Προειδοποίηση Dalio (Bridgewater)
Μπορεί μια μεγάλη, σημαντική
χώρα, όπως οι ΗΠΑ, να χρεοκοπήσει; Και αν ναι, ποιος θα ήταν ο
αντίκτυπος;
Προειδοποίηση Dalio (Bridgewater): Κράτη και κεντρικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν - Συγκλονιστικές γεωπολιτικές συνέπειες
Υπάρχουν όρια στο χρέος και
στην αύξηση του χρέους μιας χώρας; Τι θα συμβεί με τα επιτόκια και όλα
όσα επηρεάζονται από αυτά, αν η αύξηση του κρατικού χρέους δεν
επιβραδυνθεί;
Μπορεί μια μεγάλη, σημαντική χώρα, όπως οι ΗΠΑ, να χρεοκοπήσει; Και αν ναι, ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος;
Υπάρχει κάτι που να ονομάζεται "Μεγάλος Κύκλος Χρέους", τον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να μας υποδείξει πότε πρέπει να ανησυχούμε για το χρέος και τι να κάνουμε γι' αυτό;
Αυτές δεν είναι απλώς ακαδημαϊκές ερωτήσεις για ακαδημαϊκούς οικονομολόγους. Είναι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι επενδυτές, οι πολιτικοί και σχεδόν όλοι, γιατί οι απαντήσεις τους θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ευημερία μας και στο τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, αυτήν τη στιγμή, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει όριο στο κρατικό χρέος και στην αύξησή του - ειδικά αν μια χώρα διαθέτει ένα νόμισμα σαν το δολάριο.
Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας με νόμισμα που είναι ευρέως αποδεκτό παγκοσμίως μπορεί να εκτυπώνει συνεχώς χρήματα για να εξυπηρετεί το χρέος της.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και η ταχεία αύξησή τους είναι προάγγελοι μιας μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς και πότε θα συμβεί – ή ποιος θα είναι οι αντίκτυπός της.
Και τι γίνεται με τον μεγάλο, μακροπρόθεσμο κύκλο χρέους; Ενώ ο "κύκλος της οικονομίας" είναι ευρέως αναγνωρισμένος και κάποιοι θεωρούν ότι καθοδηγείται από έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο χρέους, αυτό δεν ισχύει για τον μεγάλο, μακροπρόθεσμο κύκλο χρέους. Κανείς δεν το αναγνωρίζει ή δεν μιλά γι' αυτό…
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Bridgewater, «υπήρξαν μεγάλοι, μακροπρόθεσμοι κύκλοι χρέους που οδήγησαν σε μεγάλες φούσκες χρέους και καταρρεύσεις.
Μόνο περίπου το 20% από τα περίπου 750 νομισματικά/χρηματοοικονομικά συστήματα που υπήρξαν από το 1700 παραμένουν - όλα τα υπόλοιπα έχουν υποστεί σοβαρή υποτίμηση.
Αυτός ο μεγάλος, μακροπρόθεσμος κύκλος χρέους περιγράφηκε στην Παλαιά Διαθήκη, επαναλήφθηκε στις κινεζικές δυναστείες και πάντα προανήγγειλε την πτώση αυτοκρατοριών, χωρών και επαρχιών».
Αυτοί οι Μεγάλοι Κύκλοι Χρέους λειτουργούν πάντα με αμετάβλητους και παγκοσμίως συνεπείς τρόπους που πρέπει να κατανοηθούν.
Οι αναμνήσεις από μεγάλες κρίσεις χρέους όπως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και η κρίση χρέους των χωρών PIIGS της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) έχουν ξεθωριάσει… σημειώνει ο Dalio, και συνεχίζει: αντί να τις βλέπουμε ως πρώιμες προειδοποιήσεις για μεγαλύτερες κρίσεις στον ορίζοντα, τις παραβλέπουμε…
Σε μια εποχή που το κρατικό χρέος είναι μεγάλο και αυξάνεται ραγδαία, είναι επικίνδυνα αμελής η υπόθεση ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
«Θα βιώσουμε μία από αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες χρεοκόπησαν, με μεγάλες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες» σημειώνει ο Dalio.
Επισκόπηση του Μεγάλου Κύκλου Χρέους
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, η πίστωση είναι το κύριο μέσο χρηματοδότησης των δαπανών και μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί.
Επειδή οι δαπάνες ενός ατόμου είναι τα κέρδη ενός άλλου, όταν διαπιστώνεται μεγάλη επέκταση της πίστωσης, οι άνθρωποι ξοδεύουν και κερδίζουν περισσότερα και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται.
