Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Ιστορική ανατροπή

Ιστορική ανατροπή – Οι Rockefeller ποντάρουν στην καταστροφή των ΗΠΑ – Τι αναφέρουν για τη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Rockefeller International, Ruchir Sharma, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένος και περίπλοκος… 
 

Ιστορική ανατροπή – Οι Rockefeller ποντάρουν στην καταστροφή των ΗΠΑ – Τι αναφέρουν για τη «χρεοκοπημένη» Ελλάδα

Σε μια ιστορική ανατροπή προχωρούν οι Rockefeller, με τον Ruchir Sharma, πρόεδρο του Rockefeller International, να προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε ενώπιον της «μητέρας όλων των φουσκών».
Όπως εξηγεί σε άρθρο του στους Financial Times, σχεδόν κάθε αναλυτής της Wall Street προβλέπει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τον υπόλοιπο κόσμο το 2025.
Αλλά όλος αυτός ο ενθουσιασμός τείνει μόνο να επιβεβαιώσει ότι η φούσκα βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο…
Εάν η συναίνεση για την «αμερικανική εξαιρετικότητα» είναι τόσο συντριπτική, ποιος μένει να ανέβει και να τη διογκώσει περισσότερο;
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Rockefeller International, Ruchir Sharma, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένος και περίπλοκος, αλλά «όλοι όσοι συναντώ φαίνεται να είναι εμμονικοί με ένα μόνο πρόσωπο: τον Donald Trump».
Όλες οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά βασίζονται στην υπόθεση ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα καθορίσει τις παγκόσμιες οικονομικές και χρηματιστηριακές τάσεις.
Ωστόσο, η εξάρτηση από έναν μόνο παράγοντα δεν αποτελεί ποτέ σταθερή βάση για προβλέψεις.
Ο κόσμος δεν είναι μονοπολικός και δεν περιστρέφεται γύρω από μία προσωπικότητα, ακόμη και αν αυτή είναι τόσο μεγάλη όσο του Trump, επισημαίνει ο Ruchir Sharma.
Ιστορικά, η επίδραση των προέδρων των ΗΠΑ στις αγορές έχει πολλές φορές προκαλέσει έκπληξη – κάποιες άλλες όχι.
Οι επενδυτές, ο Trump ανέλαβε την εξουσία το 2017, περίμεναν ένα αρνητικό σοκ, αλλά εκείνη η χρονιά αποδείχθηκε μία από τις λιγότερο ασταθείς για τις αμερικανικές μετοχές.
Ο Trump απειλούσε συνεχώς ότι θα χτυπούσε την Κίνα με δασμούς, αλλά κατά την πρώτη του θητεία η Κίνα ήταν η αγορά με την καλύτερη απόδοση στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και τις ΗΠΑ.
Αν το παρελθόν αποτελεί πρόγευση, η δεύτερη θητεία του Trump δεν θα εξελιχθεί όπως περιμένουν οι περισσότεροι επενδυτές.
Παραδόξως, η συνεχιζόμενη πίστη στον «αμερικανικό εξαιρετισμός» υποθέτει ότι υπό τον Trump ο κόσμος θα δει περισσότερα από όσα είδε υπό τον Joe Biden: την κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, με αιχμή τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Ωστόσο, αυτές οι τάσεις έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και είναι ευάλωτες σε δυνάμεις μεγαλύτερες από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.
Για διάφορους λόγους, η επιστροφή του ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές το 2025 μπορεί να οδηγήσει σε τεκτονικές αλλαγές.

