Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

RND: Το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδας είναι η… φτώχεια των Ελλήνων

 RND: Το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδας είναι η… φτώχεια των Ελλήνων – Καταρρέει η ανάπτυξη του Μητσοτάκη, έρχεται νέα Δεξιά

Σύμφωνα με τιςστατιστικές, η Ελλάδα, μετά την κρίση, βιώνει ένα οικονομικό θαύμα. Ωστόσο, οι Έλληνες το αισθάνονται ελάχιστα 
 

RND: Το οικονομικό «θαύμα» της Ελλάδας είναι η… φτώχεια των Ελλήνων – Καταρρέει η ανάπτυξη του Μητσοτάκη, έρχεται νέα Δεξιά

Η ελληνική οικονομία ανθεί, αλλά οι άνθρωποι διαμαρτύρονται. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του το γερμανικό RND.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, η Ελλάδα, μετά την κρίση, βιώνει ένα οικονομικό θαύμα.
Ωστόσο, οι Έλληνες το αισθάνονται ελάχιστα. Εξακολουθούν να υποφέρουν από τις συνέπειες της κρίσης χρέους.
Από αυτή την κατάσταση επωφελούνται οι λαϊκιστές της δεξιάς, σημειώνει ο αθρογράφος
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία στο νέο έτος.
Το 2024 ξεπέρασε τους δικούς του στόχους και τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών.
Παρότι η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία το περασμένο έτος μειώθηκε κατά 0,2%, το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 2,3%.
Εξίσου ευοίωνες είναι οι προβλέψεις για τα επόμενα δύο χρόνια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη συμβάλλει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και στη μείωση του χρέους.
Στους πρώτους έντεκα μήνες του 2024, ο υπουργός Οικονομικών κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από τον αρχικό στόχο.
Τα επιπλέον έσοδα οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις επιτυχίες της συντηρητικής κυβέρνησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Χάρη στις αυξημένες φορολογικές εισπράξεις, η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία τέσσερα χρόνια να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια βοήθειας ύψους 24 δισεκατομμυρίων ευρώ και να μειώσει το χρέος της πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, κατά 56 ποσοστιαίες μονάδες.
Από το «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης, η Ελλάδα παρουσιάζεται πλέον ως υπόδειγμα.

Διαφορετική η πραγματικότητα

Ωστόσο, η πραγματικότητα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι διαφορετική.
Εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης δημόσιου χρέους, η οποία έφερε την Ελλάδα πολλές φορές στη δεκαετία του 2010 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Αν και η πτώχευση αποφεύχθηκε χάρη σε δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι όροι λιτότητας που επιβλήθηκαν οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας.
Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά ένα τέταρτο, ενώ τα νοικοκυριά έχασαν το 40% της περιουσίας τους, σημειώνει το RND.

Το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα χαμηλότερο από το 2009

Ο οικονομολόγος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας από το 2009 έως το 2011 κατά την έναρξη της κρίσης, συγκρίνει την τότε κατάσταση της χώρας του με τη Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ την περίοδο 1929-1932.
«Αλλά ενώ εκεί η κρίση ξεπεράστηκε μέσα σε λίγα χρόνια, εμείς νιώθουμε τις συνέπειες ακόμα και μετά από πάνω από μια δεκαετία», λέει ο Παπακωνσταντίνου.
«Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ιδιαίτερα των κοινωνικά ασθενέστερων» προσθέτει ο οικονομολόγος.
Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, η ΕΕ κήρυξε επίσημα το τέλος της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι του 2018.
Τα προγράμματα διάσωσης έληξαν και έκτοτε η χώρα στέκεται οικονομικά στα πόδια της. Ωστόσο, οι Έλληνες δεν έχουν ανακάμψει.
Ο μέσος μικτός μισθός ενός πλήρως απασχολούμενου στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα το 2009, πριν από την κρίση, ήταν 1.379 ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 1.325 ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό, τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι σήμερα 23,7% χαμηλότερα από το 2009.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε από το 72% του μέσου όρου της ΕΕ το 2013 στο 67% το 2023.
Δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα στο βιοτικό επίπεδο. Μόνο στη Βουλγαρία οι άνθρωποι είναι φτωχότεροι, με αγοραστική δύναμη 64% του μέσου όρου της ΕΕ.

Ο Μητσοτάκης βασίζεται στις κρατικές επιδοτήσεις

Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο Μητσοτάκης συνδυάζει μια φιλική προς την οικονομία πολιτική με ισχυρές κοινωνικές παρεμβάσεις.
Σε ελάχιστες άλλες χώρες της ΕΕ οι πολίτες έλαβαν τόσο γενναίες κρατικές επιδοτήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης όσο στην Ελλάδα.
Από την έναρξη της θητείας της, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τον κατώτατο μισθό από 650 σε 830 ευρώ.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκη Κεραμέως, υπόσχεται περαιτέρω αύξηση στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
Μέχρι τότε, ο μέσος μισθός για πλήρως απασχολούμενους αναμένεται να φτάσει τα 1.500 ευρώ.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να περιμένουν άλλο. Ρωτούν πότε η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει σε αυτούς.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια. Σε έρευνα του Ινστιτούτου Metron Analysis, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα «βαδίζει σε λάθος δρόμο».
Επίσης, δύο στους τρεις αξιολογούν αρνητικά το μέχρι τώρα έργο της κυβέρνησης.
Για τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη, ακόμη και αν οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες κανονικά για το καλοκαίρι του 2027.
Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που στις εκλογές πριν από ενάμιση χρόνο έλαβε το 41% των ψήφων, συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση του περασμένου Σαββατοκύριακου μόλις 31%.
Παρά το μεγάλο προβάδισμα έναντι του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται στο 17%, η τάση είναι ανησυχητική για τον Μητσοτάκη, σημειώνει το RND.
Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια επωφελούνται στην Ελλάδα κυρίως οι δεξιοί λαϊκιστές.
Έτσι, η εθνικιστική και φιλορωσική «Ελληνική Λύση», η οποία στις εκλογές του 2023 είχε λάβει μόλις 4,4%, έχει διπλασιάσει το ποσοστό της στις δημοσκοπήσεις, φτάνοντας σχεδόν στο 9%.
Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ελλάδα θα μπορούσαν σύντομα να αναδειχθούν στην τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη, καταλήγει ο γερμανός αρθρογράφος...
αφσδ_2.JPG
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.