Η αποπληρωμή του χρέους είναι πολύ λιγότερο ευχάριστη. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν προτίμηση στη δημιουργία πολλής πίστωσης.
Η πίστωση δημιουργεί επίσης χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί, γεγονός το οποίο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: δηλαδή, όταν τα χρέη αποπληρώνονται, δημιουργείται λιγότερη δαπάνη, χαμηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων, πράγμα που δεν αρέσει στους ανθρώπους.
Με άλλα λόγια, όταν κάποιος (ένας δανειολήπτης-οφειλέτης) δανείζεται χρήματα (που καλούνται κεφάλαιο) με ένα κόστος (ένα επιτόκιο), ο δανειολήπτης-οφειλέτης μπορεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα έχει σε εισοδήματα και αποταμιεύσεις βραχυπρόθεσμα.
Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό απαιτεί από αυτόν να αποπληρώσει το κεφάλαιο + τους τόκους, και όταν πρέπει να το αποπληρώσει, απαιτείται από αυτόν να ξοδέψει λιγότερα χρήματα από όσα έχει.
Αυτός είναι ο λόγος που η δυναμική της πίστωσης/δαπανών/αποπληρωμής χρέους είναι εγγενώς κυκλική.
Προϊόντος του χρόνου, λέει ο Dalio, αυτό που έχει προκαλέσει τον Μεγάλο Κύκλο Χρέους και έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και τις αγορές είναι η δημιουργία μη βιώσιμων μεγάλων ποσοτήτων στοιχείων ενεργητικού όπως τα ομόλογα και υποχρεώσεων σε σχέση με τα ποσά χρημάτων, αγαθών, υπηρεσιών και επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν.
Ειπωμένο πιο απλά, το χρέος είναι μια υπόσχεση να δοθούν χρήματα.
Η κρίση χρέους συμβαίνει όταν υπάρχουν περισσότερες υποσχέσεις από ό,τι υπάρχουν χρήματα για να τις εκπληρώσουν.
Όταν συμβαίνει αυτό, η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ α) εκτύπωσης χρημάτων και υποτίμησής τους ή β) μη εκτύπωσης χρημάτων και ύπαρξης μιας μεγάλης κρίσης αθέτησης χρέους. Στο τέλος, πάντα εκτυπώνουν και υποτιμούν.
Είτε μέσω αθέτησης είτε μέσω υποτίμησης - η δημιουργία υπερβολικού χρέους τελικά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.
Ενώ υπάρχουν παραλλαγές στο πώς εξελίσσεται κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αν το χρέος είναι σε νόμισμα που η κεντρική τράπεζα μπορεί να "εκτυπώσει".
Αλλά ανεξαρτήτως της παραλλαγής, σχεδόν πάντα βλέπουμε ότι είναι σχετικά ανεπιθύμητο να διατηρούνται τα χρεωστικά περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή, τα ομόλογα) σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας (δηλαδή, τις μετοχές) και/ή την κατοχή άλλων, πιο σταθερών μορφών χρημάτων (π.χ., χρυσός).
Όπως αναφέρει ο Dalio, είναι ενδιαφέρον ότι, όταν οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας κεντρικής κυβέρνησης, δεν αξιολογούν τον κίνδυνο να μειωθεί η αξία του χρέους.
Αξιολογούν μόνο τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμής του χρέους, το οποίο δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι όλα τα χρέη με υψηλή αξιολόγηση είναι ασφαλή.
Ειπωμένο διαφορετικά, επειδή οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σώσουν τις κεντρικές κυβερνήσεις, ο κίνδυνος των χρεών των κεντρικών κυβερνήσεων κρύβεται.
Οι πιστωτές θα ήταν καλύτερα αν οι οργανισμοί αξιολόγησης αξιολογούσαν τον κίνδυνο της αξίας του χρέους να μειωθεί μέσω αθέτησης πληρωμής και υποτίμησης.
Αφού όλα αυτά τα ομόλογα υποτίθεται ότι είναι αποθέματα πλούτου και θα πρέπει να αξιολογούνται ως τέτοια.
Στάδια
Σύμφωνα με τον Dalio τα στάδια που περνά μια οικονομία σε σχέση με το χρέος είναι τα εξής:
1) Το στάδιο του υγιούς χρήματος: Όταν τα επίπεδα καθαρού χρέους είναι χαμηλά, τα χρήματα είναι υγιή, η χώρα είναι ανταγωνιστική και η αύξηση του χρέους τροφοδοτεί την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία δημιουργεί εισοδήματα που είναι υπεραρκετά για την αποπληρωμή των χρεών. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού πλούτου και της εμπιστοσύνης.