Επιστροφή των αντισυμβατικών επενδύσεων

Σύμφωνα με τον Ruchir Sharma, «η ιστορία δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία και οι αγορές κινούνται κυκλικά, όχι σε ευθείες γραμμές.
Οι αντισυμβατικές επενδύσεις βασίζονται σε αυτά τα μοτίβα.
«Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και το κυρίαρχο στοίχημα της δεκαετίας του 2010 –οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ– συνεχίζει να αποδίδει.
Στο παρελθόν, η λίστα με τις 10 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως σε κεφαλαιοποίηση άλλαζε δραματικά ανά δεκαετία.
Σήμερα, επτά από τις δέκα είναι απομεινάρια της δεκαετίας του 2010, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Microsoft και Amazon» λέει ο επικεφαλής του Rockefeller International.
Οι τάσεις των τελευταίων 15 ετών είναι τεντωμένες στο έπακρο λόγω τεχνητής νοημοσύνης, που τροφοδοτείται από την υπερβολική αμερικανική ρευστότητα, το «gamification» των επενδύσεων και την άνοδο των αλγοριθμικών συναλλαγών και των παθητικών διαχειριστών κεφαλαίων.
Η δημιουργική καταστροφή, που αποτελεί καθοριστικό και απαραίτητο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού από τις ρίζες του τον 18ο αιώνα, είτε έχει πεθάνει είτε βρίσκεται σε ύπνωση και ετοιμάζεται για επιστροφή.
«Το δικό μου στοίχημα είναι η επιστροφή της.
Αυτό θα σηματοδοτήσει μια (καθυστερημένη) επιστροφή στις αντισυμβατικές επενδύσεις, ξεκινώντας με μια απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και τις κορυφαίες τεχνολογικές τους εταιρείες» σημειώνει ο πρόεδρος της Rockefeller International.

Κατάρρευση του momentum

Σύμφωνα με τον Rushir Sharmar, οι momentum επενδυτές είναι το ακριβώς αντίθετο των αντισυμβατικών επενδυτών, πιστεύοντας ότι οι νικητές και οι χαμένοι των τελευταίων μηνών θα συνεχίσουν στους ίδιους δρόμους τους επόμενους μήνες.
Το περασμένο έτος ήταν εξαιρετικό για αυτή την κατηγορία: η μανία του momentum επεκτάθηκε πέρα από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ, ανεβάζοντας μετοχές και σε άλλους τομείς, όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Σημείο καμπής φαίνεται στον ορίζοντα; Σύμφωνα με την Empirical Research Partners, από τη δεκαετία του 1950, οι μετοχές που ηγούνται της αγοράς για εννέα μήνες ξεπερνούν τις υπόλοιπες τους επόμενους 12 μήνες κατά 3%.
Σπάνια ξεπερνούν το 20%, όπως έκαναν το 2024. Και μετά από μια τόσο ισχυρή πορεία, οι momentum μετοχές τείνουν να υποαποδίδουν κατά σχεδόν 10% κατά μέσο όρο τους επόμενους 12 μήνες.
Οι πορείες βάσει momentum τείνουν να ενισχύουν την υπόθεση ότι οι καλές εποχές θα συνεχιστούν, προσελκύοντας μικροεπενδυτές στα τελικά στάδια. Αυτό συμβαίνει τώρα.
Οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν ήταν ποτέ πιο αισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες που παρακολουθούν αυτό το συναίσθημα.
Οι momentum επενδύσεις φαίνεται να οδεύουν προς κατάρρευση με τρόπο που μπορεί να πλήξει πολλούς επενδυτές σοβαρά.

