελαιο θερμανσησ τιμη, πετρελαιο, επιδοτηση στην αντλια, επιδομα πετρελαιου

Οι τιμές στα καύσιμα είχαν «πέσει» και αν παρατηρούσε κανείς η τιμή στη βενζίνη ήταν περίπου 1,70 ευρώ ανά λίτρο. Σήμερα οι τιμές έχουν πάρει πάλι μια πολύ μικρή άνοδο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κυκλοφορήσει επίσημα στην Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου με τις προβλέψεις προ ημερών να ήταν θετικές όσον αφορά την τιμή του και σύμφωνα με αναλυτές δεν αναμένεται να δούμε διαφορές στις τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη). 


Ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρώην Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων, μίλησε στο Action24 σχετικά και είπε: «Μικρές αυξήσεις παρατηρούνται αυτές τις δύο ημέρες, ωστόσο δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς και μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπήρξαν μειώσεις στις τιμές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,10 ευρώ δεν είναι τιμή, είναι όπως η φτηνή βενζίνη, (σ.σ. ότι ίσως υπάρχει νοθεία). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στα 1,18 ευρώ ανά λίτρο. Πέρυσι, είχε ξεκινήσει στο 1,40 ευρώ. Οποιαδήποτε αύξηση παρατηρηθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση για να επιτευχθεί οριζόντια μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, κατευθείαν στην αντλία (σσ επιδότηση στην αντλία)».

Την Τρίτη το πρωί η Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, αποκάλυψε από τη μεριά της, ότι η τιμή θα διαμορφωθεί στα 1,10 έως 1,15 ευρώ ανά λίτρο για την περιοχή της Αττικής, ενώ σε πιο απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, καθώς και στα νησιά, η τιμή αναμένεται υψηλότερη, λόγω αυξημένου κόστους μεταφοράς.

Η κα. Ζάγκα τόνισε ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την κυβέρνηση θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τους εμπόρους όσο και τους πολίτες, περιορίζοντας παράλληλα το «παρεμπόριο» καυσίμων.

Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα αναμένεται να καταταγεί στις πιο ακριβές στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με χώρες όπως η Ρουμανία (0,87 ευρώ/λίτρο), η Ισπανία (0,88 ευρώ/λίτρο) και η Γερμανία (0,94 ευρώ/λίτρο) να καταγράφουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Μόνο η Σουηδία (1,17 ευρώ/λίτρο) και η Δανία (1,68 ευρώ/λίτρο) αναμένεται να έχουν υψηλότερη τιμή από την Ελλάδα. 

 https://www.ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.