2) Στάδιο Φούσκας Χρέους: Σε αυτό το στάδιο, το χρήμα είναι άμεσα διαθέσιμο και φθηνό, υπάρχει οικονομική επέκταση που χρηματοδοτείται από χρέος και μια οικονομική άνθηση.
Η ζήτηση για αγαθά, υπηρεσίες και επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και οι τιμές τους, αυξάνονται λόγω πολλών αγορών που χρηματοδοτούνται από χρέος.
Η αισιοδοξία είναι έντονη και, σύμφωνα με τους περισσότερους παραδοσιακούς δείκτες, η αγορά είναι υπερτιμημένη.
Σε αυτό το στάδιο, εμφανίζονται συνήθως νέες εφευρέσεις που είναι πραγματικά μετασχηματιστικές, και στις οποίες επενδύουν οι επενδυτές χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ή την πρόθεση να αξιολογήσουν αν η παρούσα αξία των μελλοντικών τους ταμειακών ροών θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το κόστος τους.
Αυτή η δυναμική τελικά παράγει μια φούσκα που αντικατοπτρίζεται στους ρυθμούς ανάπτυξης του χρέους και της εξυπηρέτησης του χρέους, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς ανάπτυξης του εισοδήματος που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σε αυτό το στάδιο, οι αγορές και οι οικονομίες φαίνονται εξαιρετικές, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, χρηματοδοτούνται από υπερβολικό δανεισμό και "πλούτος" δημιουργείται από το τίποτα.
Με τον όρο "πλούτος που δημιουργείται από το τίποτα", εννοώ ότι υπάρχει περισσότερος φανταστικός πλούτος παρά πραγματικός υπάρχων πλούτος.
Ένα σύγχρονο παράδειγμα είναι οι "μονόκεροι" (unicorns), δηλαδή εταιρείες που αποτιμώνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, κάνοντας τον ιδιοκτήτη "δισεκατομμυριούχο" στα χαρτιά, ενώ έχουν αντλήσει μόνο 50 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο…
3) Στάδιο Κορυφής: Όταν η φούσκα σκάει και υπάρχει συστολή της πίστωσης, του χρέους, των αγορών και της οικονομίας.
• Το σκάσιμο της φούσκας συμβαίνει λόγω του συνδυασμού της νομισματικής σύσφιξης και του γεγονότος ότι ο προηγούμενος ρυθμός ανάπτυξης του χρέους είναι μη βιώσιμος. Είναι τόσο απλό.
• Όταν η φούσκα σκάει, ξεκινά μια αυτοενισχυόμενη συστολή, οπότε τα προβλήματα χρέους εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, όπως ένας επιθετικός καρκίνος, καθιστώντας εξαιρετικά σημαντικό για τους διαμορφωτές πολιτικής να αντιμετωπίσουν την κατάσταση γρήγορα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συστολή του χρέους μπορεί προσωρινά να αναστραφεί δίνοντας στο σύστημα μια ισχυρή δόση από αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα του χρέους—δηλαδή, δημιουργώντας περισσότερη πίστωση και χρέος. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να μην μπορεί πλέον να συνεχιστεί, οπότε λαμβάνει χώρα μια μεγάλη μείωση της μόχλευσης.
4) Στάδιο Απομόχλευσης: Όταν γίνεται μια επώδυνη μείωση των επιπέδων χρέους και εξυπηρέτησης χρέους ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα εισοδήματος, καθιστώντας τα επίπεδα χρέους βιώσιμα.
5) Η Μεγάλη Κρίση Χρέους υποχωρεί: Όταν επιτυγχάνεται μια νέα ισορροπία και ξεκινά ένας νέος κύκλος.
Για να υπάρξει ένα βιώσιμο σύστημα χρήματος/πιστώσεων/χρέους, είναι απαραίτητο:
α) το χρήμα/χρέος να είναι αρκετά αξιόπιστο ώστε να λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης πλούτου,
β) τα βάρη του χρέους και της εξυπηρέτησής του να είναι σε ευθυγράμμιση με τα εισοδήματα που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή τους, ώστε η ανάπτυξη του χρέους να είναι βιώσιμη,
γ) οι πιστωτές και οι οφειλέτες να πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα υπάρχουν, και
δ) η διαθεσιμότητα χρήματος και πιστώσεων καθώς και τα πραγματικά επιτόκια να προσαρμοστούν στα επίπεδα που χρειάζονται τόσο οι δανειστές όσο και οι οφειλέτες.
Αυτή η τελική φάση του Μεγάλου Κύκλου χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση σε αυτές τις συνθήκες.