Ελλείμματα

Υπό τον Trump, οι μειώσεις φόρων και ο περιορισμός της κανονιστικής νομοθεσίας θα οδηγήσουν την αμερικανική οικονομία και τις αγορές σε νέα ύψη, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύει η επικρατούσα άποψη.
Παρότι η πανδημία έχει τελειώσει και οι θέσεις εργασίας έχουν ανακάμψει, το έλλειμμα των ΗΠΑ παραμένει εντυπωσιακά υψηλό, γύρω στο 6% του ΑΕΠ.
Στην πραγματικότητα, προσαρμοσμένο στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας, το έλλειμμα των ΗΠΑ είναι πενταπλάσιο από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που είχε κάνει την εμφάνισή του μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ατζέντα Trump απειλεί να το ωθήσει από το ακραίο στο ακόμη πιο ακραίο.
Οι αισιόδοξοι αγνοούν τις προειδοποιήσεις ότι η δημοσιονομική ασυδοσία θα προκαλέσει κρίση, καθώς καμία εμφανής καταστροφή δεν έχει προκύψει παρά τις δεκαετίες παρόμοιων προειδοποιήσεων.
Αγνοούν το γεγονός ότι, σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, το κρατικό χρέος της Αμερικής έχει αυξηθεί με ρυθμό διπλάσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ αυτήν τη δεκαετία, ενώ οι πληρωμές τόκων για αυτό το χρέος είναι πλέον τρεις φορές υψηλότερες.
Δεδομένου του αριθμού νέων μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αγορές τους επόμενους μήνες, το 2025 θα μπορούσε να είναι η στιγμή που οι «τιμωροί των ομολόγων» θα αντιδράσουν.
Τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές έχουν τιμωρήσει σπάταλες κυβερνήσεις από τη Βραζιλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο και – αν και λιγότερο επιθετικά– τη Γαλλία.
Πολλοί παρατηρητές υποθέτουν ότι οι ΗΠΑ, ως η κορυφαία οικονομική δύναμη, είναι άτρωτες, αλλά τα ολοένα και πιο επισφαλή οικονομικά τους δεδομένα θα μπορούσαν σύντομα να διαψεύσουν αυτή την υπόθεση.

Λιγότερη εξαίρεση

Το αφήγημα περί «αμερικανικού εξαιρετισμού» επιλέγει να αγνοεί την ώθηση που λαμβάνουν οι ΗΠΑ από την κρατική υποστήριξη.
Μετά την πανδημία, οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν απότομα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Πάνω από το 20% των νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ δημιουργούνται πλέον από την κυβέρνηση, σε σύγκριση με 1% τη δεκαετία του 2010.
Οι μεταβιβαστικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Ασφάλισης, αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο του εισοδήματος των κατοίκων σε πάνω από το 50% των κομητειών των ΗΠΑ – από μόλις 10% το 2000.
Η υπερδιεγερμένη οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 3%, αλλά τα δημοσιονομικά κίνητρα αναμένεται να μειωθούν το 2025, όπως και ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Εάν η νέα διοίκηση προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία, ο ήδη αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτιναχθεί, αναγκάζοντας τη Fed και την αγορά ομολόγων να αυξήσουν τα επιτόκια.
Αυτό, με τη σειρά του, θα προκαλούσε πιέσεις στην αγορά ομολόγων, αναγκάζοντας τη συγκράτηση δαπανών, κάτι που θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη - τουλάχιστον προσωρινά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πλέον τόσο αισιόδοξες που οι οικονομολόγοι βλέπουν μόλις 20% πιθανότητα ύφεσης, από σχεδόν 70% πριν από έναν χρόνο.
Παρόλο που δεν υπάρχει ορατός καταλύτης για ύφεση, η εξασθένηση των μεταβιβαστικών πληρωμών και των επιδομάτων υποδηλώνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2025 σε ρυθμό πιο κοντά στο μακροπρόθεσμο δυναμικό της, περίπου στο 2%, αν όχι χαμηλότερα.
Η Αμερική τότε θα φαίνεται πολύ λιγότερο… εξαιρετική.

