Music Of The Day

Εκτακτες ειδήσεις

Τσουνάμι χρέους θα πνίξει τις δυτικές χώρες

Gold Switzerland: Τσουνάμι χρέους θα πνίξει τις δυτικές χώρες - Ο χρυσός θα θριαμβεύσει και το 2025

 Το δημόσιο χρέος συνεχίζει ακάθεκτο - Οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια

Gold Switzerland: Τσουνάμι χρέους θα πνίξει τις δυτικές χώρες - Ο χρυσός θα θριαμβεύσει και το 2025.

 Το 2025 θα αποτελέσει ένα ακόμη έτος ανόδου για τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θα λάμψει μέσα σε ένα περιβάλλον ασύλληπτων επιπέδων χρέους, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νομισματικής χαλάρωσης, εκτιμά σε ανάλυσή της η Gold Switzerland.
Όπως αναφέρει η εταιρεία αγοραπωλησίας χρυσού στον απόηχο ενός έτους που ο μισός πληθυσμός της γης κλήθηκε στις κάλπες για προεδρικές ή βουλευτικές εκλογές, ο χρυσός πέτυχε συνολικά κέρδη 27,2% σε όρους δολαρίων ΗΠΑ (ανοδικά για 7η συνεχόμενη χρονιά), 35,6% σε ευρώ και 37,1% σε ελβετικό φράγκο για το 2024.
Έτσι, ο χρυσός ήταν ένα από τα πιο κερδοφόρα assets για το περασμένου έτους, κόντρα, μάλιστα, στην άνοδο της Wall Street, τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων και το ισχυρό αμερικανικό δολάριο.
Μεταξύ των άλλων πολύτιμων μετάλλων, εξαιρετική χρονιά είχε και το ασήμι, με κέρδη 21,5% σε όρους δολαρίων, 29,6% σε ευρώ και 31,0% σε ελβετικό φράγκο.

Advertisement
Το δημόσιο χρέος συνεχίζει ακάθεκτο
Με το βλέμμα στο μέλλον, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι συνθήκες για τον χρυσό παραμένουν θετικές έως πολύ θετικές, σύμφωνα με τη Gold Switzerland, η οποία επικαλείται τον διαρθρωτικό παράγοντα της μόνιμης αύξησης του δημόσιου χρέους, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.
Ενδεικτικά, τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ακόμη και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgiewa, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του δημόσιου χρέους: «Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους - ένα δύσκολο μέλλον».
Είναι αλήθεια ότι οι προοπτικές ανάπτυξης για τις ΗΠΑ είναι καλύτερες από ό,τι για τις περισσότερες άλλες βιομηχανικές χώρες, ακριβώς λόγω των υψηλών δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, μια οικονομική επιβράδυνση λόγω της κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων ή ως αποτέλεσμα της ευρείας χρήσης των δασμών που ανακοίνωσε ο Donald Trump θα επηρεάσει επίσης τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η αμερικανική Επιτροπή για τον Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό (CRFB), εκτιμά πως τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση Trump θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το χρέος των ΗΠΑ, το οποίο έχει ήδη φθάσει στα 36 τρισ. δολάρια. Συγκεκριμένα, οι υπολογισμοί του CRFB έδειξαν ότι το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί από το τρέχον επίπεδο του περίπου 100% του ΑΕΠ, στο 125% μέχρι το τέλος του 2035.
Το φάσμα των προτάσεων που παρουσίασε ο Donald Trump κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα οδηγούσε το εθνικό χρέος των ΗΠΑ μεταξύ 128% και 180% του ΑΕΠ, με 142% ως το πιθανότερο σενάριο.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η Γαλλία -που ήδη ταλαιπωρείται από την πολιτική αβεβαιότητα- αποτυγχάνει να ελέγξει τον προϋπολογισμό της, με έλλειμμα γύρω από το 6%, παρόμοιου μεγέθους με το έλλειμμα των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία επιστρέφει στην πορεία εξυγίανσης λόγω του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους».
Επίσης, στην Ασία, η Κίνα υποστηρίζει την αποδυναμωμένη οικονομία της με μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Κίνας αυξάνεται σταθερά και είναι πιθανό να υπερβεί το όριο του 6%.



Οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια

Μετά τη δυνατή αρχή με πάνω από 60 μειώσεις επιτοκίων παγκοσμίως το φθινόπωρο του 2024, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες με πρώτες τις Federal Reserve και ΕΚΤ, είναι έτοιμες να χαλαρώσουν περαιτέρωτη νομισματική πολιτική, μία κίνηση που θα στηρίξει τον χρυσό.
Την ίδια στιγμή, οι μειώσεις επιτοκίων έχουν ήδη αντίκτυπο στην αύξηση της προσφοράς χρήματος (M2) στις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου. Το καλοκαίρι του 2024, η παγκόσμια προσφορά χρήματος κέρδισε δυναμική, παρόλο που Federal Reserve και ΕΚΤ συνεχίζουν τα αντίστοιχα προγράμματα ποσοτικής σύσφιξης και η Τράπεζα της Ιαπωνίας μειώνει επίσης τον ισολογισμό της εδώ και αρκετούς μήνες.
Βέβαια, αυτή η μείωση του συνόλου του ισολογισμού σε «κανονικό» επίπεδο δεν μπορεί να αντισταθμίσει την επεκτατική πορεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.



Η ζήτηση για χρυσό παραμένει υψηλή παρά το «ράλι» των τιμών

Παρά την εκτίναξη της τιμής του χρυσού το ημερολογιακό έτος 2024, η ζήτηση παραμένει υψηλή, αν και υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στις κατηγορίες ζήτησης.
Στους 3.761,9 τόνους, η συνολική ζήτηση σημείωσε ρεκόρ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024. Σε σύγκριση με το 2023, η συνολική ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,7% αυτή την περίοδο.
Η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών μειώθηκε σε σύγκριση με το έτος - ρεκόρ 2022 και το δεύτερο καλύτερο έτος 2023, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Μετά από μόλις τρία τρίμηνα, είναι ήδη βέβαιο ότι η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες το 2024 θα είναι τουλάχιστον η τρίτη ισχυρότερη χρονιά από το 2010, έτος κατά το οποίο οι κεντρικές τράπεζες έγιναν και πάλι καθαροί αγοραστές.
Τον Οκτώβριο του 2024, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα αποθέματά τους σε χρυσό κατά 60 τόνους, το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό το 2024, και τον Νοέμβριο κατά άλλους 53 τόνους. Επιπλέον, μετά από παύση αρκετών μηνών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέστρεψε επίσης ως αγοραστής.



«Απειλή»... τα κρυπτονομίσματα

«Η συνέχιση του ράλι στα κρυπτονομίσματα θα μπορούσε να έχει επιβραδυντική επίδραση στην τιμή του χρυσού το 2025, όπως και η αυξημένη ελκυστικότητα των ομολόγων λόγω υψηλότερων αποδόσεων ή περαιτέρω άνοδος του χρηματιστηριακές αγορές, καθώς και σταθεροποίηση της κινεζικής αγοράς ακινήτων και διαρκής χαλάρωση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά το ρεκόρ του 2024, ο χρυσός δεν είναι υπερτιμημένος», καταλήγει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.