Απαιτείται τόσο ψυχολογική όσο και θεμελιώδης προσαρμογή. Μετά από μια μεγάλη απομόχλευση, είναι συνήθως δύσκολο να πειστούν οι δανειστές να δανείσουν, καθώς οι απομειώσεις/αναδιαρθρώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της απομόχλευσης τους κάνουν επιφυλακτικούς.
Συνεπώς, είναι κρίσιμο η κεντρική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.
Αυτά τα μέτρα συνήθως περιλαμβάνουν:
α) την εξασφάλιση ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει περισσότερα έσοδα από ό,τι δαπανά, και/ή
β) την αυστηροποίηση του χρήματος από την κεντρική τράπεζα μέσω της προσφοράς υψηλών πραγματικών αποδόσεων, της αύξησης των αποθεμάτων και/ή της σύνδεσης του νομίσματος με κάτι σταθερό, όπως ο χρυσός ή ένα ισχυρό νόμισμα.
Συνήθως, σε αυτό το στάδιο, τα επιτόκια πρέπει να είναι σχετικά υψηλά σε σχέση με τους ρυθμούς πληθωρισμού και αρκετά υψηλότερα ώστε να αντισταθμίζουν την αδυναμία του νομίσματος, γεγονός που καθιστά ελκυστικό τον δανεισμό και δαπανηρό τον δανεισμό.
Αυτή η φάση του κύκλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους δανειστές.
Μερικές τελικές παρατηρήσεις
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Dalio:
Είναι ωφέλιμο να αποταμιεύουμε σε περιόδους ευημερίας ώστε να υπάρχουν αποταμιεύσεις για να αντληθούν σε δύσκολες περιόδους.
Οι μεγάλες κρίσεις χρέους είναι αναπόφευκτες. Στην ιστορία, μόνο ελάχιστες καλά πειθαρχημένες χώρες τις έχουν αποφύγει.
Αν τα χρέη είναι σε νόμισμα της ίδιας της χώρας, η κεντρική τράπεζα μπορεί και θα "τυπώσει" χρήμα για να μετριάσει την κρίση χρέους. Αυτό τους επιτρέπει να τη διαχειριστούν καλύτερα από ό,τι αν δεν μπορούσαν να τυπώσουν χρήμα, αλλά φυσικά μειώνει την αξία του νομίσματος.
Αν το χρέος δεν είναι σε νομίσματα που μπορούν να τυπώσουν οι κεντρικές τράπεζες, τότε θα υπάρξουν αθετήσεις χρέους και αποπληθωριστικές υφέσεις, μετρώντας στο νόμισμα που οφείλουν και δεν μπορούν να τυπώσουν.
Όλες οι κρίσεις χρέους, ακόμη και οι μεγάλες, μπορούν να τύχουν καλής διαχείρισης από τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής μέσω αναδιάρθρωσης και νομισματικής πολιτικής, ώστε οι αποπληθωριστικοί τρόποι μείωσης των βαρών του χρέους (δηλαδή, η διαγραφή και αναδιάρθρωση χρέους) και οι πληθωριστικοί τρόποι μείωσης των βαρών του χρέους (δημιουργία χρήματος και πιστώσεων και παροχή τους στους οφειλέτες για να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των χρεών τους) να εξισορροπούν ο ένας τον άλλο.
Το κλειδί είναι η αποπληρωμή να εξαπλωθεί χρονικά. Για παράδειγμα, αν ο λόγος χρέους προς εισόδημα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 50% για να γίνει βιώσιμος, μια αναδιάρθρωση χρέους που το απλώνει σε ρυθμό 3%-4% ετησίως θα ήταν πολύ λιγότερο τραυματική από μια μείωση 50% σε ένα έτος.
Οι κρίσεις χρέους παρέχουν μεγάλους κινδύνους και ευκαιρίες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ικανές να καταστρέψουν αυτοκρατορίες αλλά και να προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για επενδυτές που κατανοούν πώς λειτουργούν και έχουν καλές αρχές για να τις διαχειριστούν.
Αν προσπαθήσετε να εστιάσετε με ακρίβεια στους κύκλους χρέους ή την προσοχή σας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, δεν θα τους δείτε. Είναι σαν να συγκρίνετε δύο νιφάδες χιονιού και να χάνετε ότι είναι ουσιαστικά ίδιες επειδή δεν είναι ακριβώς ίδιες.
www.bankingnews.gr
Μπορεί μια μεγάλη, σημαντική χώρα, όπως οι ΗΠΑ, να χρεοκοπήσει; Και αν ναι, ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος;
Υπάρχει κάτι που να ονομάζεται "Μεγάλος Κύκλος Χρέους", τον οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να μας υποδείξει πότε πρέπει να ανησυχούμε για το χρέος και τι να κάνουμε γι' αυτό;
Αυτές δεν είναι απλώς ακαδημαϊκές ερωτήσεις για ακαδημαϊκούς οικονομολόγους. Είναι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν οι επενδυτές, οι πολιτικοί και σχεδόν όλοι, γιατί οι απαντήσεις τους θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ευημερία μας και στο τι πρέπει να κάνουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απαντήσεις.