Οι επόμενοι αστέρες

Πολλές χώρες παραμένουν σήμερα στη σκιά – αλλά εκεί συνήθως κρύβονται οι επόμενοι αστέρες.
Θυμηθείτε ότι πριν από μια δεκαετία, οι επενδυτές απέρριπταν μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης χαρακτηρίζοντάς το καταδικασμένο, μέχρι που η κρίση τις ανάγκασε να μεταρρυθμιστούν.
Οι χώρες που παλαιότερα απορρίπτονταν ως «PIGS» αποτελούν πλέον μερικά από τα φωτεινά σημεία της ηπείρου, με επικεφαλής την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.
Τα σκοτεινά σημεία – η Γερμανία και η Γαλλία – θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν απροσδόκητα εξαναγκασμένα, λόγω των αδύναμων οικονομιών τους, να αλλάξουν προς το καλύτερο.
Σήμερα, οι παγκόσμιοι επενδυτές αγνοούν το μεγαλύτερο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Μεταξύ των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών, λιγότερες από τις μισές σημείωσαν ταχύτερη ανάπτυξη κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.
Τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερες από τέσσερις στις πέντε, με μεγάλες ενισχύσεις να προέρχονται από επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό, καθώς και από την ανθεκτική καταναλωτική δαπάνη.
Η πειθαρχημένη κρατική δαπάνη εξηγεί γιατί οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είναι πλέον πιο αισιόδοξοι για τις αναπτυσσόμενες χώρες, με τις αναβαθμίσεις να ξεπερνούν τις υποβαθμίσεις, ενώ αφορούν θετικές εξελίξεις σε πρόσφατα προβληματικές χώρες όπως η Αργεντινή και η Τουρκία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παγκόσμιοι επενδυτές δεν έχουν ακόμα αντιδράσει, αλλά οι ντόπιοι έχουν.
Οι εγχώριες αγορές μετοχών στηρίζουν αγορές από τη Σαουδική Αραβία μέχρι τη Νότια Αφρική.
Η Ινδία είναι ήδη κάτι σαν «μονόκερος» –το μοναδικό αστέρι της παγκόσμιας αγοράς εκτός των ΗΠΑ– αλλά ίσως να μην είναι τόσο μοναδική μέχρι το τέλος του 2025.

Επενδύσιμη Κίνα

Το αρνητικό σενάριο είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί. Καμία χώρα με μειούμενο πληθυσμό και βαρύ φορτίο χρέους δεν έχει καταφέρει ποτέ να αναπτυχθεί με ρυθμό έστω και το μισό από τον στόχο του Πεκίνου για 5%.
Ωστόσο, κάθε επενδυτής που σκέφτεται αντίθετα από την επικρατούσα άποψη θα πρέπει να θέλει μια αγορά που οι περισσότεροι παγκόσμιοι επενδυτές τώρα απορρίπτουν ως «μη επενδύσιμη», παρόλο που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο.
Διαμάντια μπορούν να βρεθούν μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εξετάζοντας για παράδειγμα κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες με υψηλές ταμειακές ροές.
Στην Κίνα υπάρχουν πλέον περίπου 250 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και απόδοση ελεύθερης ταμειακής ροής άνω του 10% – περίπου 100 περισσότερες από τις ΗΠΑ και 60 περισσότερες από την Ευρώπη.
Ωστόσο, η επενδυτική διάθεση για την Κίνα είναι τόσο αρνητική όσο είναι θετική για την Αμερική.
Συγκρίνετε τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, BYD και Tesla.
Και οι δύο έχουν παρόμοια έσοδα και προσφέρουν παρόμοια απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αλλά ο όγκος πωλήσεων της BYD αυξάνεται με διπλάσιο ρυθμό, κατακτώντας γρήγορα μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.
Ωστόσο, η μετοχή της BYD διαπραγματεύεται με δείκτη τιμής προς κέρδη 15, σε σύγκριση με περίπου 120 για την Tesla.
Η κεφαλαιοποίηση της BYD είναι λίγο πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ της Tesla ξεπερνά το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Το επόμενο έτος, οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν ξανά την Κίνα ως επενδύσιμη, τουλάχιστον στα κερδοφόρα της μέρη.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπονομεύει τις Μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες

