Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ψυχρότερο χειμώνα θα φέρει η La Niña στην Ευρώπη

Καιρός: Ψυχρότερο χειμώνα θα φέρει η La Niña στην Ευρώπη – Οι προβλέψεις για την Αθήνα

 

Καιρός: Ψυχρότερο χειμώνα θα φέρει η La Niña στην Ευρώπη – Οι προβλέψεις για την Αθήνα

Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη

Ο χειμώνας της Ευρώπης προβλέπεται να είναι πιο κρύος από πέρυσι καθώς μια εξασθενημένη La Niña φτάνει στην ήπειρο. Παρόλα αυτά θα είναι θερμότερος από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους.

Σύμφωνα με τη Maxar Technologies Inc η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν ζεστές.

Η Weather Services International κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Αθήνα, η «οποία επλήγη από κύματα καύσωνα και δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι», προβλέποντας θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 32 βαθμούς Κελσίου στις αρχές του μήνα.

Μια σειρά ήπιων χειμώνων βοήθησαν την Ευρώπη να ξεπεράσει μια ενεργειακή κρίση καθώς απομακρύνεται από την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Το κρύο θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, με το La Niña να φέρνει συνήθως χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Η εποχή προβλέπεται να είναι θερμότερη από την κανονική 10ετία και την κανονική 30ετία, αλλά πιο κρύα από πέρυσι», τονίζει χαρακτηριστικά στο Bloomberg, ο Μάθιου Ντρος, μετεωρολόγος στη Maxar.

Υπάρχει πιθανότητα 83% η La Niña να διαμορφωθεί τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, από 74% πριν από έναν μήνα, δήλωσε το Κέντρο Πρόβλεψης Κλίματος των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρασία στην Καλιφόρνια, τη Βραζιλία και την Αργεντινή και βροχή στην Ινδονησία και την Αυστραλία, καθώς και να φέρει ψυχρότερο καιρό στην Ευρώπη.

«Προβλέπεται ένα αδύναμο/μέτριο συμβάν La Niña για τον χειμώνα, το οποίο γενικά συνεπάγεται ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, επομένως αναμένουμε ψυχρότερες περιόδους προς τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Αντριου Πεντρίνι, μετεωρολόγος στο Atmospheric G2.

Το La Niña

Ο Πεντρίνι πρόσθεσε ότι οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις πάνω από τις κανονικές θα μπορούσαν να επιφέρουν περαιτέρω χιονοπτώσεις σε μέρη της ηπείρου. Τον περασμένο μήνα, η καταιγίδα Boris έριξε 1,5 μέτρο χιόνι στις αυστριακές Άλπεις.

Το La Niña θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις ταχύτητες του ανέμου καθώς αρχίζει ο χειμώνας, σύμφωνα με το Maxar’s Dross, επηρεάζοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Τις επόμενες εβδομάδες, μια σειρά από καταιγίδες στα ανοιχτά του Ατλαντικού είναι πιθανό να πλήττει τη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες μέρες.

Η υψηλή πίεση δυτικά της Αφρικής θα παραμείνει σχεδόν ακίνητη, αναγκάζοντας τις καταιγίδες να ακολουθούν τον βόρειο Ατλαντικό στη δυτική και βόρεια Ευρώπη κάθε λίγες ημέρες έως τουλάχιστον τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Tyler Roys, μετεωρολόγο στην AccuWeather Inc. Ορισμένα τροπικά συστήματα θα απορροφηθούν από αυτές τις καταιγίδες, που οδηγούν σε έντονες βροχοπτώσεις.

«Μερικά από αυτά τα συστήματα πιθανότατα θα επανέλθουν προς την Ευρώπη, δημιουργώντας σημαντική αβεβαιότητα στα καιρικά μοντέλα, εκτός από το ενδεχόμενο να διαταράξουν το γενικό μοτίβο», δήλωσε ο Pedrini του Atmospheric G2.

https://www.ot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.