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, αυτήν τη στιγμή, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει όριο στο κρατικό χρέος και στην αύξησή του - ειδικά αν μια χώρα διαθέτει ένα νόμισμα σαν το δολάριο.
Αυτό συμβαίνει επειδή πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μιας χώρας με νόμισμα που είναι ευρέως αποδεκτό παγκοσμίως μπορεί να εκτυπώνει συνεχώς χρήματα για να εξυπηρετεί το χρέος της.
Άλλοι πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και η ταχεία αύξησή τους είναι προάγγελοι μιας μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς και πότε θα συμβεί – ή ποιος θα είναι οι αντίκτυπός της.
Και τι γίνεται με τον μεγάλο, μακροπρόθεσμο κύκλο χρέους; Ενώ ο "κύκλος της οικονομίας" είναι ευρέως αναγνωρισμένος και κάποιοι θεωρούν ότι καθοδηγείται από έναν βραχυπρόθεσμο κύκλο χρέους, αυτό δεν ισχύει για τον μεγάλο, μακροπρόθεσμο κύκλο χρέους. Κανείς δεν το αναγνωρίζει ή δεν μιλά γι' αυτό…
Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Bridgewater, «υπήρξαν μεγάλοι, μακροπρόθεσμοι κύκλοι χρέους που οδήγησαν σε μεγάλες φούσκες χρέους και καταρρεύσεις.
Μόνο περίπου το 20% από τα περίπου 750 νομισματικά/χρηματοοικονομικά συστήματα που υπήρξαν από το 1700 παραμένουν - όλα τα υπόλοιπα έχουν υποστεί σοβαρή υποτίμηση.
Αυτός ο μεγάλος, μακροπρόθεσμος κύκλος χρέους περιγράφηκε στην Παλαιά Διαθήκη, επαναλήφθηκε στις κινεζικές δυναστείες και πάντα προανήγγειλε την πτώση αυτοκρατοριών, χωρών και επαρχιών».
Αυτοί οι Μεγάλοι Κύκλοι Χρέους λειτουργούν πάντα με αμετάβλητους και παγκοσμίως συνεπείς τρόπους που πρέπει να κατανοηθούν.
Οι αναμνήσεις από μεγάλες κρίσεις χρέους όπως η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και η κρίση χρέους των χωρών PIIGS της Ευρώπης (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία) έχουν ξεθωριάσει… σημειώνει ο Dalio, και συνεχίζει: αντί να τις βλέπουμε ως πρώιμες προειδοποιήσεις για μεγαλύτερες κρίσεις στον ορίζοντα, τις παραβλέπουμε…
Σε μια εποχή που το κρατικό χρέος είναι μεγάλο και αυξάνεται ραγδαία, είναι επικίνδυνα αμελής η υπόθεση ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.
«Θα βιώσουμε μία από αυτές τις περιπτώσεις στις οποίες οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες χρεοκόπησαν, με μεγάλες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες» σημειώνει ο Dalio.
Επισκόπηση του Μεγάλου Κύκλου Χρέους
Σύμφωνα με τον Ray Dalio, η πίστωση είναι το κύριο μέσο χρηματοδότησης των δαπανών και μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί.
Επειδή οι δαπάνες ενός ατόμου είναι τα κέρδη ενός άλλου, όταν διαπιστώνεται μεγάλη επέκταση της πίστωσης, οι άνθρωποι ξοδεύουν και κερδίζουν περισσότερα και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται.
Η αποπληρωμή του χρέους είναι πολύ λιγότερο ευχάριστη. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δείχνουν προτίμηση στη δημιουργία πολλής πίστωσης.
Η πίστωση δημιουργεί επίσης χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί, γεγονός το οποίο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: δηλαδή, όταν τα χρέη αποπληρώνονται, δημιουργείται λιγότερη δαπάνη, χαμηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερες τιμές περιουσιακών στοιχείων, πράγμα που δεν αρέσει στους ανθρώπους.