Τα υπερβολικά κέρδη και οι τεράστιες ταμειακές ροές των Μεγάλων Τεχνολογικών Εταιρειών αποτέλεσαν σημαντικό πόλο έλξης για τους επενδυτές.
Ωστόσο, αυτό το πλεονέκτημα συρρικνώνεται γρήγορα.
Συνολικά, η Apple, η Microsoft, η Google, η Meta και η Tesla πρόκειται να επενδύσουν σχεδόν 280 δισεκατομμύρια δολάρια στην τεχνητή νοημοσύνη φέτος, από 80 δισεκατομμύρια πριν από πέντε χρόνια.
Ο αγώνας για την κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι ελεύθερες ταμειακές ροές για τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες να γίνουν πρόσφατα αρνητικές.
Η μανία για την τεχνητή νοημοσύνη ίσως προτρέχει των δυνατοτήτων της.
Λιγότεροι από ένας στους 20 εργαζομένους δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη καθημερινά.
Λιγότερες από μία στις 10 αμερικανικές εταιρείες έχουν ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες τους.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν, αλλά ότι απέχει πολύ από το να είναι σαφές πώς θα εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία — πόσο μάλλον πώς θα ρυθμιστεί ή ποιες μεγάλες εταιρείες θα επωφεληθούν οικονομικά από αυτήν.
Θυμηθείτε ότι λίγες, αν όχι καμία, από τις καθιερωμένες εταιρείες αναδείχθηκαν μεγάλες νικήτριες των επαναστάσεων του διαδικτύου ή του σχιστολιθικού πετρελαίου.
Παρόλο που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις Μεγάλες Τεχνολογικές Εταιρείες, μία απάντηση είναι η υπερβολική δαπάνη για κέντρα δεδομένων και άλλες υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα από τα μεγαλύτερα κύματα κεφαλαιακών δαπανών που έχει δει η Αμερική από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να είναι καλό για τους καταναλωτές, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο καμπής που θα μειώσει τα υπερβολικά κέρδη των Μεγάλων Τεχνολογικών Εταιρειών και θα κάνει τους επενδυτές να αμφισβητήσουν τις υψηλές αποτιμήσεις τους, σημειώνει ο Ruchir Sharma.

Εμπόριο χωρίς την Αμερική

Παρότι οι απειλές του Trump για δασμούς είναι τακτική διαπραγμάτευσης, όπως λένε οι συνεργάτες του, ήδη αποδίδουν — αλλά χωρίς τις ΗΠΑ.
Μετά από 25 χρόνια συνομιλιών, τον περασμένο μήνα, εκπρόσωποι από 31 χώρες συμφώνησαν για τη μεγαλύτερη εμπορική ένωση στον κόσμο, συνδέοντας την ΕΕ με την ομάδα Mercosur στη Λατινική Αμερική.
Εάν επικυρωθεί, θα μειώσει τους δασμούς κατά 90% μεταξύ των κρατών-μελών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ανησυχώντας από τη χρήση των κυρώσεων από την Αμερική για τον αποκλεισμό των αντιπάλων από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, πολλές χώρες συνάπτουν συμφωνίες για την προώθηση του εμπορίου με περιφερειακούς γείτονες ή χωρίς το δολάριο.
Η Ινδία έχει συμφωνίες με 22 χώρες για τη διεξαγωγή εμπορίου σε ρουπίες. Το 90% του εμπορίου Ινδίας-Ρωσίας πραγματοποιείται σε τοπικά νομίσματα.
Οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν συνάψει συμφωνίες για την πώληση πετρελαίου τους σε νομίσματα εκτός του δολαρίου.
Τα τελευταία χρόνια, το παγκόσμιο εμπόριο έχει αλλάξει, και σήμερα τα μεγαλύτερα κανάλια του βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Οκτώ από τους 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενους εμπορικούς διαδρόμους δεν περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, αλλά πολλοί από αυτούς έχουν έναν τερματισμό στην Κίνα.
Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς και χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο, τόσο περισσότερο οι πρώην εταίροι τους θα εργάζονται για την προώθηση του εμπορίου χωρίς την Αμερική.