Με άλλα λόγια, όταν κάποιος (ένας δανειολήπτης-οφειλέτης) δανείζεται χρήματα (που καλούνται κεφάλαιο) με ένα κόστος (ένα επιτόκιο), ο δανειολήπτης-οφειλέτης μπορεί να ξοδέψει περισσότερα χρήματα από όσα έχει σε εισοδήματα και αποταμιεύσεις βραχυπρόθεσμα.
Αλλά μακροπρόθεσμα, αυτό απαιτεί από αυτόν να αποπληρώσει το κεφάλαιο + τους τόκους, και όταν πρέπει να το αποπληρώσει, απαιτείται από αυτόν να ξοδέψει λιγότερα χρήματα από όσα έχει.
Αυτός είναι ο λόγος που η δυναμική της πίστωσης/δαπανών/αποπληρωμής χρέους είναι εγγενώς κυκλική.
Προϊόντος του χρόνου, λέει ο Dalio, αυτό που έχει προκαλέσει τον Μεγάλο Κύκλο Χρέους και έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και τις αγορές είναι η δημιουργία μη βιώσιμων μεγάλων ποσοτήτων στοιχείων ενεργητικού όπως τα ομόλογα και υποχρεώσεων σε σχέση με τα ποσά χρημάτων, αγαθών, υπηρεσιών και επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν.
Ειπωμένο πιο απλά, το χρέος είναι μια υπόσχεση να δοθούν χρήματα.
Η κρίση χρέους συμβαίνει όταν υπάρχουν περισσότερες υποσχέσεις από ό,τι υπάρχουν χρήματα για να τις εκπληρώσουν.
Όταν συμβαίνει αυτό, η κεντρική τράπεζα αναγκάζεται να επιλέξει μεταξύ α) εκτύπωσης χρημάτων και υποτίμησής τους ή β) μη εκτύπωσης χρημάτων και ύπαρξης μιας μεγάλης κρίσης αθέτησης χρέους. Στο τέλος, πάντα εκτυπώνουν και υποτιμούν.
Είτε μέσω αθέτησης είτε μέσω υποτίμησης - η δημιουργία υπερβολικού χρέους τελικά προκαλεί πιέσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.
Ενώ υπάρχουν παραλλαγές στο πώς εξελίσσεται κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αν το χρέος είναι σε νόμισμα που η κεντρική τράπεζα μπορεί να "εκτυπώσει".
Αλλά ανεξαρτήτως της παραλλαγής, σχεδόν πάντα βλέπουμε ότι είναι σχετικά ανεπιθύμητο να διατηρούνται τα χρεωστικά περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή, τα ομόλογα) σε σχέση με την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας (δηλαδή, τις μετοχές) και/ή την κατοχή άλλων, πιο σταθερών μορφών χρημάτων (π.χ., χρυσός).
Όπως αναφέρει ο Dalio, είναι ενδιαφέρον ότι, όταν οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας αξιολογούν την πιστοληπτική ικανότητα μιας κεντρικής κυβέρνησης, δεν αξιολογούν τον κίνδυνο να μειωθεί η αξία του χρέους.
Αξιολογούν μόνο τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμής του χρέους, το οποίο δημιουργεί την λανθασμένη εντύπωση ότι όλα τα χρέη με υψηλή αξιολόγηση είναι ασφαλή.
Ειπωμένο διαφορετικά, επειδή οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να σώσουν τις κεντρικές κυβερνήσεις, ο κίνδυνος των χρεών των κεντρικών κυβερνήσεων κρύβεται.
Οι πιστωτές θα ήταν καλύτερα αν οι οργανισμοί αξιολόγησης αξιολογούσαν τον κίνδυνο της αξίας του χρέους να μειωθεί μέσω αθέτησης πληρωμής και υποτίμησης.
Αφού όλα αυτά τα ομόλογα υποτίθεται ότι είναι αποθέματα πλούτου και θα πρέπει να αξιολογούνται ως τέτοια.
Στάδια
Σύμφωνα με τον Dalio τα στάδια που περνά μια οικονομία σε σχέση με το χρέος είναι τα εξής:
1) Το στάδιο του υγιούς χρήματος: Όταν τα επίπεδα καθαρού χρέους είναι χαμηλά, τα χρήματα είναι υγιή, η χώρα είναι ανταγωνιστική και η αύξηση του χρέους τροφοδοτεί την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία δημιουργεί εισοδήματα που είναι υπεραρκετά για την αποπληρωμή των χρεών. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του οικονομικού πλούτου και της εμπιστοσύνης.
2) Στάδιο Φούσκας Χρέους: Σε αυτό το στάδιο, το χρήμα είναι άμεσα διαθέσιμο και φθηνό, υπάρχει οικονομική επέκταση που χρηματοδοτείται από χρέος και μια οικονομική άνθηση.
Η ζήτηση για αγαθά, υπηρεσίες και επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και οι τιμές τους, αυξάνονται λόγω πολλών αγορών που χρηματοδοτούνται από χρέος.
Η αισιοδοξία είναι έντονη και, σύμφωνα με τους περισσότερους παραδοσιακούς δείκτες, η αγορά είναι υπερτιμημένη.
Σε αυτό το στάδιο, εμφανίζονται συνήθως νέες εφευρέσεις που είναι πραγματικά μετασχηματιστικές, και στις οποίες επενδύουν οι επενδυτές χωρίς να έχουν τη δυνατότητα ή την πρόθεση να αξιολογήσουν αν η παρούσα αξία των μελλοντικών τους ταμειακών ροών θα είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το κόστος τους.
Αυτή η δυναμική τελικά παράγει μια φούσκα που αντικατοπτρίζεται στους ρυθμούς ανάπτυξης του χρέους και της εξυπηρέτησης του χρέους, οι οποίοι είναι μεγαλύτεροι από τους ρυθμούς ανάπτυξης του εισοδήματος που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Σε αυτό το στάδιο, οι αγορές και οι οικονομίες φαίνονται εξαιρετικές, σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο, χρηματοδοτούνται από υπερβολικό δανεισμό και "πλούτος" δημιουργείται από το τίποτα.
Με τον όρο "πλούτος που δημιουργείται από το τίποτα", εννοώ ότι υπάρχει περισσότερος φανταστικός πλούτος παρά πραγματικός υπάρχων πλούτος.
Ένα σύγχρονο παράδειγμα είναι οι "μονόκεροι" (unicorns), δηλαδή εταιρείες που αποτιμώνται πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, κάνοντας τον ιδιοκτήτη "δισεκατομμυριούχο" στα χαρτιά, ενώ έχουν αντλήσει μόνο 50 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαιο…
3) Στάδιο Κορυφής: Όταν η φούσκα σκάει και υπάρχει συστολή της πίστωσης, του χρέους, των αγορών και της οικονομίας.
• Το σκάσιμο της φούσκας συμβαίνει λόγω του συνδυασμού της νομισματικής σύσφιξης και του γεγονότος ότι ο προηγούμενος ρυθμός ανάπτυξης του χρέους είναι μη βιώσιμος. Είναι τόσο απλό.
• Όταν η φούσκα σκάει, ξεκινά μια αυτοενισχυόμενη συστολή, οπότε τα προβλήματα χρέους εξαπλώνονται πολύ γρήγορα, όπως ένας επιθετικός καρκίνος, καθιστώντας εξαιρετικά σημαντικό για τους διαμορφωτές πολιτικής να αντιμετωπίσουν την κατάσταση γρήγορα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η συστολή του χρέους μπορεί προσωρινά να αναστραφεί δίνοντας στο σύστημα μια ισχυρή δόση από αυτό που προκάλεσε το πρόβλημα του χρέους—δηλαδή, δημιουργώντας περισσότερη πίστωση και χρέος. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να μην μπορεί πλέον να συνεχιστεί, οπότε λαμβάνει χώρα μια μεγάλη μείωση της μόχλευσης.
4) Στάδιο Απομόχλευσης: Όταν γίνεται μια επώδυνη μείωση των επιπέδων χρέους και εξυπηρέτησης χρέους ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα επίπεδα εισοδήματος, καθιστώντας τα επίπεδα χρέους βιώσιμα.
5) Η Μεγάλη Κρίση Χρέους υποχωρεί: Όταν επιτυγχάνεται μια νέα ισορροπία και ξεκινά ένας νέος κύκλος.
Για να υπάρξει ένα βιώσιμο σύστημα χρήματος/πιστώσεων/χρέους, είναι απαραίτητο:
α) το χρήμα/χρέος να είναι αρκετά αξιόπιστο ώστε να λειτουργεί ως μέσο αποθήκευσης πλούτου,
β) τα βάρη του χρέους και της εξυπηρέτησής του να είναι σε ευθυγράμμιση με τα εισοδήματα που απαιτούνται για την εξυπηρέτησή τους, ώστε η ανάπτυξη του χρέους να είναι βιώσιμη,
γ) οι πιστωτές και οι οφειλέτες να πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα υπάρχουν, και
δ) η διαθεσιμότητα χρήματος και πιστώσεων καθώς και τα πραγματικά επιτόκια να προσαρμοστούν στα επίπεδα που χρειάζονται τόσο οι δανειστές όσο και οι οφειλέτες.