Υπερβολή

Ως καταφύγιο για επενδυτές που αποφεύγουν τις ρυθμίσεις, οι ιδιωτικές αγορές μετοχών δεν είναι πλέον απλώς μια εναλλακτική λύση.
Από το 2000, ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, στις περίπου 4.000, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών σχεδόν πενταπλασιάστηκε, φτάνοντας τις περίπου 10.000.
Οι ιδιωτικές αγορές γίνονται η πρώτη επιλογή για εταιρείες που προσπαθούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια.
Οι ιδιωτικές δανειοδοτήσεις αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από τις τραπεζικές.
Το ποσό των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται στις ιδιωτικές αγορές πρόσφατα ξεπέρασε αυτό στις δημόσιες αγορές παγκοσμίως.
Παράλληλα, οι συχνά αδιαφανείς κίνδυνοι αυξάνονται. Η μειωμένη ποιότητα ορισμένων εκδοτών ιδιωτικών πιστώσεων εμφανίζεται σε υψηλά ποσοστά αθέτησης για τα δάνεια με μόχλευση.
Άλλοι ανασυσκευάζουν ορισμένα προϊόντα για πώληση με τρόπους που «δοκιμάζουν τα όρια» των ασφαλιστικών δικλίδων.
Ορισμένες εταιρείες εξετάζουν σχέδια για την προσφορά ιδιωτικών πιστώσεων μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων διαπραγματεύσιμων στο χρηματιστήριο, ανοιχτών για καθημερινή δημόσια διαπραγμάτευση.
Η ευρύτερη διάδοση των ιδιωτικών αγορών και οι προκύπτουσες υπερβολές θα μπορούσαν να έρθουν υπό μεγαλύτερο έλεγχο το 2025.

Καμία μαγική λύση

Οι Αμερικανοί ξεχωρίζουν και με άλλον τρόπο, καθώς το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες φτάνει το 44%, το υψηλότερο στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη ότι η αμερικανική τηλεόραση είναι γεμάτη με διαφημίσεις για νέα φάρμακα απώλειας βάρους της κατηγορίας «GLP-1», που υποδηλώνουν ότι προσφέρουν έναν φωτεινό και εύκολο δρόμο προς την απώλεια βάρους.
Τον περασμένο μήνα, νέα μελέτη εντόπισε μια μικρή μείωση στο ποσοστό παχυσαρκίας στις ΗΠΑ.
Οι συγγραφείς της πρότειναν ότι αυτή η απροσδόκητη αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φάρμακα GLP-1 όπως το Ozempic, που πιθανότατα θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερο θόρυβο γύρω από αυτά τα εξαιρετικά δημοφιλή φάρμακα απώλειας βάρους. Ωστόσο, στη βιβλιογραφία για τα GLP-1, δεν είναι όλα τα νέα τόσο ευχάριστα.
Μόλις οι άνθρωποι σταματήσουν τις ενέσεις, πολλά από τα κιλά επιστρέφουν.
Καταστέλλοντας την όρεξη, αυτές οι θεραπείες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τους μυς, να παραλύσουν το στομάχι και να επηρεάσουν την όραση.
Η γρήγορη απώλεια λίπους μπορεί να αφήσει χαλαρό δέρμα σε εμφανώς άβολα σημεία, γι’ αυτό οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για «Ozempic butt» και «Ozempic legs» αυξάνονται σταθερά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτά τα φάρμακα έχουν ορισμένα οφέλη.
Ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτό που ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, πιθανότατα δεν είναι.
Και ως γρήγορη λύση για την παχυσαρκία, αυτό μπορεί να αποδειχθεί απλώς μια ακόμη μόδα διατροφής» καταλήγει ο Sharma.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.