Αυτή η τελική φάση του Μεγάλου Κύκλου χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση σε αυτές τις συνθήκες.
Απαιτείται τόσο ψυχολογική όσο και θεμελιώδης προσαρμογή. Μετά από μια μεγάλη απομόχλευση, είναι συνήθως δύσκολο να πειστούν οι δανειστές να δανείσουν, καθώς οι απομειώσεις/αναδιαρθρώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της απομόχλευσης τους κάνουν επιφυλακτικούς.
Συνεπώς, είναι κρίσιμο η κεντρική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας τους.
Αυτά τα μέτρα συνήθως περιλαμβάνουν:
α) την εξασφάλιση ότι η κεντρική κυβέρνηση έχει περισσότερα έσοδα από ό,τι δαπανά, και/ή
β) την αυστηροποίηση του χρήματος από την κεντρική τράπεζα μέσω της προσφοράς υψηλών πραγματικών αποδόσεων, της αύξησης των αποθεμάτων και/ή της σύνδεσης του νομίσματος με κάτι σταθερό, όπως ο χρυσός ή ένα ισχυρό νόμισμα.
Συνήθως, σε αυτό το στάδιο, τα επιτόκια πρέπει να είναι σχετικά υψηλά σε σχέση με τους ρυθμούς πληθωρισμού και αρκετά υψηλότερα ώστε να αντισταθμίζουν την αδυναμία του νομίσματος, γεγονός που καθιστά ελκυστικό τον δανεισμό και δαπανηρό τον δανεισμό.
Αυτή η φάση του κύκλου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους δανειστές.
Μερικές τελικές παρατηρήσεις
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον Dalio:
Είναι ωφέλιμο να αποταμιεύουμε σε περιόδους ευημερίας ώστε να υπάρχουν αποταμιεύσεις για να αντληθούν σε δύσκολες περιόδους.
Οι μεγάλες κρίσεις χρέους είναι αναπόφευκτες. Στην ιστορία, μόνο ελάχιστες καλά πειθαρχημένες χώρες τις έχουν αποφύγει.
Αν τα χρέη είναι σε νόμισμα της ίδιας της χώρας, η κεντρική τράπεζα μπορεί και θα "τυπώσει" χρήμα για να μετριάσει την κρίση χρέους. Αυτό τους επιτρέπει να τη διαχειριστούν καλύτερα από ό,τι αν δεν μπορούσαν να τυπώσουν χρήμα, αλλά φυσικά μειώνει την αξία του νομίσματος.
Αν το χρέος δεν είναι σε νομίσματα που μπορούν να τυπώσουν οι κεντρικές τράπεζες, τότε θα υπάρξουν αθετήσεις χρέους και αποπληθωριστικές υφέσεις, μετρώντας στο νόμισμα που οφείλουν και δεν μπορούν να τυπώσουν.
Όλες οι κρίσεις χρέους, ακόμη και οι μεγάλες, μπορούν να τύχουν καλής διαχείρισης από τους υπεύθυνους χάραξης οικονομικής πολιτικής μέσω αναδιάρθρωσης και νομισματικής πολιτικής, ώστε οι αποπληθωριστικοί τρόποι μείωσης των βαρών του χρέους (δηλαδή, η διαγραφή και αναδιάρθρωση χρέους) και οι πληθωριστικοί τρόποι μείωσης των βαρών του χρέους (δημιουργία χρήματος και πιστώσεων και παροχή τους στους οφειλέτες για να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των χρεών τους) να εξισορροπούν ο ένας τον άλλο.
Το κλειδί είναι η αποπληρωμή να εξαπλωθεί χρονικά. Για παράδειγμα, αν ο λόγος χρέους προς εισόδημα πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 50% για να γίνει βιώσιμος, μια αναδιάρθρωση χρέους που το απλώνει σε ρυθμό 3%-4% ετησίως θα ήταν πολύ λιγότερο τραυματική από μια μείωση 50% σε ένα έτος.
Οι κρίσεις χρέους παρέχουν μεγάλους κινδύνους και ευκαιρίες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ικανές να καταστρέψουν αυτοκρατορίες αλλά και να προσφέρουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για επενδυτές που κατανοούν πώς λειτουργούν και έχουν καλές αρχές για να τις διαχειριστούν.
Αν προσπαθήσετε να εστιάσετε με ακρίβεια στους κύκλους χρέους ή την προσοχή σας στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, δεν θα τους δείτε. Είναι σαν να συγκρίνετε δύο νιφάδες χιονιού και να χάνετε ότι είναι ουσιαστικά ίδιες επειδή δεν είναι ακριβώς ίδιες.
www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.